Logo demerwestreek.nl


Rien Mudde is al druk bezig met de voorbereidingen voor het jubileumjaar. (Foto: Eline Lohman)
Rien Mudde is al druk bezig met de voorbereidingen voor het jubileumjaar. (Foto: Eline Lohman)

'Stem is mooiste dat je hebt meegekregen'

De Christelijke Oratorium Vereniging (COV) Soli Deo Gloria uit Sliedrecht bestaat in 2019 maar liefst 100 jaar en dat gaat niet onopgemerkt voorbij. Sterker nog, de vereniging viert het jubileum een jaar lang. Vanaf maart vindt de opmaat plaats naar de start van de festiviteiten in november 2018. Op het programma staan onder meer allerlei kleinere concerten en een jubileumconcert dat groots gevierd wordt. Rien Mudde maakt deel uit van de jubileumwerkgroep en is al druk bezig met de voorbereidingen voor de viering, waarbij Soli Deo Gloria op tournee gaat door de regio.

Door Eline Lohman

SLIEDRECHT – Het bestuur van de Sliedrechtse vereniging heeft Rien de opdracht gegeven om voor in een periode van een jaar allerlei leuke activiteiten te organiseren. Op 24 maart 2018 vindt de aftrap al min of meer plaats, wanneer in de Grote Kerk de Matthäus Passion gehouden wordt, waarbij een  dertigtal gastzangers wordt uitgenodigd. Rien: "Tijdens onze jubileumviering  in 2019 hebben we een meezingspektakel over de Matthäus Passion, dus we zien de activiteit van 24 maart volgend jaar als de opmaat naar het jubileum. Formeel beginnen we op 3 november 2018, wanneer we een Scratch hebben over de Messiah van Händel, ook in de Grote Kerk. Daarvoor hebben we zangers uit heel Nederland uitgenodigd."

Maar er is meer. Zo houdt Soli Deo Gloria tijdens de jubileumviering ook allerlei huiskamerconcerten. Op 2 december 2018 in Noordeloos, op 13 februari 2019 in Hardinxveld-Giessendam en op 23 maart 2019 is het dan tijd voor het grote jubileumspektakel over de Matthäus Passion, in Papendrecht. Daarna vinden er nog meer huiskamerconcerten plaats in de regio. 12 oktober 2019 vindt het grote jubileumconcert van Soli Deo Gloria plaats in de Grote Kerk in Sliedrecht en de feestelijkheden worden op 23 november afgesloten met een feestavond in De Lockhorst.

Rien is druk bezig met het regelen van allerlei zaken. "Al een hele tijd geleden hebben we een fonds opgezet waarbij geld verzameld wordt voor het jubileum. Ik heb de tijd en het is een mooie aanvulling voor mijn vrije tijd. Ik ben bezig met het regelen van locaties voor de concerten en schrijf koren in het hele land aan. Het moet één groot feest worden! We zoeken nog particulieren en bedrijven die ons willen sponsoren. Zelf ben ik sinds mijn 17e verbonden aan een koor. Ik werd destijds verliefd op een mooie dame die bij deze vereniging zong. Onlangs waren we 50 jaar getrouwd en al sinds 1984 zing ik bij Soli Deo Gloria. Ik ben de passie voor zingen nooit kwijtgeraakt. Zingen is iets heel bijzonders. De menselijke stem is het mooiste dat je hebt meegekregen van de schepper. Maar die stem moet je wel ontwikkelen. Het ten gehore brengen van al die klankverhoudingen tijdens de zangavonden bij Soli Deo Gloria vind ik echt een kick geven. Ik ben gedreven en ik ben emotioneel betrokken bij het koor. Ik wil graag het evangelie vertellen, zoals bij de Matthäus Passion."

Het jubileum bestaat uit allemaal festiviteiten, maar Rien wil ook even stilstaan bij een zwarte dag uit de geschiedenis van Soli Deo Gloria. "Ruim 30 jaar geleden zijn meerdere leden verongelukt toen ze op weg waren naar een repetitie voor ook een jubileumconcert." Rien krijgt vochtige ogen. "Heel droevig. Ons koor heeft dus nogal wat meegemaakt, want zo'n gebeurtenis neem je toch mee. Maar we zijn nog altijd levendig. We hebben in het verleden direct gekozen voor een brede oriëntatie. We zijn al snel een algemeen koor geworden. We bezingen het volledige verhaal, vandaar 'oratorium' in de naam. We hebben een sterke identiteit door veelzijdige invulling. Er staat nu een oratiumvereniging met 90 leden en we hebben inmiddels een behoorlijk hoge status bereikt als koor. Het is een heel gezellige club van mensen uit de hele Alblasserwaard. Er wordt veel aandacht besteed aan educatie en stemvorming. Elke maand komt een extern persoon ons de kneepjes van het vak bijleren. Wij hebben de capaciteit om een topconcert neer te zetten!"

Soli Deo Gloria heeft altijd gezocht naar grensverleggende activiteiten, volgens Rien Mudde. Ook nu weer, voor het jubileumjaar. Voor informatie over de vereniging kan gekeken worden op de website www.cov-solideogloria.nl. 

 
 

Meer berichten
Shopbox