Logo demerwestreek.nl


Een EHBO cursus is heel belangrijk, volgens de vereniging. (Foto: Privé)
Een EHBO cursus is heel belangrijk, volgens de vereniging. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

Start nieuwe cursus EHBO vereniging

EHBO vereniging Sliedrecht begint dinsdagavond 12 september met een nieuwe cursus Eerste Hulp Bij Ongelukken (EHBO). De lessen duren van 20.00 tot 22.00 uur en worden gegeven in het Griendencollege aan de Professor Kamerlingh Onneslaan 109. De cursus vindt elke dinsdagavond plaats, met uitzondering van de schoolvakanties en bestaat uit 18 lessen. In die lessen komt steeds een ander onderwerp aan bod – van reanimeren tot het herkennen van een shock. Het hebben van een EHBO diploma is heel belangrijk, volgens Martin Bezemer van EHBO Sliedrecht.

Door Eline Lohman

SLIEDRECHT – Tijdens de nieuwe cursus leren mensen verschillende vaardigheden, zoals een bewusteloos slachtoffer in de stabiele zijligging te brengen, reanimeren bij hartfalen met behulp van de Automatische Externe Defibrillator de AED, een botbreuk herkennen en hoe je moet omgaan met iemand als hij of zij gif binnenkrijgt. Verder leren ze hoe je een bewusteloos slachtoffer eigenlijk het best kunt benaderen, hoe je een shock herkent bij iemand en wat je moet doen bij brandwonden.

Het gaat om levensbedreigende als niet-levensbedreigende zaken, vertelt Martin Bezemer. Hij onderstreept het belang van de cursus. "Hoe meer mensen op de hoogte zijn van eerste hulp bij ongelukken, hoe meer mensen er kunnen assisteren als dat nodig is. Er gebeuren veel ongelukken in en om het huis en ook bij bedrijven en onderweg. Dan is het fijn als je weet wat je moet doen."

De cursus wordt elk jaar gehouden. Tenminste: als er genoeg animo is. Want die is er niet altijd, geeft Martin toe. "Vorig jaar hebben we de cursus niet gehouden, want toen was er te weinig belangstelling. We hopen nu op meer respons. Het zou mooi zijn als we acht tot tien man hebben voor deze nieuwe cursus. Het moet ook weer niet te druk zijn, want dan kun je mensen niet genoeg aandacht geven. Wat voor mensen zoal meedoen aan een EHBO cursus? Vaak werknemers van bedrijven, die wat meer willen weten dan ze bij BHV – bedrijfshulpverlening – te weten komen."

Er worden in totaal 18 lessen gegeven, waarbij ook een lotus aanwezig is om een slachtoffer uit te beelden, op een heel realistische manier. Bij de lessen komen steeds andere onderwerpen aan bod. Maar er wordt ook vooral veel herhaald, zegt Martin. "Dat is belangrijk. Wanneer je een keer een shock hebt gezien weet je wel wat het is, maar een volgende keer zal je niet meer precies weten wat de behandeling ook alweer was."

Aan het einde van de opleiding doen de deelnemers examen. De test wordt afgenomen door een arts en een instructeur van buiten de vereniging. Wie slaagt voor het examen, ontvangt het diploma Eerste Hulp. De kosten voor de cursus zijn € 170. Er zijn zorgverzekeraars die een deel van de kosten of alle kosten terugbetalen. Kijk voor meer informatie over de cursus op de website van de EHBO vereniging Sliedrecht of bel met Martin Bezemer op telefoonnummer 0184-421092 (na 18.00 uur). Ook aanmelden kan via dit nummer.

EHBO Sliedrecht is een actieve EHBO vereniging. De vereniging staat voor kwaliteitslessen in EHBO en daarvoor zijn er gediplomeerde instructeurs bij de vereniging, die de lessen verzorgen. De vereniging is aangesloten bij een landelijke koepelorganisatie, de Koninklijke Nederlandse Vereniging EHBO, kortweg KNV EHBO. Deze koepelorganisatie levert onder meer de verbandmaterialen, achtergrondinformatie, begeleiding voor het bestuur, enzovoorts.

Met zo'n 80 leden heeft Sliedrecht een grote EHBO vereniging. De meeste leden zijn actieve leden. Op het werk zijn er natuurlijk bedrijfshulpverleners, maar zij hebben een mindere kennis van eerste Hulp. Een EHBO'er kan in geval van een ongeval met meer kennis optreden. Een aantal leden zijn rustende leden. Dit zijn mensen, die niet meer actief meedoen met de lessen, maar wel lid zijn van de vereniging. 

Naast EHBO-lessen levert de EHBO ook medische ondersteuning bij evenementen, zoals Koningsdag, braderieën en bij open dagen bij bedrijven en sportevenementen. De EHBO Sliedrecht voorzag dit jaar al 40 evenementen van EHBO'ers. Zie ook www.ehbosliedrecht.nl. 

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox