Jan van der Wal haalt veel voldoening uit aquarellen schilderen. (Foto's: Eline Lohman)
Jan van der Wal haalt veel voldoening uit aquarellen schilderen. (Foto's: Eline Lohman)

'Geweldig om aquarellen te maken'

Jan van der Wal (72) uit Sliedrecht mag trots zijn op zichzelf. Al vele jaren schildert hij aquarellen, ook veel van panden en landschappen in en om Sliedrecht. Hij exposeert zijn werk geregeld in de regio. Al sinds zijn 13e schildert Jan, die een ware passie heeft voor aquarellen. Met deze schildertechniek houdt hij sinds 1990 bezig. Hij heeft aan huis een eigen schilderatelier, waar een groep enthousiastelingen samenkomt in de vorm van een aquarelclub. Want aquarellen schilderen is nog niet zo gemakkelijk, vertelt Jan van der Wal. Een schilderij met aquarelverf wordt fase na fase opgebouwd.

Door Eline Lohman

SLIEDRECHT – Al sinds zijn 13e schildert Jan. Daar heeft hij nog een anekdote over. "Ik ben van net na de oorlog en in die tijd had je geen verf. Ik heb nog met tandpasta geschilderd! Gelukkig  kwam daar snel een eind aan want op mijn 10e was ik wikkels van kauwgom gaan sparen; op die wikkels kon je verf krijgen en zo kwam mijn eerste doosje aquarelverf tot stand. Alleen wist ik toen niet dat het aquarelverf was." 

Jan volgde een complete schildersopleiding tot zijn 24e. Daar leerde hij enorm veel, want in die opleiding zat alles inbegrepen: ramen en deuren schilderen, decoratiewerk, letters en reclame schilderen, restauratiewerk, hout en marmer schilderen en bladgoud vergulden. Zo kon hij al deze onderdelen van het vak onder de knie krijgen. 

Van 1980 tot 2005 was Jan met de nodige diploma's op zak onderhoudsopzichter bij woningbouwvereniging Banienoe. Zo kwam het dat hij op vele flatgebouwen decoratie en letters aangebracht heeft en flats voorzien heeft van allerlei kleuren. "In 1990 ben ik in aquarel begonnen," vertelt Jan, omringd door allerlei aquarellen die een grote diversiteit laten zien. "Ik ben dat gaan doen omdat ik thuis alleen overbleef. Omdat de techniek moeilijk was, ben ik internationale cursussen gaan volgen en heb ik de  techniek met hulpmiddelen om het te leren uit de Verenigde Staten overgenomen van Tony van  Hasselt. Deze pas ik ook toe in mijn eigen schilderatelier, waar onze aquarelclub samenkomt."

Zijn stijl omschrijft Jan als 'realistisch'. "Ik heb met name veel aquarellen van panden en situaties in Sliedrecht gemaakt. Door heel Sliedrecht heen heb ik bekende plekken op mijn doeken vereeuwigd, op zo'n 80 schilderijen, ook van verdwenen plekken. Zoals de Jodenkerk, die er nu niet meer is. Ik wist dat de kerk ging verdwijnen, dus net voor dat moment ben ik de kerk gaan schilderen. Ik schilder van foto's, maar vooral ook veel vanuit de werkelijkheid. Ik neem mijn spullen mee en ga ergens zitten om een aquarel te maken. Ik ben niet zo iemand die achter een bureau gaat zitten en op die manier een schilderij maakt. Het begint altijd met een ruwe schets. Met twee tot drie uur ben ik meestal wel klaar met een werk."

Maar daar heeft Jan wel veel ervaring voor moeten opbouwen. Want een aquarelschilderij, dat is niet zomaar klaar. "In het begin kon ik de techniek niet onder de knie krijgen, want het is een moeilijke techniek. Heel fijn dat ik in de Verenigde Staten de kneepjes van het vak kon leren. De achtergrond is heel belangrijk bij een aquarel. Je verft laagje na laagje en die achtergrond is het eerste laagje dat je realiseert. Je maakt een aquarel in fases, anders is het niet meer transparant. Het moeilijke is dat je moet weten wat het papier doet tijdens het schilderen. Je moet verder weten hoe je kleuren moet mengen en je moet de dikte van de verf kennen. Je begint met schilderen met een grote kast en dan pak je steeds een kleinere, voor de details. En als laatst zet je je naam onderin in de hoek!"

Al die aandachtspunten maken het voor Jan nog steeds een uitdaging om met aquarellen bezig te zijn. "Je weet nooit wat er met je werk gebeurt. Het water doet wat, het papier doet wat en niet te vergeten: jij doet wat. Het blijft geweldig om met deze schildertechniek bezig te zijn. Ik schilder van alles – van gezichten van Sliedrecht tot en met bloemen en planten. In juni ben ik nog naar Toscane geweest om daar te schilderen. En vorige maand ben ik nog naar de Singel in Sliedrecht toe geweest om daar een werk te maken. Ik heb gewoon een drang om te aquarellen. Soms wordt het niets en dan heb je pech, maar vaak ga ik maar gewoon verder."

Jan heeft tot nu toe twaalf keer geëxposeerd, waaronder in het Sliedrechts Museum. Momenteel is zijn werk nog tot en met 29 september te zien in de Lingepolikliniek in Leerdam. "Ik vind het leuk om te exposeren. Ik merk dat mensen vandaag de dag geen geld meer over hebben voor een aquarel en er wordt dan ook weinig tot niets verkocht tijdens een expositie, maar ik vind het fijn om mijn werk aan de mensen te kunnen laten zien. Anders staan de werken maar hier thuis achter de bank."

Het werk van Jan van der Wal uit Sliedrecht is nog tot en met 29 september te zien bij de Lingepolikliniek in Leerdam. Wie informatie wil over aquarellen leren schilderen, kan mailen naar j.wal88@upcmail.nl. Zie www.janvanderwal.net. 
 

Meer berichten