Logo demerwestreek.nl


De Kooksociëteit. (Foto: Waardeburgh)
De Kooksociëteit. (Foto: Waardeburgh)

Ook in de zomer activiteiten

Alle activiteiten die zorgorganisatie Waardeburgh aanbiedt, gaan in deze zomerperiode gewoon door. Dat betekent dat mensen in onder meer Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam gewoon naar activiteiten als breien, wandelen en bloemschikken kunnen gaan. Met zonnig weer zijn de cliënten ook in de nieuwe tuin te vinden. Omdat in de zomer veel familie en kennissen weg zijn, is het juist belangrijk om voor de doelgroep activiteiten door te laten lopen, vindt Waardeburgh.


Door Eline Lohman

SLIEDRECHT/HARDINXVELD – Met elkaar haken en breien in de Peulenhof, lekker loungen bij de loungesociëteit in Hofstee of biljarten in Overslydrecht – het is slechts een greep uit de activiteiten die Waardeburgh aanbiedt. Dagelijks is er keuze uit allerlei tijdsbestedingen en dat is ook deze zomer zo, vertelt communicatiemedewerker Debbie van Eeuwijk-van Loon van Waardeburgh.

"Alle activiteiten die we door het jaar heen aanbieden, gaan tijdens de zomerperiode gewoon door. Dagelijks kunnen mensen naar een koffieochtend komen en kunnen ze een middagmaaltijd en broodmaaltijd nuttigen. Elke middag is er een activiteit, bijvoorbeeld bloemschikken, zingen, busritten door de omgeving, spelletjes, haken & breien, bingo, quiz, wandelen en ga zo maar door. Dus ook in de maanden juli en augustus."

Daar zitten zeker hoogtepunten bij, volgens Debbie. "Zo is er donderdag 20 juli in De Waard een optreden van 'de Bruthelboys' uit Papendrecht, wordt er op woensdag 26 juli een ijsmiddag gehouden in Parkzicht en in De Waard staat op donderdag 17 augustus een optreden van zanger Peter Dons op het programma. Maar dat is nog niet alles. De Vrienden van Waardeburgh hopen voor onze cliënten in augustus gezellige middagen met een High Tea in al onze zorgcentra te organiseren als extraatje in de zomerperiode. Ook houden we in de zorgcentra een barbecue in samenwerking met onze keukens en zijn er de tweewekelijkse themamaaltijden zoals een boerenmenu, een sparerib menu en een Oer Zeeuws menu. We maken met het zonnige weer vooral veel gebruik van onze nieuwe tuin. Ook verwennen we onze cliënten op zijn tijd met vers fruit of een ijsje. Elke week organiseren we uitstapjes naar diverse restaurants in de omgeving. Bewoners kunnen eventueel gebruik maken van onze extra dienst die we Waardeburghplus noemen. Dan worden er uitstapjes naar bijvoorbeeld het strand of een museum georganiseerd."

Het is een bewuste keuze van Waardeburgh om het aantal activiteiten niet op een laag pitje te zetten, maar om juist wat tijdsbesteding aan te bieden. "We laten ons activiteitenprogramma gewoon doorlopen in de vakantie. De ouderen hebben dus in principe dagelijks de mogelijkheid om een activiteit in onze recreatiezaal te bezoeken. We merken niet heel bewust dat cliënten echt eenzamer zijn. We proberen dan ook zoveel mogelijk vrijwilligers in te zetten in de vakantieperiode.
Juist in de zomerperiode zijn veel familie en kennissen weg, dus juist dan is het van belang dat we sociëteiten organiseren."

Door mensen een dagbesteding te bieden, voelen ze zich beter, zegt Debbie. "We proberen om de zelfstandigheid van onze cliënten zo lang mogelijk te behouden en ze het gevoel te geven dat ze er nog toe doen, ook al hebben ze geen actieve rol meer in de samenleving door bijvoorbeeld het hebben van een baan. Veelal ontmoeten onze cliënten tijdens de activiteiten weer oude bekenden die ze nog van vroeger kennen. Op sociaal vlak is er dus een grote winst te behalen, zodat cliënten dagelijks een praatje hebben en wellicht ook nieuwe sociale contacten opdoen."

De activiteiten van Waardeburgh worden goed bezocht. "Veel van onze cliënten nemen aan zo goed als alle activiteiten deel. Veel mensen geven aan dat ze het fijn vinden om er even uit te zijn en andere cliënten te ontmoeten. Cliënten hebben natuurlijk altijd voorkeuren passend bij bijvoorbeeld een vroegere hobby die ze hadden."

Een van de activiteiten waarbij aardig wat mensen aanschuiven, is het breicafé. Een leuke activiteit, vindt Debbie. "Wekelijks organiseren we het Brei- & Haakcafé. We hebben inmiddels een grote tafel vol met cliënten die bij ons intramuraal wonen en cliënten die via de sociëteiten deelnemen of in onze aangrenzende aanleunwoningen wonen. Het is tot nu toe een echt succes! Onder leiding van twee enthousiaste vrijwilligsters en de activiteitenbegeleider maken we er wekelijks weer een gezellig samenzijn van."

Stichting Waardeburgh is een organisatie die zich richt op de zorg en het welzijn van ouderen. De organisatie biedt mogelijkheden aan op het gebied van zorg, wonen en behandelingen van specialisten. Waardeburgh beschikt over vier zorgcentra. Zie www.waardeburgh.nl. 
 

Reageer als eerste
Meer berichten