Logo demerwestreek.nl


Tjitske Sonderwal is een van de deelnemers. (Foto: Privé)
Tjitske Sonderwal is een van de deelnemers. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

Sliedrecht Fit is succesvol

Optisport Sliedrecht biedt sinds oktober vorig jaar de mogelijkheid aan tieners en hun ouders om bovengemiddeld gewicht aan te pakken. Dat gebeurt door twee keer in de week allerlei sportlessen aan te bieden in en rondom Bronbad De Lockhorst. Van judolessen en boksen tot en met dansen en volleybal – er is keuze uit allerlei sporten. Tot nu toe is Sliedrecht Fit een succes, vertelt zowel de organisatie als een van de deelnemers aan het programma. 

Door Eline Lohman

SLIEDRECHT –Sliedrecht Fit is van start gegaan met vier enthousiaste jongeren, vertelt Ploni van Zessen-Stuij van Voedingspraktijk Balanz. "Ook de ouders zijn zeer tevreden over het nieuwe project en ondersteunen hun jongeren goed. De eerste accenten liggen op kennismaking, bespreken van wensen en doelen, plezier beleven in sporten, conditie opbouwen en op een laagdrempelige manier kijken naar leefstijlgewoonten. Deze elementen komen steeds terug wanneer nieuwe jongeren instromen, waardoor het mogelijk is elk moment te starten. De lessen worden aangepast naar de wensen en doelen van de deelnemers door middel van differentiatie en afwisseling. Vooral de variatie in sportlessen wordt gewaardeerd. De jongeren maken kennis met veel verschillende soorten sporten. Daarnaast is de aandacht voor je eigen doelen handig, voor de één is bijvoorbeeld lekkerder in je vel zitten belangrijk en voor de ander ontdekken welke sport het leukste is. Dit maakt Sliedrecht Fit uniek en de moeite waard om te proberen."

Het is voor jongeren een mooi programma, vindt Ploni. En zeker ook een belangrijk programma. "Het is goed voor je gezondheid dat je lijf uitgedaagd wordt. Tegenwoordig hoef je voor veel activiteiten niet meer de deur uit of in beweging te komen. Voor veel jongeren is er meer uit een week te halen, vooral qua beweging. Bewegen kost energie en tijd, maar zorgt juist ook dat je meer energie krijgt en maakt dat je lekkerder in je vel zit. Als je fit bent, kun je veel meer aan. Daarnaast missen sommige jongeren een uitdagend en samenbindend element en daar kan Sliedrecht Fit bij helpen. Ook is het mooi dat tieners hun netwerk kunnen vergroten met dit project. De samenwerking met de partners is heel bijzonder. Zij toonden zich eigenlijk direct enthousiast om mee te doen met het project. Dat is mooi om te zien en hier zijn we enorm dankbaar voor."

Een van de deelnemers is Tjitske Sonderwal. De 16-jarige uit Nieuw-Lekkerland is goed te spreken over het project. "Op maandag doe ik tot en met de voorjaarsvakantie aan judoles. Op donderdag sport ik een uur. Eens in de zoveel tijd hebben we een les over leefstijl. Dan leren we hoe we moeten omgaan met uitzonderingen op het gebied van eten, zoals wanneer je een feestje hebt. Het gaat prima! Ik vind het interessant, omdat je dingen leert over sporten en voeding. Ook leer je omgaan met een groep. Je trekt je aan elkaar op. Er is een goede klik onderling en we ondervinden steun aan elkaar."

Het is een bewuste keuze van Tjitske om mee te doen aan Sliedrecht Fit. "Ik ben al jaren bezig met afvallen en het bezoeken van diëtistes. Het lukt het laatste jaar niet meer, dus wilde ik wat anders proberen. Ik volleybalde al en kan nu verschillende sporten uitproberen door dit project. Balsporten vind ik het leukst om te doen. Het is echt een aanrader om mee te doen aan Sliedrecht Fit. Het is echt leuk en gezellig. Het mooie is ook dat er heel persoonlijk op jouw situatie ingegaan wordt."

De komende maanden staan in het teken van verder werken aan persoonlijke doelen en meer interactie met geïnteresseerden door open lessen en workshops. Zo is er een open sportles op 15 februari in Bronbad De Lockhorst en een kookworkshop op 19 februari in samenwerking met SOJS. Meld je snel aan om een keer vrijblijvend te kijken. Aanmelden bij Ploni van Zessen via 06-11127947 of info@voedingspraktijkbalanz.nl.

Sliedrecht Fit wordt uitgevoerd door Optisport Sliedrecht in Bronbad De Lockhorst, in samenwerking met Voedingspraktijk Balanz, Stichting Open Jeugdwerk Sliedrecht, Jeugdgezondheidszorg Rivas, Sportschool Tromp, Huisartsenpraktijken in Sliedrecht, Papendrecht, Hardinxveld-Giessendam en Molenwaard en preventiewerk Marije van den Berg en Bibliotheek Sliedrecht.
 

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox