Logo demerwestreek.nl


Door: Ria Scholten

Zaterdag is het weer Open Monumentendag

Molenwaard - Net als vorig jaar nemen de Historische Verenigingen Binnenwaard en West-Alblasserwaard en de Historische Kring Nieuwpoort de organisatie van Open Monumentendag Molenwaard voor hun rekening. Thema van dit jaar is Boeren, Burgers en Buitenlui in Molenwaard. Op zaterdag 9 september openen veel monumentale gebouwen van 10.00 tot 16.30 uur hun deuren. Tentoonstellingen, demonstraties, muziek en zang maken het plaatje compleet. Alle deelnemers zijn herkenbaar aan de bekende Open Monumentendag vlag.

"We hebben het idee om gezamenlijk iets te organiseren vorig jaar aan burgemeester Dirk van der Borg en wethouder Fatih Özdere voorgelegd", vertelt Joke van Leeuwen van de Historische Kring Nieuwpoort. "Toen duidelijk werd dat alle betrokkenen bereid waren om de handen ineen te slaan heeft de gemeente besloten om bij te dragen in de kosten van de brochure. Zij waren enthousiast over de wijze waarop de dag is verlopen en dit heeft ertoe bijgedragen dat we ook dit jaar weer op een substantieel bedrag kunnen rekenen."

"Bij de organisatie van de editie 2017 hebben we onze ervaringen van vorig jaar meegenomen. Er is wederom gekozen voor een brochure waarin de te bezoeken monumenten omschreven staan ", aldus Joke Karelse van de Historische Vereniging Binnenwaard. Het boekwerkje is in heel Molenwaard huis aan huis bezorgd. Dit jaar staat er zelfs een lekker en gemakkelijk familierecept van onze burgemeester in. De bereiding van de uiensoep met gerstenat en Goudse kaas is eenvoudiger dan het lijkt."

Voorin de brochure staat een stukje uitleg over het thema. Wie waren die boeren, burgers en buitenlui? Hoe was het leven hier en waar en op welke manier werd er geld verdiend? De bewoners in deze streek waren grotendeels zelfvoorzienend. Rondreizende kooplieden en jaarmarkten voorzagen in de artikelen die ontbraken. "De productie van melk, kaas en boter was voor een grotere markt bestemd. Op Open Monumentendag wordt hierop ingespeeld", vertellen de dames. ,,In Museum Het Voorhuis is een historische kaasmakerij te zien en een tentoonstelling over de hennepteelt ingericht. In de Hof van Ammers kan een tentoonstelling met de titel 'Herinneringen aan de kaasmarkt' worden bezocht."

De Open Monumenten Klassendag is speciaal ontwikkeld voor leerlingen van groep 7 en 8. Het bevat onder andere een digitaal lespakket. Op de dag vóór Open Monumentendag bezoeken de leerlingen een monument van hun keuze dat speciaal voor hen wordt opengesteld. Matzy van Harten heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de totstandkoming van deze leerzame dag.

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox