Logo demerwestreek.nl


Piet de Leeuw van Weenen filmt graag. (Tekst en foto: Ditty Drenthe)
Piet de Leeuw van Weenen filmt graag. (Tekst en foto: Ditty Drenthe)

Piet de Leeuw: altijd op zoek naar filmmateriaal

Sliedrecht/Papendrecht - Piet de Leeuw van Weenen filmt graag en toert veelvuldig in de regio op zoek naar interessant filmmateriaal. Afgelopen zaterdag bezocht hij het baggermuseum. Hij maakt een opname van een object in de museumtuin. "De HAM 950 zal veel baggeraars aanspreken", vertelt de oud-baggeraar.

Hij is in 1972 bij een baggerbedrijf gaan werken. Daarvoor was hij actief in de kust- en zeevaart. "Baggeren is totaal iets anders dan de koopvaardij. Ik ben van stuurman opgeklommen tot kapitein en ik heb vijfentwintig jaar als kapitein gewerkt. Het was hard werken. Toen ik in Zuid-Afrika aan het werk was, was ik vier maanden van huis en had ik zes weken verlof. Later bleven we korter weg. We waren toen zes weken weg en weer zes weken thuis."

Passie

Inmiddels is Piet met pensioen en heeft hij voldoende tijd voor zijn grote passie. Hij is voorzitter en actief lid van Videoclub Fade-in '80. "Om de twee weken komen we bij elkaar op onze clublocatie, de Kinderboerderij "De Papenhoeve' in Papendrecht. We hebben drie keer per jaar onderlinge wedstrijden in competitieverband. Feitelijk zijn we het hele jaar bezig met de voorbereidingen voor deze wedstrijden. Het gaat om filmpjes van een minuut en drie minuten die we zelf filmen en monteren en een filmpje van vijf minuten die we in groepsverband maken. De clubleden schrijven een filmvoorstel op een papiertje en deze worden gehusseld in een hoge hoed en hieruit wordt één papiertje getrokken en dat is het onderwerp waar de leden een filmpje over moeten maken."

Piet filmt de meest uiteenlopende onderwerpen. "Als ik bijvoorbeeld een vakantiefilmpje maak, dan breng ik niet de familieleden in beeld. Dat is niet interessant voor de kijkers. Ik maak een portret van de vakantie high lights."

Afwisselende beelden

Er worden regelmatig lezingen tijdens de clubbijeenkomsten georganiseerd waarbij onderwerpen zoals de nieuwste computertechnieken en filmbewerking uitvoerig worden besproken. De lengte van de opname moet voldoende zijn om nog te kunnen editen maar zeker in deze tijd van de zapcultuur ebt de aandacht van de kijker snel weg. Twee seconden iets in beeld brengen is soms al genoeg. "Daarom zorg ik altijd voor voldoende afwisselende beelden. Het is best moeilijk om in een minuut of enkele minuten in beeld over te brengen wat je precies wilt zeggen. Daar ligt dan exact ook de uitdaging." Piet plaatst zijn filmpjes op YouTube. Daar is ook de recente wedstrijdfilm 'Er zit een luchtje aan' te bekijken. Tegenwoordig is vloggen helemaal hot, maar Piet houdt het liever bij filmen.

Reageer als eerste
Meer berichten