Logo demerwestreek.nl


Twee keer in de week worden er uitdagende sportlessen gegeven in en rondom Bronbad De Lockhorst. (Foto: Privé)
Twee keer in de week worden er uitdagende sportlessen gegeven in en rondom Bronbad De Lockhorst. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

Sliedrecht Fit voor jongeren

Optisport Sliedrecht biedt vanaf dit najaar de mogelijkheid aan tieners en hun ouders om een ongezonde levensstijl, te weinig beweging en overgewicht aan te pakken. Dat gebeurt door twee keer in de week allerlei sportlessen aan te bieden in en rondom Brondbad De Lockhorst. Van judolessen en boksen tot en met dansen en volleybal – er is keuze uit allerlei sporten. De aangevraagde subsidie voor het onderbouwde, uitdagende en multidisciplinaire leefstijlprogramma Sliedrecht Fit is ingewilligd door ZonMw, de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie. De startbijeenkomst vindt plaats op 23 oktober. 

Door Eline Lohman

SLIEDRECHT – Ploni van Zessen-Stuij van Voedingspraktijk Balanz uit Brandwijk steekt haar enthousiasme over Sliedrecht Fit niet onder stoelen of banken. Ploni geeft als leefstijladviseur samen met diëtist Jolien Hofman voedingsbegeleiding en biedt zo meerwaarde aan Sliedrecht Fit. Vanuit haar praktijk weet ze hoe belangrijk het is voor tieners om lekker te bewegen en te sporten en zij is niet de enige partij die dit inziet.

"In het zwembad zien medewerkers steeds meer kinderen en tieners met overgewicht die daardoor niet lekker in hun vel zitten. Toen ontstond het idee voor Sliedrecht Fit. Dit wordt georganiseerd voor tieners van 12 tot 20 jaar die weinig bewegen en/of overgewicht hebben. Twee keer in de week worden er uitdagende sportlessen gegeven in en rondom Bronbad De Lockhorst. Tot slot zijn er groeps- en ouderbijeenkomsten om te leren hoe een gezondere leefstijl blijvend vol gehouden wordt. Blijvende gedragsverandering is het uitgangspunt door een brede aanpak, voldoende individuele gerichtheid en een ondersteunende thuissituatie."

Sliedrecht Fit wordt uitgevoerd door Optisport Sliedrecht in Bronbad De Lockhorst, in samenwerking met Voedingspraktijk Balanz, Stichting Open Jeugdwerk Sliedrecht, Jeugdgezondheidszorg Rivas, Sportschool Tromp, Huisartsenpraktijken in Sliedrecht, Papendrecht, Hardinxveld-Giessendam en Molenwaard en preventiewerk Marije van den Berg. Ploni: "Het zwembad biedt veel mogelijkheden om jongeren iets aan te bieden op sportvlak. Er is veel sportaanbod in Sliedrecht, maar er wordt daarbij niet echt rekening gehouden met overgewicht. En er was al een basisschoolprogramma dat zich richt op overgewicht, maar er was nog niet echt wat voor de tienerdoelgroep op dit gebied. Nu kunnen tieners proeven van allerlei sporten, zoals judo, volleybal, boksen en bootcamp. Daarbij krijgen ze niet alleen sportles, maar krijgen ze ook (kook)workshops en leren ze bijvoorbeeld ook weerbaar te worden. Er wordt gelet op het zelfbeeld, er wordt geleerd hoe je als tiener grenzen kunt stellen en hoe je een sociaal netwerk moet opbouwen. Het gaat dus niet alleen om sporten, maar ook om mentale training."

In de eerste fase krijgen de tieners judoles bij Sportschool Tromp en één keer in de sporthal van De Lockhorst waar er iedere week een andere sport beoefend zal worden. In de tweede fase zullen de kinderen één keer gaan sporten in de sporthal en één gaan zwemmen in de Lockhorst. In de derde fase worden alle verenigingen uitgenodigd om gastlessen te geven zodat ze aan het einde van het project kunnen kiezen welke sport ze echt leuk vinden en daar dan in verder kunnen. 

Het is voor jongeren een mooi programma, vindt Ploni. En zeker ook een belangrijk programma. "Het is goed voor je gezondheid dat je lijf uitgedaagd wordt. Tegenwoordig zitten veel tieners op de computer of op hun telefoon en dan zitten ze veel stil. Ze missen een uitdagend en samenbindend element en daar kan Sliedrecht Fit bij helpen. Ook is het mooi dat tieners hun netwerk kunnen vergroten met dit project. De samenwerking met de partners is heel bijzonder. Zij toonden zich eigenlijk direct enthousiast om mee te doen met het project en dat is mooi om te zien."

De meeste kosten worden vergoed door Sliedrecht Fit. De eigen bijdrage is slechts € 12,50 per maand voor een jaar lang wekelijks twee keer sporten en goede voedingsbegeleiding. Wil jij graag fitter worden, een betere conditie en lekkerder in je vel zitten? Of ken je iemand die graag gezonder wil gaan leven? Geef je dan snel op via: info@voedingspraktijkbalanz.nl of 06-11127947. Check voor meer informatie: www.optisport.nl/bronbaddelockhorst.

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox