(Foto: Eline Lohman / De Merwestreek)
(Foto: Eline Lohman / De Merwestreek)

Albert Heijn biedt taaloefenplek voor statushouder

Maar wat blij is Medyen Al Tarbouch met zijn zogenoemde taaloefenplek bij Albert Heijn in Sliedrecht. Marina Pranger, mede-eigenaar van deze supermarkt vindt het op haar beurt fijn om de 27-jarige Syrische vluchteling te helpen bij het onder de knie krijgen van de Nederlandse taal.

Door Eline Lohman / De Merwestreek

SLIEDRECHT – De organisatie Participe ondersteunt statushouders in Sliedrecht en probeert bedrijven warm te krijgen om voor deze mensen taaloefenplekken te creëren. En zo gebeurde het dat Al Tarbouch een maand geleden een taaloefenplek bij Albert Heijn kreeg aangeboden.

"In eerste instantie was ik een beetje afwachtend omdat ik niet precies wist wat het inhield maar na een gesprek met Cherif Jeffali van Participe, kreeg ik meer duidelijkheid. De belangrijkste doelstelling is om de statushouder in de praktijk bezig te laten zijn met de Nederlandse taal waarbij ze al niveau A2 communiceren. Het is voor vier uur per week, na drie maanden is er een evaluatie en kan het eventueel nog met drie maanden verlengd worden. In het begin is het even bekijken waar de behoefte ligt. Medyen doet al veel vrijwilligerswerk en voor hem is op dit moment het belangrijkste de Nederlandse taal te oefenen in de praktijk. Nu is Medyen vijf weken bij ons en werkt mee op de groenteafdeling. Hij is enthousiast en onze medewerkers vinden het fijn om hem te helpen met de taal."
Want de Nederlandse taal is niet altijd even makkelijk. Toch gaat het Al Tarbouch erg goed af en hij vindt het fijn om te leren. "Ik ben nu anderhalf jaar in Nederland. Ik ben zo goed geholpen door de overheid en de mensen in Nederland, ik wil graag wat terug doen door hier te werken. Er wordt hier goed voor me gezorgd. Ik ben blij dat ik deze kans krijg en dat ik kan helpen."

De 27-jarige bedankt Pranger meerdere keren voor haar goede zorgen. Zij moet lachen. "Hij bedankt me soms wel 20 keer per dag! Dat hoeft niet hoor, ik doe het graag. Ik wil ook zeker bedrijven aanraden om een vluchteling kennis te laten maken met hun bedrijf. Natuurlijk kost het je wat tijd en energie maar het is de moeite zeker waard." Al Tarbouch: "Het gaat goed met de taal. De grammatica is soms nog een beetje moeilijk. Het is heel anders dan de Arabische grammatica. Laatst had ik een taaltoets en daar had ik een 9.2 voor. Soms komen klanten naar me toe en dan vragen ze snel pratend wat, dat is wel even lastig. Maar het gaat steeds beter. Nu ga ik naar school, eerst een dagopleiding om de taal verder te leren zodat ik in september een mbo opleiding kan gaan doen. Ik weet nog niet precies wat ik wil. Eerst even kijken wat ik zou kunnen doen. Misschien iets met beveiliging of computers."

Meer berichten