Logo demerwestreek.nl


Egon Smit is de nieuwe dirigent van Crescendo. (Foto: Privé)
Egon Smit is de nieuwe dirigent van Crescendo. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

Egon Smit nieuwe dirigent Crescendo

Het A-orkest van Muziekvereniging Crescendo heeft een nieuwe dirigent. 21 augustus is Egon Smit begonnen. Na een intensieve periode van sollicitatiegesprekken en proefdirecties zijn het bestuur van Crescendo en de muzikanten erg blij om een enthousiaste nieuwe muzikaal leider te hebben gevonden. Zelf is Smit ook erg verheugd dat hij de uitdaging mag aangaan om het A-orkest naar een nog hoger niveau te tillen. Samen wordt er naar het jubileumconcert toegewerkt, dat in november gehouden wordt en waarvoor extra repetitiemomenten zullen plaatsvinden.

Door Eline Lohman

SLIEDRECHT - Egon Smit (1977) is de nieuwe dirigent bij Crescendo. Hij begon op elfjarige leeftijd met saxofoonlessen aan de gemeentelijke muziekschool in Bergen op Zoom. In 1995 werd hij toegelaten tot de vooropleiding van het conservatorium in Tilburg. Hij behaalde hiervoor in 1996 een studiebeurs na deelname aan een concours voor jong muziektalent. Vanaf 1997 studeerde Egon hoofdvak saxofoon aan het Brabants Conservatorium, waar hij in juni 2002 afstudeerde als Uitvoerend Musicus. 

Tijdens zijn opleiding was hij ook lid van het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest. In 1997 werd Smit aangenomen als sopraansaxofonist bij het Fanfarekorps Koninklijke Landmacht Bereden Wapens te Vught. Ook maakte hij deel uit van het combo en saxofoonkwartet van dit orkest. In 2013 maakte hij de overstap naar de Koninklijke Militaire Kapel 'Johan Willem Friso' in Assen, als tenorsaxofonist. Bij de diverse andere beroepsorkesten treedt hij regelmatig op als remplacant. Naast het spelen in orkesten en ensembles heeft Smit een grote voorliefde voor het musiceren als solist.

In de afgelopen jaren breidde Smit zijn blikveld uit in de richting van de lichte muziek en het dirigentschap. Van 2007 tot en met 2009 volgde hij de opleiding Geïmproviseerde Muziek aan het Fontys Conservatorium in Tilburg en hij volgt privé directielessen bij Tijmen Botma. In maart 2010 begon hij als dirigent van fanfareorkest 'Ons Genoegen' uit Amerongen, van 2013 tot 2016 dirigeerde hij Harmonie Manderen uit Maarn en sinds september 2015 dirigeert hij het harmonieorkest van Musikverein Elten 1907 in Duitsland. 

Daar komt nu dus het A-orkest van Crescendo bij. Daar is Smit erg blij mee, vertelt hij. "Ik heb er ontzettend veel zin in! De eerste repetitie ging al heel goed. Het is een leuke groep mensen, met wie ik mooie projecten ga doen. De mensen waren gelijk heel enthousiast. Voor mij biedt het nieuwe kansen, nu ik dirigent ben bij Crescendo. Ik leer nieuwe mensen kennen en kan ervoor zorgen dat we met z'n allen het orkest naar een nog hoger niveau gaan tillen. Dat is natuurlijk een hele opgave om dat te doen als dirigent en natuurlijk moet het orkest ook aan mij wennen."

Smit heeft er alle vertrouwen in. Hij kijkt al uit naar de komende concerten. Een groot concert waar Egon Smit in actie komt met het A-orkest is 18 november. Op deze datum vindt het jubileumconcert Crescendo's Highlights plaats in De Lockhorst ter ere van Crescendo's 125-jarige bestaan. "Het wordt de komende tijd heel druk, ook omdat we extra repetities hebben voor dit concert. Verder ga ik met afzonderlijke groepen werken, zoals apart met de slagwerkgroep, met de trompetgroep en ga zo maar door. Erg leuk! Het mooie van dirigeren is dat je jouw idee over een stuk kunt overbrengen op een orkest. En het orkest kan het weer overbrengen op het publiek."

Crescendo zelf is ook heel blij met de nieuwe dirigent, vertelt Corine Besseling. "Na de briefselectie en sollicitatiegesprekken met diverse kandidaten, hebben we enkele dirigenten uitgenodigd om een aantal orkestrepetities te verzorgen. Na de evaluatie daarvan bleek dat onze muzikanten van het A-orkest vrij unaniem in hun voorkeur voor Egon waren. Er was gelijk een klik. Wij kennen Egon nu al een tijdje omdat hij in de afgelopen periode onze interim dirigent is geweest. Onze eerste indrukken zijn erg positief. Naast het dirigeren van het orkest denkt hij ook actief mee over de organisatie van concerten en heeft daar leuke en creatieve ideeën voor. We zien er erg naar uit om samen met Egon te gaan werken aan leuke concerten en het orkest verder te ontwikkelen. Zowel het bestuur als de orkestleden hebben alle vertrouwen in deze nieuwe samenwerking."

Er staan nog meer concerten op de planning van Crescendo. Zie de website www.crescendosliedrecht.nl voor meer informatie over de vereniging en de concerten.
 

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox