Logo demerwestreek.nl


Rainier vindt het nog steeds een mooie uitdaging om op jonge leeftijd een vereniging als Handboogvereniging Sliedrecht te runnen. (Foto: Privé)
Rainier vindt het nog steeds een mooie uitdaging om op jonge leeftijd een vereniging als Handboogvereniging Sliedrecht te runnen. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

'Zeker animo voor handboogvereniging'

Zo'n half jaar geleden werd Handboogvereniging Sliedrecht opgericht. Initiatiefnemer Rainier Burggraaf (18) merkt dat er een goede animo is voor de vereniging en dat geeft hem moed om gewoon lekker door te gaan. Ook al wordt er nog niet daadwerkelijk geoefend omdat het terrein nog niet in orde is en Rainier nog met de gemeente bezig is om een vergunning rond te krijgen - de leden vormen een harmonieuze club met elkaar. Zij komen niet alleen uit Sliedrecht, maar ook uit omringende plaatsen in de regio. Dat komt door verschillende redenen, zo vertelt Rainier. 

Door Eline Lohman

SLIEDRECHT - 13 juni 2017 is de vereniging officieel opgericht. Met de belangstelling voor handboogschieten zit het wel goed, zegt Rainier. "Er is zeker animo. Hierdoor is er genoeg draagvlak om de vereniging draaiende te houden. Ik denk dat het komt door verschillende dingen. In ieder geval doordat je nauwelijks in de omgeving aan handboog schieten kan doen. Dordrecht heeft de dichtstbijzijnde handboogvereniging. Maar zij hebben een wachtlijst. En anders moet je naar Rotterdam. Ik heb zelfs telefoontjes uit Culemborg gehad of ze bij ons terecht kunnen."

Die animo kan de Sliedrechter wel verklaren. "Omdat handboogschieten toch wel een geromantiseerd beeld geeft. Robin Hood, The Hungergames – zulke dingen zorgen ervoor dat mensen het willen doen. Het leuke van onze vereniging is dat het gaat om de harmonie. Zowel tussen de verschillende mensen - jong en oud, fit en mindervaliden en oer-Hollander en iedereen van een andere cultuur. Ook de harmonie tussen met traditioneel hout schieten tot het meest moderne compound schieten is goed."

Het is een wens van Rainier om met de vereniging aanwezig te zijn tijdens evenementen, maar dat zit er nu nog niet in. "Dat willen we wel doen. Alleen moet je de veiligheid kunnen garanderen als je bij een evenement staat en dat hebben we tot nu toe niet kunnen doen. We hebben leden uit Sliedrecht, Hardinxveld, Dordrecht, Breskensgraaf en nog meer plaatsten. Ongeveer een straal van 15 kilometer rondom Sliedrecht. Handboogschieten krijgt steeds meer aandacht door films, series en boeken van de laatste tijd. In een artikel van de NOS dit jaar waren er toen 10.000 handboogschutters geteld en dat aantal blijft groeien."

Rainier vindt het nog steeds een mooie uitdaging om op jonge leeftijd een vereniging als Handboog vereniging Sliedrecht te runnen. "Het was even moeilijk vanwege alle administratie die het met zich meebrengt. Als je denkt dat je iets hebt geregeld, duikt het volgende weer op. Maar dankzij mijn vriendin Naomi Boer en het bestuur, ben ik het steeds leuker gaan vinden. Het bestuur geeft me moed dat het goed komt. Ze zijn gedreven om deze vereniging tot een succes te maken. De animo, aandacht en het bestuur maakt het heel gaaf om dit op deze manier mijn droom te laten uitkomen. Geweldig om een eigen handboogvereniging te runnen! Het is mooi om zoveel mensen met dezelfde passie bij elkaar te laten komen."

De sport is voor bijna iedereen weggelegd, zegt Rainier. Over het algemeen zijn er drie stromingen en twee manieren van schieten. De drie stromingen zijn traditioneel, recurve en compound. Traditioneel wil zeggen met een houten boog schieten zoals ze dat al 10.000 jaar lang doen. Bij deze tak van de sport wordt ook alleen geschoten met houten of bamboe pijlen. Recurve is een Olympische boog. Hier zitten moderne materialen in verwerkt. Op deze boog zitten richtmiddelen mogelijk waardoor er een andere manier van schieten mogelijk is. Dit zorgt ervoor je het schieten sneller onder de knie krijgt. Hierbij is nog wel kracht nodig, maar minder dan bij een traditionele boog. Compounds zijn de meest moderne bogen met moderne snufjes.  Deze bogen kosten nauwelijks kracht. Je kunt hier alleen mee schieten als je de basisvaardigheden bezitten van een recurve schieten.

Wie interesse heeft om bij de Handboogvereniging Sliedrecht te gaan, kan mailen naar info@handboogverenigingsliedrecht.nl. Meer informatie over de vereniging is te vinden op de website www.handboogverenigingsliedrecht.nl. 

Meer berichten
Shopbox