Logo demerwestreek.nl


Oud-baggeraar Jan Lavooi kijkt terug op een avontuurlijke baggerloopbaan. Foto: Ditty Drenthe
Oud-baggeraar Jan Lavooi kijkt terug op een avontuurlijke baggerloopbaan. Foto: Ditty Drenthe

De baggeravonturen van Jan Lavooi

Oud-baggeraar Jan Lavooi: "Baggeren is en blijft bijzonder. Het gaf me een vrij gevoel en ik verdiende goed. Ik moest twaalf uur per dag werken, maar dat vond ik geen probleem. Sinds mijn pensionering bouw ik maquettes voor het museum. Ik werk er als vrijwilliger, want ik zit niet graag stil."

Door Ditty Drenthe

Sliedrecht - "Ik heb een mooie baggercarrière achter de rug. Ik ben opgeklommen van achterman tot kapitein. De schipper stond voor op het dek en ik als beginneling achter op de lier. Nadat mijn diensttijd erop zat, begon ik aan mijn loopbaan. Ik werkte bij Van Hattum in Blankevoort in Beverwijk en ik werd verhuurd bij Adriaan Volker. Ik heb heftige dingen meegemaakt. Precies vijftig jaar geleden was ik in Nigeria en de Biafra-oorlog brak uit. Dit was een burgeroorlog tussen het centrale gezag in Nigeria en de opstandige regio Biafra in de periode 1967-1970. Er waren economische, etnische, culturele en religieuze spanningen tussen de christelijke Igbo en de islamitische Haussa-Fulani. Bij het noemen van deze oorlog herinnert iedereen zich de tv-beelden van de uitgehongerde bevolking in Biafra."

"De twee stammen stonden als kemphanen tegenover elkaar. Wij hadden lokaal personeel op het schip en daar zaten ze elkaar met messen achterna. Dat was angstaanjagend. Ik ben in januari 1967 van huis gegaan en op 29 juni kwam ik eerder dan gepland naar huis. Mijn vrouw was jarig en was natuurlijk blij en opgelucht dat ik veilig huiswaarts keerde."

"In 1981 ging ik weer naar Nigeria en ik zag toen drie jongens die bij ons in 1967 aan boord hadden gezeten. Ze vertelden me dat er veel jongens vermoord waren. Dat vond ik moeilijk. We hebben het conflict immers van dichtbij meegemaakt."

"We hebben ook in Lagos gebaggerd. We verbleven in een kamp dat van Boskalis was geweest. Voordat wij er kwamen, was het kamp overvallen. Onze verblijfplaats werd dus streng bewaakt. Ik heb zelfs nog in een ark in de rivier gewoond."

"Ik ben ook in Freetown in Sierra Leone geweest. We hebben daar kanalen uitgebaggerd. Er brak een rel uit. We zaten toen twee dagen vast in een huis op de berg. We mochten niet naar de baggermolen en onze collega's die nog op het schip waren, mochten niet naar huis."

"Ons werk bestond uit kanalen uitgraven en bochten en zandplaten in de rivier wegbaggeren. We hadden maar een keer per week contact met het thuisfront. We gingen met de uitvoerder mee naar de wal en op zijn kantoor mochten we vijf minuten bellen. Ik stuurde ook brieven. Mijn gezinsleven leed eronder. Ik heb de opvoeding van de kinderen grotendeels gemist."

Reageer als eerste
Meer berichten