Je kunt onder water van alles tegenkomen; onder water zie je duidelijk verschillende seizoenen. In de winter kun je bijvoorbeeld de Snotolf in zijn paaikleed zien. (Foto: Juan Versluis)
Je kunt onder water van alles tegenkomen; onder water zie je duidelijk verschillende seizoenen. In de winter kun je bijvoorbeeld de Snotolf in zijn paaikleed zien. (Foto: Juan Versluis)

'Tijdens duiken hoor je alleen bubbels'

Onderwatersportclub (O.S.C.) Moby Dick Sliedrecht is een levendige vereniging, die momenteel volop geniet van het duiken, want de zomer is de gouden tijd voor deze club. De leden gaan graag naar buiten, om in de regio of wat verder weg in Zeeland het water in te gaan. Het kan dan zomaar gebeuren dat ze bijvoorbeeld zeepaardjes tegenkomen tijdens het duiken.

Door Eline Lohman

SLIEDRECHT - Onderwatersportclub Moby Dick is opgericht in 1969 door Kees Korevaar. Mede door zijn werk als machinist op tussenstations voor de baggerwerken, had hij veel te maken met het water. En de Sliedrechter, die al jaren snorkelde en dook, vond het tijd om zijn hobby te gaan delen met andere enthousiaste mensen. 

Kees Korevaar plaatste een advertentie in de lokale krant, waar in hij de mogelijkheid schetste om ook in de Drechtsteden een onderwatersportclub op te richten. En zo geschiedde. Nadat hij de 12 leden die nodig waren om een vereniging te starten bij elkaar had gevonden, kon onder de naam Onderwatersportclub Sliedrecht een nieuwe telg aan de Nederlandse Onderwatersport Bond worden toegevoegd.

Maar vrij snel al werd de naam veranderd in Onderwatersportclub Moby Dick en kon er onder leiding van trainer Kroeze uit Rotterdam getraind worden op zaterdag. Er werd ook een clubgebouw in gebruik genomen aan de Molendijk. Na een jaar van hard trainen in het zwembad en buiten in De Put bij Ottoland was het zover. Nu kon men op een verantwoorde manier duiken in zout water. Op 21 maart 1970 vertrok een groep enthousiaste duikers vanuit Sliedrecht richting Ouderkerk op Schouwen Duiveland om de eerste clubduik te maken in de toen nog open Oosterschelde. De duik duurde slechts een kwartier en er werd een duikdiepte van 7 meter gehaald. Na dit historische moment is de vereniging uitgegroeid tot wat het nu is.

En dat is een club waarbij duiken centraal staat, maar waarbij ook gezelligheid hoog in het vaandel staat, vertelt hoofdtrainer Juan Versluis. "We bestaan alweer bijna 50 jaar. We zijn een club met enthousiaste leden die allemaal dezelfde passie en hobby delen. Het is fijn om enthousiaste mensen de duiksport te kunnen leren. Dat doen we met 14 actieve instructeurs, die theorie geven wij in ons clubhuis, de basis in bronbad De Lockhorst. Een perfecte locatie om de eerste stapjes van het duiken te leren aan cursisten."

Daarna gaat de club met haar leden naar buiten. "We duiken veel in de regio en in Zeeland, zoals op de Oosterschelde, het Grevelingenmeer en het Veersemeer. Bij voorkeur duiken we in zout water. Waarom? Omdat je hier meer diversiteit tegenkomt. Je kunt onder water van alles tegenkomen; onder water zie je duidelijk verschillende seizoenen. In de winter kun je bijvoorbeeld de Snotolf in zijn paaikleed zien (foto)."

Momenteel is het het sepia-seizoen, ofwel de periode waarin veel zeekatten gespot kunnen worden. In de zomer hebben de leden van Moby Dick kans om zeepaardjes tegen te komen. Juan: "Maar dan moet je wel geluk hebben en goed zoeken. De een ziet ze elk jaar, de ander komt ze maar eens in de tien jaar tegen."

In deze periode van het jaar, met het betere weer, is de Sliedrechtse duikvereniging het meest actief. Hoewel Juan zelf het hele jaar door actief is. "Ik duik één tot twee keer per week. Ik doe het voor mijn rust en ontspanning. Een ander gaat in het bos wandelen, ik duik. Geweldig om onder water om me heen te kijken om te zien wat er gebeurt. Je hoort niets, alleen bubbels. Ik duik geregeld samen met mijn vrouw en heel recent zijn we met de club op duikreis naar Egypte geweest met 18 man. Daarna doken we tijdens ons jaarlijkse Pinksterkamp met de vereniging weer in de Nederlandse wateren. Of er over het algemeen veel animo is voor duiken? Ja, dat merk ik wel. Zoveel mensen in de hele wereld doen het of denken erover na, maar voor veel mensen is het ook nog wel onbekend. Je moet het doen om te ervaren wat het precies is."

Kader
Moby Dick heeft 80 leden. Ieder jaar in november is er altijd een gratis introductieles voor belangstellenden. Er is altijd ruimte voor meer duikfanaten. Zie voor meer informatie de website www.mobydicksliedrecht.com. 

 

Meer berichten