Logo demerwestreek.nl


Hardlopen wordt gecombineerd met mindfulness, ademhalingstechnieken en ontspanningsoefeningen. (Foto: Mindful Run)
Hardlopen wordt gecombineerd met mindfulness, ademhalingstechnieken en ontspanningsoefeningen. (Foto: Mindful Run) (Foto: Mindful Run)

Cursus Mindful Run brengt rust

Op zondag 17 september en maandag 18 september begint in Sliedrecht een vijf weken durende cursus Mindful Run. Hardlopen wordt gecombineerd met mindfulness, ademhalingstechnieken en ontspanningsoefeningen. Waar het bij het hardlopen grotendeels gaat om prestatie, snellere tijden en langere afstanden, wordt bij Mindful Run juist de aandacht gelegd op bewustwording en dat levert veel op voor mensen, volgens cursusleider Jeroen Hogenbirk. Het is de tweede keer dat deze cursus in Sliedrecht wordt gehouden, hoewel er toen niet zoveel animo voor was. Maar wegens de toenemende belangstelling landelijk voor Mindful Run, verwacht Jeroen nu meer animo.

Door Eline Lohman

SLIEDRECHT - Door middel van praktische en makkelijk toe te passen oefeningen wordt het bewustzijn getraind en leer je te luisteren naar je eigen lichaam, zegt Jeroen. Bewegen heeft volgens hem sowieso een positief effect bij stress en burn-outklachten en deze cursus is dan ook uitermate geschikt voor mensen die streven naar een gezonde geest in een gezond lichaam.

"Deze cursus is gebaseerd op het bewustzijn en niet op afstanden of prestaties. Ik breng er meer rust mee en maak mensen bewust van wat ze aan het doen zijn. Ik zeg altijd: uit je hoofd, in je lijf. Als je opstaat 's ochtends, dan ben je vaak al veel bezig met gedachten, bijvoorbeeld van wat je die dag allemaal moet doen. Je wordt geleid door je brein. Dat wil ik met de deelnemers gaan terugbrengen. Want je kunt je gedachten tenslotte niet uitzetten."

De gevolgen zijn positief. "Een moment rust pakken doet iedereen goed. Puur door je niet te laten leiden door je gedachten. Door het maken van bewegingen, worden je gedachten afgeleid. De combinatie van hardlopen, ademhalingsoefeningen en mindfulness is erg mooi. We gaan onder meer ademhalingstechnieken toepassen om het maximale rendement uit de ademhaling te halen, waardoor je meer energie overhoudt."

Eerder dit jaar, in februari, gaf Jeroen de cursus ook al in Sliedrecht, maar toen was er nog niet zoveel belangstelling voor, met maar een aantal deelnemers. "Die waren er wel heel goed over te spreken. Maar het concept is in een jaar tijd landelijk erg gegroeid dus ik verwacht nu meer animo. Ik, als zelfstandige instructeur, hoop nu meer mensen te kunnen enthousiasmeren."

Zelf haalt Jeroen veel uit Mindful Run. "Ik ben een fervent hardloper, maar raakte nieuwsgierig naar of er nog meer mogelijk zou zijn op hardloopgebied. Dat bleek zo te zijn, in de vorm van Mindful Run. Toen ben ik zelf instructeur geworden. Het heeft echt een meerwaarde, want met elke beweging die je maakt, reduceer je stress en burn-out klachten. Bij een reguliere hardloopcursus ligt de focus op een schema met een bepaald aantal kilometers als doel. Wil je meer dan dat, dan is deze cursus heel geschikt."

Er wordt voor de cursus verzameld bij Budocentrum Sliedrecht aan de Maaslaan 6. Een prima locatie, vindt Jeroen. "Ik zocht een locatie met een groene omgeving en dan is dit natuurlijk perfect en het Budocentrum zit vol met jonge ondernemers. De trainingen zijn buiten, lekker in de natuur. Het is zo fijn om buiten te zijn. Veel mensen zitten overdag al de hele dag binnen en dan is niets mooier dan om 's avonds of in het weekend in de buitenlucht te kunnen bewegen en bewustzijnsoefeningen te doen."

De Mindful Run trainingen duren anderhalf uur en de totale kosten van de 5-weekse cursus zijn €95,–. Er kan gekozen worden uit de maandagavond van 19.30 tot 21.00 uur of de zondagochtend van 10.00 tot 11.30 uur. De startdatum voor de maandagavond is 18 september, de vervolgdata zijn 25 september en 2, 9 en 16 oktober. De startdatum voor de zondagochtend is 17 september, de vervolgdata zijn 24 september en 1, 8 en 15 oktober. Er zal verzameld worden bij Budocentrum Sliedrecht, Maaslaan 6 te Sliedrecht.

Sliedrecht is een van de vele locaties waar de cursus Mindful Run gehouden wordt. Meer informatie en inschrijven kan op de landelijke website van de cursussen, via www.mindfulrun.nl.

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox