Logo demerwestreek.nl


De voorzitter van de naamgevingscommissie Wim van Leussen overhandigt een bord met de namen aan burgemeester Dirk van der Borg en burgemeester Werner ten Kate. (Foto: PR)
De voorzitter van de naamgevingscommissie Wim van Leussen overhandigt een bord met de namen aan burgemeester Dirk van der Borg en burgemeester Werner ten Kate. (Foto: PR)

Wat wordt het: De Waard, Groene Waard of Molenlanden?

Molenwaard/Giessenlanden - De Waard, Groene Waard en Molenlanden zijn gekozen als mogelijke namen voor de nieuwe gemeente die ontstaat na de fusie van Giessenlanden en Molenwaard. Dat maakt de naamgevingscommissie bestaande uit 10 inwoners van beide gemeenten vandaag bekend. Inwoners van 12 jaar en ouder mogen van 8 tot en met 18 september een stem uitbrengen op hun favoriete naam.

De naamgevingscommissie koos voor deze drie namen om de volgende redenen:

De Waard

Een waard is een vlak landschap tussen rivieren. Dit is typerend voor het gebied van de nieuwe gemeente. De gevoelswaarde bij deze naam is groot. Een plek waar veel inwoners zich thuis voelen. Ook de andere betekenis van de waard spreekt de commissie aan. Als bijvoorbeeld van grote waarde of een waard in de betekenis van herbergier. Wat weer symbool kan staan voor gastvrijheid. De naam De Waard wordt gezien als de basis waarop iets kan groeien. Een korte maar zeer krachtige naam die gemakkelijk in het gehoor ligt en goed te gebruiken is.

Groene Waard

Twee woorden die apart betekenis hebben voor het gebied, maar samen een krachtige naam vormen voor de nieuwe gemeente. Ook in deze naam komt "de waard" weer terug. De overwegingen hierbij zijn vergelijkbaar met de motivatie bij de naam De Waard. Het woordje Groene geeft deze naam echter een andere dimensie. Groen verwijst niet alleen naar het groene karakter van het gebied, het polderlandschap en de weilanden, maar staat ook voor duurzaam, innovatief en milieubewust. Groen staat ook voor (gezond) leven in een prachtige waard.

Molenlanden

Molen en landen, twee woorden die ook weer typerend zijn voor de streek. We mogen er trots op de zijn dat de molens van Kinderdijk die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan, in de nieuwe gemeente staan. En ook op de vele andere molens die op het grondgebied van de nieuwe gemeente staan. Wat de commissie betreft is dit daarom ook een goede reden om molen terug te laten komen in de naam. Het woord land(en) is vanuit historisch perspectief vaak gebruikt om een gebied te duiden en kan in onze streek als synoniem worden gebruikt voor een perceel of weiland. Het woord landen sluit daarom goed aan bij de geschiedenis van onze streek. De naam doet recht aan beide gemeenten doordat zij samengesteld is uit de bestaande namen van beide gemeenten. De naam ligt goed in het gehoor en sluit aan bij het karakter en geschiedenis van het gehele gebied.

Tijd om te stemmen

Alle inwoners vanaf 12 jaar kunnen hun stem uitbrengen en krijgen een kaart met een persoonlijke code. Stemmen kan vanaf vrijdag 8 september via www.opwegnaaralblasserwaard.nl of met de antwoordkaart.
Op maandagavond 25 september aanstaande wordt de naam voor de nieuwe gemeente bekend gemaakt. Dat gebeurt tijdens een gezamenlijke raadsvergadering in de Til in Giessenburg en verder onder andere via social media.

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox