Margriet van Iperen de Ruijter haalt veel voldoening uit schilderen. (Foto: Eline Lohman)
Margriet van Iperen de Ruijter haalt veel voldoening uit schilderen. (Foto: Eline Lohman)

'Schilderen moet uit je innerlijk komen'

Margriet van Iperen de Ruijter (73) uit Hardinxveld-Giessendam maakt als hobby het ene na het andere kleurrijke schilderij. Ze werkt graag met acryl. Ze schildert puur voor zichzelf, maar het komt soms ook voor dat haar werk geëxposeerd wordt, zoals in Hardinxveld zelf of in een omliggende plaats. Margriet begon pas op latere leeftijd met schilderen maar kan nu helemaal haar ei kwijt in haar hobby, die ze volgens haar 'niet kan missen'. Zij volgt nog steeds schilderlessen, in Rotterdam.

Door Eline Lohman

SLIEDRECHT – Margriet laat haar schilderijen zien die in de woonkamer hangen. Zoals een realistisch uitziende vaas met bloemen, die volgens haar 'altijd erg mooi gevonden wordt door bezoek'. Of een meer abstract werk, dat de Hardinxveldse zelf heel geslaagd vindt. Haar man wijst naar een schilderij waarbij Margriet een zicht op Delft heeft gecreëerd.

"Ik ben op wat latere leeftijd begonnen met schilderen," vertelt Margriet over haar hobby. "Ik had schilderles in De Ducdalf genomen. Dat was aquarel schilderen. Ik heb verder nooit getekend of geschilderd, maar nu besloot ik het een wintertje te proberen. En dat beviel. Mijn eerste schilderij vond ik gelijk leuk en toen ben ik doorgegaan."

Omdat Margriet meer wilde, begon ze tekenlessen te volgen in Papendrecht. Daar leerde ze allerlei soorten technieken, zoals met houtskool werken en met acrylverf. Na drie jaar vond de docente dat Margriet wel verder kon gaan en zo gebeurde het dat zij schilderlessen acryl nam. Zij volgt die lessen nog steeds, elke dinsdag in Rotterdam.

"Ik doe nu veel met acryl en olieverf. Het meest met acryl. Dat schildert heel lekker en je werk is snel droog. Afgelopen jaar hadden we tijdens de schilderlessen het thema theater, dat was heel interessant. Met de schildersgroep  van kunstenaar Willem Stoop uit Rotterdam-Overschie exposeren we gezamenlijk in de omgeving van Rotterdam. Daar zit ook wel eens werk bij dat we kopiëren van andere schilderijen, zoals mijn werk met de vaas bloemen. Ik dacht: dat gaat me nooit lukken, maar toen ik klaar was, was ik verbaasd over het resultaat."

Het gevoel van iets schilderen waarvan ze eerst dacht dat het niet zou lukken, overkomt Margriet wel vaker. "Als ik aan een werk begin, worstel ik er vaak eerst even mee. Maar tegenwoordig werk ik veel vanuit mijn gevoel, zoals bij abstracte werken. Ik heb veel verschillende schilderstijlen, waaronder de expressionistische stijl. Die heb ik ontwikkeld – in het begin schilderde ik meer realistisch en later ben ik meer gaan abstraheren in plaats van alleen heel duidelijke voorwerpen te schilderen. Want dan kopieer je ook minder. Het moet vanuit je innerlijk komen. Veel mensen vinden realistische werken vaak het mooist, maar ik schilder voor mezelf, dus wanneer ze een abstract schilderij minder fraai vinden, dan maakt mij dat niets uit."

Thuis schildert Margriet niet zoveel. "Eigenlijk alleen op de dinsdagavond tijdens de les in Rotterdam. Die avond is heilig voor mij. Het mooie is dat je met 12 cursisten één opdracht krijgt, maar je krijgt uiteindelijk 12 heel verschillende werken."

Eerder exposeerde Margriet haar werk in de bibliotheek in Sliedrecht en in Hardinxveld en ook exposeerde zij in de oude school in Giessen-Oudekerk. In de Peulenhof in Hardinxveld hangen ook wat schilderijen van haar. Er wordt maar weinig verkocht, maar dat is ook niet de insteek, vertelt de Hardinxveldse. "Pas als je je werk ziet hangen, besef je eigenlijk pas wat je maakt. Omdat je het dan echt zo voor je ziet. Ik verkoop bijna nooit wat – het is echt een hobby voor me. Wat mijn laatste werk is? Ik was twee jaar geleden in een klooster in Frankrijk en daar had ik een foto van een muurschildering gemaakt. Die heb ik nageschilderd, met acryl. Ik zou niet meer willen stoppen met schilderen; ik kan er niet zonder. Ik werk niet meer en dan is dit een mooie tijdsbesteding."

Margriet van Iperen de Ruijter heeft altijd in Hardinxveld gewoond en is er geboren. Ze heeft het er prima naar haar zin en wil er niet meer weg.

Meer berichten