Frank Dunsbergen (23) staat als nummer twee op de kieslijst van het CDA Sliedrecht. Foto: Jelle den Toom
Frank Dunsbergen (23) staat als nummer twee op de kieslijst van het CDA Sliedrecht. Foto: Jelle den Toom (Foto: Jelle den Toom)

'Ik wil iets betekenen voor jongeren'

Sliedrecht - De Merwestreek laat in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 21 maart 2018 wekelijks een jonge politicus van een Sliedrechtse politieke partij aan het woord. Frank Dunsbergen (23) uit Sliedrecht bijt de spits van deze serie af. Hij begon in maart van 2014 als fractie-ondersteuner en is in september van 2015 beëdigd als burgerraadslid van het CDA (Christen-Democratisch Appèl). Na de komende gemeenteraadsverkiezingen hoopt hij zitting te nemen in de Sliedrechtse gemeenteraad. Hij staat op plaats twee van de kieslijst van het CDA Sliedrecht.

Door Jelle den Toom

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Afgelopen zomer heb ik mijn studie Rechten aan de Erasmus Universiteit afgerond. In september ben ik begonnen als partijjurist van het landelijke CDA. Daarnaast ben ik als burgerraadslid actief voor het CDA Sliedrecht. Met de verkiezingen in aantocht ben ik nu eigenlijk alleen maar met het CDA bezig. In mijn vrije tijd vind ik het heerlijk om Netflix te kijken en om op zaterdagochtenden te squashen. Daarnaast zit ik in de Commissie Hulp Roemenië van de Hervormde Kerk Sliedrecht."

Waarom heb je voor het CDA gekozen?
"Het CDA is een partij die in de samenleving gelooft. Als inwoners iets willen, dan gaan wij kijken op welke manier dat bereikt kan worden. Daarbij houden we natuurlijk wel rekening met het algemeen belang in het dorp. Dat past bij mij. Ik ben daarnaast overtuigd christen. Het christendom heeft mij gevormd tot wie ik nu ben. Ik probeer de C van het CDA wel uit te dragen, maar ik vind dat je het geloof niet bij anderen moet opleggen."

Hoe kijk jij naar de rol van het CDA in de afgelopen vier jaar?
"Het CDA zat de afgelopen vier jaar in de oppositie. Maar we zijn daardoor geen antipartij geworden. We hebben ons partijprogramma gevolgd en zoveel mogelijk daaruit geprobeerd te realiseren. Toch willen we graag weer in het college komen en een wethouder leveren, dan kunnen we meebepalen. Maar wel de insteek, dat we ons eigen geluid niet wegstoppen."
Wat zijn volgens jou de drie belangrijkste standpunten van jouw partij?
"Jongerenhuisvesting vind ik het belangrijkste punt. Ik wil iets betekenen voor jongeren. Het is belangrijk dat jongeren, die in Sliedrecht willen blijven dat ook kunnen. Het CDA heeft voorgesteld om het Albert Schweitzerziekenhuis in Sliedrecht om te dopen tot een plaats voor jongerenhuisvesting. Aan de andere kant van het spoor willen we een duurzame wijk aanleggen: zonder gas en met veel groen. Groen groeien noemen we dat. Een tweede concreet punt waarmee we aan de slag willen, is het gevaarlijke fietspad in de Craijenstein. Dat moet veiliger worden. De Lijstertunnel is een concreet derde punt. Daarmee willen we het gedeelte van Sliedrecht dat aan de noordkant van de A15 ligt makkelijker bereikbaar maken."

Hoeveel van de in totaal 21 zetels gaat jouw partij bemachtigen?
"We hebben nu drie van de 19 zetels. Na de verkiezingen zijn er in totaal 21 stoelen. Onze ambitie is om vier zetels te bemachtigen. Maar het worden interessante verkiezingen, want met zeven partijen valt er veel te kiezen."

Wat zou het voor jou betekenen als je in de raad komt?
"De afgelopen jaren heb ik als burgerraadslid een goede voorbereiding gehad. Ik sta deze keer voor het eerst op de kieslijst. Ik zou het heel gaaf vinden als ik in de gemeenteraad kom."

Hoe ga je de periode tot aan de verkiezingen invullen?
"We gaan volop campagne voeren. We hebben een tuktuk geregeld en gaan daarmee naar verschillende wijken in Sliedrecht. We hebben binnen het CDA ook allemaal een persoonlijke campagne, daarbij ligt mijn focus op jongeren."

Ton Spek is de lijsttrekker en kandidaat-wethouder van het CDA Sliedrecht. Het verkiezingsprogramma Gezond, Veilig & Gezellig telt zeven pagina's. In totaal staan er 23 mensen op de kieslijst. Meer info staat op de site: www.cda-sliedrecht.nl.

Meer berichten