Sliedrechter van de Week: Henk Lammers (Oranjevereniging Sliedrecht)

Henk Lammers is met veel plezier voorzitter van de Oranjevereniging Sliedrecht. De vereniging heeft als enige doel het organiseren van Koningsdag, dat op 27 april alweer voor de deur staat, maar daar hebben Henk en consorten de handen vol aan. Ook zijn gezin helpt altijd mee – van het ontwerpen tot speciale Koningsdag maskers tot en met het uitvoeren van secretariële taken. 

Door: Eline Lohman

SLIEDRECHT – Henk Lammers is druk bezig met de voorbereidingen voor Koningsdag. Het programma is zo goed als rond en hij vertelt er graag over. "We gaan meer naar een festivalidee dit jaar. Het programma was al jaren vooral gericht op kinderen en jongeren en daar kregen we wat kritiek op. Want de volwassenen vielen een beetje buiten boord. Daarom hebben we nu in de middag een muziekaanbod. Koningsdag in Sliedrecht betekent socialiseren en terwijl de kinderen bijvoorbeeld in de draaimolen zitten, kunnen ouders gezellig wat drinken en naar muziek luisteren."

Zoals altijd wordt de dag begonnen met een aubade, op het Dr. Langeveldplein. Er treedt ook een kinderkoor op, dat een medley zingt van 'Kinderen voor kinderen'. Maar eigenlijk begint Koningsdag in Sliedrecht al vele uren eerder, met de welbekende vrijmarkt. Henk: "De officiële begintijd is 05.00 uur, maar vaak zijn er al om 02.00 uur mensen die het beste plekje willen bemachtigen. Rond die tijd liggen de eerste oude schoenen dan al op een kleedje. En ik heb nog nooit meegemaakt dat het lekker warm is op de vroege ochtend van een Koningsdag, dus dat wordt fris, haha. Het is echt een jeugdmarkt, met gebruikte spulletjes. Ieder jaar is het weer bomvol."

In de middag is het vanaf 14.00 uur tijd voor muziek. De avond daarvoor konden mensen al genieten van een concert in de Grote Kerk. Zo is er voor ieder wat wils, denkt Henk. "Toen ik 10 jaar geleden bij de Oranjevereniging kwam, dacht ik: het is al jaren hetzelfde, kan het niet anders? Maar het antwoord bleek 'nee' te zijn – mensen in Sliedrecht willen het niet anders. En dat is prima. Sliedrecht is gewend aan tradities. Toch is er wel iets veranderd. Ik heb me hard gemaakt voor meer horeca tijdens de festiviteiten en dat is gelukt. Wat ook anders is dan anders, is dat we in plaats van de milieubelastende ballonnenwedstrijd, we nu een soort verkleedpartij hebben. Kinderen krijgen van ons maskers van Maxima en Willem-Alexander en mogen verkleed als het koningspaar komen. Dat is weer eens wat nieuws."

De Oranjevereniging Sliedrecht bestaat al 106 jaar. Het bestuur bestaat uit zes man; iedereen heeft een eigen taak. Henk onderhoudt als voorzitter contact met de gemeente en hij houdt de vergunningen in de gaten. Taken die hij met liefde uitvoert, zo vertelt hij. "Het leuke van het voorzitterschap van deze vereniging is de betrokkenheid van de mensen die je ontmoet. Dat brengt je ook weer op ideeën. Het is een feest voor en door Sliedrecht, dus we staan voor alles open. We zijn een jaar bezig met de voorbereidingen – als de ene Koningsdag afgelopen is, beginnen we al met de voorbereidingen voor de volgende. Maar dat is het allemaal waard als je die vrolijke gezichten op de dag zelf ziet!"

In het dagelijks leven is Henk internationaal chauffeur, dus even stoom afblazen wanneer hij thuis is, vindt de Sliedrechter fijn. "Ik hoorde weer eens wat anders dan alleen maar gesprekken over vrachtwagens toen ik bij de vereniging kwam. Heel verfrissend! Bovendien ben ik betrokken bij wat er in Sliedrecht gebeurt. Het is een bewuste keuze geweest om me in te zetten voor deze vereniging. Zo zie ik dat er meer in het leven is dan alleen auto's, haha. Het hele gezin is betrokken. Zo heeft een van mijn dochters het masker voor de kinderen ontworpen. Mooi om dit als gezin met elkaar te kunnen delen."
 

Meer berichten