Logo demerwestreek.nl


In de supermarkt zijn volop artikelen verkrijgbaar voor mensen met een voedselovergevoeligheid. (Foto: Ditty Drenthe)
In de supermarkt zijn volop artikelen verkrijgbaar voor mensen met een voedselovergevoeligheid. (Foto: Ditty Drenthe) (Foto: Ditty Drenthe)

'We eten anders dan vroeg'

Sliedrecht - Rita Dries is (kinder)diëtist en werkt bij Rivas Zorggroep. Ze gaf een interessante lezing over voedselovergevoeligheid in de bibliotheek in Sliedrecht.

Er hebben tegenwoordig meer mensen een voedselallergie dan vroeger. "Er wordt op een andere manier gegeten, meer kant-en-klaar en bewerkt voedsel", vertelt Rita Dries. "Vroeger werden klachten minder goed herkend en minder snel gelinkt aan voedsel. Bij eczeem en hooikoorts werd zelden een link met voedsel gelegd. Dat geldt voor meerdere aandoeningen. Er zijn veel minder 'bewezen' allergieën dan dat mensen denken. Vijf tot tien procent van de baby's krijgt hypoallergene voeding (koemelkvrije), terwijl het bij een tot drie procent van deze baby's om een bewezen koemelkallergie gaat."

De diëtiste: "Mensen zijn het meest allergisch voor koemelk, kippenei, lactose, tarwe en/of gluten, soja, noten en pinda's, schaal- en schelpdieren, biogene aminen en histamine. Daarnaast kunnen fruit, suikers, conserveermiddelen en kruiden een rol spelen."

"Voedselovergevoeligheid gaat vaak gepaard met een bepaalde aandoening. Bij coeliakie is sprake van een glutenallergie. Bij een lactose-intolerantie heb je vaak darmklachten. Bij hooikoorts reageer je op inhalatieallergenen (pollen) maar heb je ook vaak kruisreacties op bijvoorbeeld appels en noten", legt Rita uit.

Shock

"Mensen met een voedselallergie lopen vaak tegen onbegrip aan. Een allergie kan ernstige klachten geven. Dat is bij iedereen verschillend. Verder is het lastig spontaan bij anderen of buiten de deur te eten. Als er kans bestaat op een anafylactische shock, benauwdheid, dikke keel of stoornis aan ademhalingsstelsel, dan dreigt er acuut gevaar als iemand dan toch een allergeen binnenkrijgt. Glutenvrij eten luistert zeer nauw. Het voedsel mag geen spoortjes gluten bevatten. Dus alle glutenvrije producten mogen niet in contact komen met glutenbevattende producten. Er moeten aparte snijplanken, brood-, cake- en taartvormen gebruikt worden. Frituren dient ook apart gedaan te worden. Daarnaast is het belangrijk dat de glutenvrije gebruiker aparte jam- en boterkuipjes en andere smeersels nuttigt. Het is handig om er stickers op te plakken. Er kan ook niet zomaar met een mes, waarmee gewoon brood is gesmeerd, jam uit de glutenvrije jampot worden gehaald."

"Lactosevrij komt niet zoveel voor. Wel lactosebeperkt. Alle zuivelproducten moeten vermeden worden met uitzondering van harde kaas. Alle niet gerijpte en zachte kazen zoals brie, smeerkaas, zuivelspread bevatten wel lactose", doceert de diëtiste.

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox