Logo demerwestreek.nl


Chris Pater vindt het vrijwilligerswerk heel zinvol. (Foto: Eline Lohman)
Chris Pater vindt het vrijwilligerswerk heel zinvol. (Foto: Eline Lohman)

24 uur per dag met Buurttoezicht bezig

Een aantal maanden geleden kreeg Chris Pater uit Hardinxveld-Giessendam geheel onverwacht een Vrijwilligerspluim van de gemeente. Hij kreeg dit ereteken onder meer voor zijn werk als coördinator bij Buurttoezicht in de Peulenwijk. Ondanks zijn ziekte – Chris heeft de longziekte COPD – gaat hij door en zet hij zich in op verschillende maatschappelijke vlakken. Dat vindt de Hardinxvelder belangrijk, vertelt hij, want anders zou het gauw bergafwaarts gaan met hem.

Door Eline Lohman

HARDINXVELD-GIESSENDAM – Chris weet het nog goed, de bijeenkomst bij partycentrum 't Hart. Zelfs toen hij bij de ingang van de zaal was, had hij nog niet door dat hij een Vrijwilligerspluim zou krijgen, vertelt hij in zijn woonkamer, die gedeeltelijk zijn werkplek is. 

"Het was een heel grote verrassing voor mij. Mijn vrouw had stiekem familie en vrienden uitgenodigd – ik wist echt van niets. Ik ben er geweldig blij mee! Ik vind dit persoonlijker dan een lintje. De Vrijwilligerspluim betekent voor mij erkenning en waardering. En dat nog wel van je eigen dorp."

Hij kreeg de onderscheiding onder meer vanwege zijn werk bij Buurttoezicht. Daar startte de betrokkenheid van Chris voor zijn buurt en met name zijn woonflat aan de Jupiterstraat. Toen hij daar kwam wonen, besloot hij lid te worden van Buurttoezicht. Dat is nu ruim vijf jaar geleden. "De bestrating beneden bij de flat was kapot. Zo kwam ik in contact met de toenmalige coördinator. Toen ik thuis kwam te zitten door mijn ziekte heb ik een half jaar rondgedoold – ik ging van workaholic naar niets en dat valt niet mee. Dus toen heb die coördinator gevraagd of hij wat voor me te doen had."

Chris ging de planning doen en toen de coördinator stopte, nam hij die taak op zich. Hij is verantwoordelijk voor de 50 vrijwilligers die Buurttoezicht rijk is. "Inmiddels zijn we een professionele organisatie geworden,  met een website en WhatsApp-groepen. Ik ben er 24 uur per dag mee bezig. Als er bijvoorbeeld wat gebeurt met een van de vrijwilligers, onderneem ik gelijk actie. Al is het middenin de nacht."

De Hardinxvelder is blij dat hij dit vrijwilligerswerk kan doen. "Het is zeer zinvol werk. Ik ben thuis komen te zitten door mijn ziekte – ik heb het gevoel dat ik nu iets terug kan doen voor de maatschappij. Ik vind dat nog meer mensen zich zouden moeten inspannen om vrijwilligerswerk te doen, als dat gaat."

Ook de vrouw van Chris heeft COPD en ook zij helpt mee met Buurttoezicht. Ze zitten tegenover elkaar aan tafel, met allebei een laptop voor zich. Chris: "Als ik ziek ben, neemt mijn vrouw mijn t taken over. We doen het samen, met de rest van het team. Als ik dit niet zou doen, dan zou ik gek geworden zijn. Dan was ik in een heel diep gat terechtgekomen. Ik denk soms wel: het mag wel even wat minder, zeker in drukke periodes, dan ben ik constant bezig en daar word ik moe van. Maar als ik dan weer een nachtje geslapen heb, dan ben ik er weer helemaal klaar voor en ga ik vol goede moed verder."

Maar dat is nog niet alles dat de Hardinxvelder doet. In de spaarzame tijd die hij niet besteedt aan Buurttoezicht, is hij ook nog eens vrijwilliger bij het Longpunt Gorinchem. Ook al wuift hij het weg – 'ik ben daar alleen spreekstalmeester bij bijeenkomsten, hoor' – hij zet zich maar wel mooi in. Sinds de start in 2012 is hij betrokken bij het Longpunt. Hij heeft een actieve bijdrage binnen de groep waardoor hij samen met een kleine groep vrijwilligers betrokken is bij alle taken die bij het Longpunt horen. In relatief korte tijd is het Longfonds vanuit het niet tot een vaste structuur in de regio geworden. "Vanuit mijn ziekte ben ik daar terechtgekomen. Ik zou niet zonder al dit vrijwilligerswerk kunnen."

De Buurttoezicht in Hardinxveld is een actieve club. Zie voor meer informatie de website www.buurttoezichthg.nl. Ook is daar meer informatie te vinden over het worden van vrijwilliger.
 

Reageer als eerste
Meer berichten