Logo demerwestreek.nl


De workshops beginnen deze woensdag weer. (Foto: Privé)
De workshops beginnen deze woensdag weer. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

Gezonder koken in januari

Kookconsulente en kok aan huis Stephanie de Wit uit Sliedrecht heeft weer een aantal leuke workshops op de agenda staan in januari. Om het jaar goed te beginnen, start ze deze maand met een nieuwe serie: Gezonder koken. Deelnemers leren hierbij de basis van gezond koken met behulp van verschillende technieken en gezonde ingrediënten. De eerste workshop vindt vanavond,10 januari, plaats en gaatover gezonder ontbijten. Er volgen nog allerlei workshops bij de Brede school in Baanhoek-West, zoals gezonder lunchen en gezonder avondeten.

Door Eline Lohman

SLIEDRECHT - Woensdag 17 januari is het tijd voor de workshop 'Gezonder lunchen: soepen en salades' en woensdag 24 januari voor 'Gezonder avondeten: peulvruchten en groente stomen/pocheren'. Op woensdag 31 januari is er nog een workshop, 'Gezonder avondeten: kruiden/specerijen en groente roosteren en bakken'. De workshops vinden plaats van 20.00 uur tot 22.00 uur en kosten €25,00 per les. 
 
Elke workshop bestaat uit twee delen: in het eerste deel krijg je een stukje theorie waarin Stephanie deelnemers alles laat zien en vertelt over het onderwerp. Daarna wordt erin groepjes aan de slag gegaan om een recept te maken. Na afloop van de workshop kunnen de deelnemers samen proeven van wat er is gemaakt. 

De workshops zijn met name gericht op gezonder eten, vertelt Stephanie. "Veel mensen denken dat ze om gezond te gaan eten hun hele patroon moeten omgooien, maar mijn ervaring is dat dat niet werkt. Je kan beter kijken naar de dingen die je al doet en daaraan toevoegen. Ik ben geen expert op het gebied van afvallen maar als je bewerkte producten en onnodige toevoegingen uit je eten weglaat komt je lichaam vanzelf meer in balans en zit je lekkerder in je vel."

Januari is de tijd van goede voornemens. Merkt de Sliedrechtse dat ook? "Het is grappig, mensen zeggen allemaal wel dat ze gezonder willen eten maar om daar nu echt moeite voor te doen is een ander verhaal. Het zou juist zo geweldig zijn als het niet bij goede voornemens en het uitproberen van een paar recepten blijft, toch? Daarom is een workshop volgen juist zo leuk. Ik vind het belangrijk om mensen enthousiast te maken om zelf aan de slag te gaan. Zeker als het gaat om gezond koken. Het kan soms al uitdagend genoeg zijn om eten op tafel te krijgen. Ik geef je handige tips en praktische toepassingen van verschillende kooktechnieken en ingrediënten. Zo ga je na de workshop ook weer makkelijker de keuken in met wat je geleerd hebt. Daarnaast is het natuurlijk heel fijn om andere mensen te ontmoeten die ook met koken bezig zijn en ervaringen uit te wisselen."

Stephanie noemt graag wat gezonde recepten die snel te maken zijn. "Op mijn website staat een lekker recept voor zelfgemaakte Aardappel Anders. Die kan je met elke groente maken die je lekker vindt en zelfs zonder melkproducten. Broccolisoep is ook een gerecht dat makkelijk te maken én gezond is. Verder rooster ik graag verschillende soorten groente in de oven, want: hoe meer groente, hoe beter! Dat is een techniek die ik ook tijdens de nieuwe workshops laat zien."

Zelf is Stephanie vanzelfsprekend gek op koken. "Die liefde voor koken is er eigenlijk altijd al geweest. Van mijn moeder leerde ik de basis, maar ik was altijd bezig met experimenteren. Iets bakken vond ik pure magie, want hoe kan het dat je wanneer je vier simpele ingrediënten met elkaar op de juiste manier mengt, er zoiets geweldigs als een cake kan ontstaan? Toen ik op mezelf ging wonen merkte ik dat het toch nog best lastig was om elke dag voor jezelf te koken. Ik wilde gerechten graag "echt" maken, zonder pakjes en zakjes. Toen leerde ik dat koken net zoals elke andere vaardigheid is, je wordt er pas echt goed in als je het veel doet. Dus dat heb ik gedaan. Hoe meer je kookt, hoe meer je dingen gaat aanvoelen. En fouten maken, dat hoort er zeker ook bij."

Wie mee wil doen aan een workshop van Stephanie, kan een kijkje nemen op haar website, kooklesthuis.com. Daar zijn ook gezonde recepten op te vinden.
 

Meer berichten
Shopbox