Logo demerwestreek.nl


Mirjam richt zich op natuurgerichte geneeswijzen. (Foto: Eline Lohman)
Mirjam richt zich op natuurgerichte geneeswijzen. (Foto: Eline Lohman)

'Ik doe alles zonder medicijnen'

De Sliedrechtse Mirjam Lankreijer viert het feit dat haar natuurgeneeskundige praktijk Health Coaching alweer 15 jaar aan de Merelstraat in Sliedrecht te vinden is. Mirjam vindt het na al die jaren nog steeds best spannend om haar eigen praktijk te runnen, maar vindt nog steeds allerlei uitdagingen. Health Coaching ondersteunt ondernemingen en individuele personen om meer kansen, mogelijkheden en energie te krijgen en dat is vandaag de dag heel relevant, volgens Mirjam. Er zijn namelijk steeds meer mensen die geestelijk uitgeput zijn en dan kan een natuurgerichte aanpak geneeswijze helpen.

Door Eline Lohman

SLIEDRECHT – Mirjam begon in Rotterdam met haar praktijk, maar bracht Health Coaching 15 jaar geleden naar Sliedrecht. Ze richt zich op natuurgerichte geneeswijzen en advies over voeding, vertelt zij in haar kleinschalige praktijk. "Ik ga altijd uit van een holistische aanpak. De mens bestaat uit lichaam, geest en energie. Als er een onderdeel uit balans is heeft dat invloed op de rest. Als je bijvoorbeeld alleen al kijkt naar onze voeding, is daar al veel in te adviseren. Bij de voedingsadviezen ga ik uit van mijn orthomoleculaire kennis: wat heb je op celniveau in je lichaam nodig en welke voedingsstoffen passen daarbij? Soms gebruik ik supplementen, maar veel mensen zijn ook geholpen met goede voeding. De energiehuishouding in het lichaam heeft namelijk bepaalde stoffen nodig."

Naast lichamelijk – zoals klachten aan nek en schouder en bij migraine - kan het ook voorkomen dat iemand geestelijk uitgeput is. Ook voor die klachten kan Mirjam helpen. "Dit kan met elkaar te maken hebben. Ik geef coaching bij stress, misbruik, trauma, onverwerkt verdriet, geestelijke uitputting, bijvoorbeeld mensen die een burn-out hebben zoals vandaag de dag steeds meer voorkomt, of kinderen die stressklachten hebben, gepest worden of kampen met aandachtsproblematiek. En dat allemaal zonder medicijnen, want dat hoort niet thuis in mijn praktijk en is voorbehouden aan de reguliere geneeskunde en artsen."

Ook al heeft Mirjam nu 15 jaar ervaring, ze vindt het nog altijd spannend om haar eigen praktijk te runnen. "Geen werk betekent namelijk geen inkomsten. Maar ik vind het geweldig om met natuurgerichte geneeswijzen bezig te zijn. Het is allemaal begonnen toen ik een goede kennis een allergie voor katten had. Hij volgde een voetreflextherapie en toen waren zijn klachten weg. Daar ben ik toen ook mee gestart. Ik geef die therapie nog steeds. Ik kwam langzamerhand met allerlei kruiden in aanraking. Ik zag dit onderwerp nooit zitten, ik was door mijn verpleegkundige achtergrond behoorlijk anti. Maar het gebruik van kruiden in de geneeskunde heeft mijn blik op gezondheid en op het leven echt veranderd."

Neem nu massages: die zijn volgens Mirjam – die allerlei opleidingen heeft gevolgd op het gebied van natuurgerichte geneeswijzen - niet alleen fijn, maar ook helend. "Er zitten veel afvalstoffen in je lijf. Die gaan je lichaam uit tijdens een massage. Het is mooi om te zien dat mensen die langdurige klachten hebben op een bepaald gebied, op te zien knappen. Mensen melden zich met rug-, nek en schouder klachten, migraines, chronische klachten en stress. Ik krijg ook geregeld mensen in mijn praktijk die bij de fysio niet meer verder komen. Mensen denken vaak dat behandelingen op het gebied van natuurgerichte geneeswijzen niet vergoed worden, maar dat is niet waar. Ben je aanvullend verzekerd, dan worden behandelingen in een praktijk als de mijne gewoon vergoed."

Mirjam blijft altijd vernieuwen, vertelt zij. Daarom is zij onlangs iets nieuws begonnen, dat raakvlakken heeft met Health Coaching. In de vorm van De Afscheidscoach helpt zij mensen in de laatste fase van hun leven. Ze stelt zich op als meedenker en helpt bij het kiezen van een notaris, begrafenisondernemer of van een andere hulpverlener. Zij werkt samen met verschillende therapeuten op allerlei gebieden. Therapeuten die mensen bijvoorbeeld kunnen leren om te gaan met stress die ontstaat rondom de dood.

"Ik help mensen met begrip, toewijding, geduld, kennis, ervaring en liefde naar de laatste punt op de laatste bladzijde van het boek van iemands leven. De laatste gesprekken met dierbaren kunnen mooi, verdrietig en moeilijk zijn. Hoe ga je afscheid nemen van de mensen waar je zoveel van houdt?
Zijn er mensen die iemand  graag nog zou willen zien of ontmoeten? Dat zijn allemaal vragen waar ik me mee bezighoud. Ik ga ook een stapje verder als iemand dat wil. Zo geef ik een ontspanningsmassage om pijn te verlichten en geef ik voedingssupplementen als mensen daar baat bij hebben. Daar is ook het raakvlak met mijn praktijk. Gezondheid en afscheid nemen van het leven kunnen dichtbij elkaar liggen. Met goede voeding kun je op het laatste moment nog goed voor jezelf zorgen. Van mezelf ben ik heel zorgzaam en die karaktereigenschap deel ik graag met anderen. Bij De Afscheidscoach, maar ook in mijn natuurkundige praktijk."

Meer informatie over de praktijk van Mirjam Lankreijer is te vinden op www.healthcoaching.nl. Zie ook de website www.deafscheidscoach.nl voor meer info over begeleiding bij de laatste levensfase van mensen.

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox