Ook gitarist Michael van Dijk (18 jaar, Giessenburg) waardeert de jurygesprekken. (Foto: Privé)
Ook gitarist Michael van Dijk (18 jaar, Giessenburg) waardeert de jurygesprekken. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

Jonge muzikant uit Giessenburg bij Prinses Christina Concours

REGIO - Ruim 60 jonge muzikanten (12 t/m 19 jaar) doen mee aan het Prinses Christina Concours in Rotterdam. Zij treden op voor jury en publiek tijdens het regionale concours in het weekend van 9 t/m 11 februari. De selecties worden gehouden in Codarts, Rotterdams Conservatorium op vrijdagavond en zaterdag. Ongeveer zeven deelnemers gaan door naar de regiofinale op zondag 11 februari in de Doelen, Rotterdam. Publiek is welkom om te komen luisteren.

Van januari t/m april 2018 organiseert het Prinses Christina Concours verspreid over het hele land zes regionale concoursen. Hiervoor hebben zich honderden jonge muzikanten aangemeld, die meedoen in hun eigen regio. Deelnemers aan het concours in Rotterdam zijn onder meer afkomstig uit Den Haag, Delft, Rotterdam, Zoetermeer, Leiden, Alphen aan den Rijn en Middelburg.

Nina Broeva uit Rotterdam is 15 jaar en doet voor het eerst mee aan het Prinses Christina Concours. De violiste kijkt uit naar deze nieuwe ervaring. "Ik vind het heel leuk om concerten te geven. Ook ben ik benieuwd naar de feedback van de jury, zodat ik de volgende keer nog beter kan spelen," vertelt Nina. Alle deelnemers krijgen tips van de jury om hun spel te verbeteren. Erg handig, vindt hoboïste Maarit van der Linden (14 jaar, Zuid-Beijerland) die al eerder meedeed aan het concours. "De jury vertelde mij dat ik nog aan mijn vibrato kon werken. Nu ik weet wat ik kan verwachten, ga ik er helemaal voor."

Ook gitarist Michael van Dijk (18 jaar, Giessenburg) waardeert de jurygesprekken. "Meestal zit er geen gitarist in de jury. Daardoor wordt de feedback voor mij nóg interessanter, omdat mijn spel ineens vanuit een heel andere invalshoek bekeken wordt." Michael deed al twee keer mee aan het concours en won vorig jaar zelfs de Gaudeamus Muziekweekprijs. "De directeur zei vorig jaar dat hij alle deelnemers winnaars vond, omdat ze de leerzame route naar het concours al afgelegd hadden. Deze gedachte beaam ik volledig!"

De selecties van het concours in Rotterdam zijn gratis toegankelijk voor publiek. Deelnemers treden ongeveer 10 minuten op. Na afloop van alle optredens maakt de jury bekend wie er doorgaan naar de regiofinale. Publiek kan hiervoor een kaartje kopen bij de Doelen. De finale begint om 14.00 uur en rond 16.30 uur worden de prijzen uitgereikt door de heer A. Aboutaleb, burgemeester in de gemeente Rotterdam.

Vrijdag 9 februari (vanaf 18.00 uur) en zaterdag 10 februari (vanaf 9.30 uur): selecties in Codarts, Rotterdams Conservatorium – gratis toegang. Zondag 11 februari, 14.00 uur – finale in de Doelen, Jurriaanse Zaal – entree: € 17,50 of € 13,50 (CJP/ 65+) – kaartverkoop: de Doelen, tel. (010) 217 17 17 of www.dedoelen.nl. Meer informatie op www.christinaconcours.nl.

Meer berichten