Foto: Jelle den Toom

'Ik wil mee kunnen bepalen in de raad'

OP WEG NAAR DE GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN | Mark Verheul (PRO Sliedrecht)

Sliedrecht - De Merwestreek laat in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 21 maart 2018 wekelijks een jonge politicus van een Sliedrechtse politieke partij aan het woord. Mark Verheul (25) kwam in 2012 voor het eerst in aanraking met de lokale politiek. Hij nam daarna zitting in de steunfractie van PRO Sliedrecht. Verheul is in maart van 2016 beëdigd als burgerraadslid van PRO Sliedrecht. Na de verkiezingen hoopt hij op een stoeltje in de gemeenteraad. Hij staat op plaats drie van de kieslijst.

Door Jelle den Toom

Wat doe je in het dagelijks leven?
,,Ik werk als kwaliteitsfunctionaris brandveiligheid bij ASVZ. Ik controleer of alle normen en waarden op het gebied van brandveiligheid in orde zijn. Ook kijk ik uiteraard of de wetgeving wordt nageleefd. Ik ben daarnaast voorzitter van de personeelsvereniging. In mijn vrije tijd ben ik bezig met PRO Sliedrecht. Als ik een avondje thuis ben dan kijk ik graag series."

Waarom heb je voor PRO Sliedrecht gekozen?
,,In 2012 deed ik in Elektra mee aan een jeugddebat, waarin gevoelige stellingen werden behandeld. Daar vond ik ook echt wat van. Na afloop kwam Peter de Borst van PRO Sliedrecht op mij af. Hij heeft mij toen uitgenodigd om eens te komen kijken bij hun partij. PRO Sliedrecht is er voor heel Sliedrecht en dat past goed bij mij. Ik sta voor iedereen klaar."

Hoe kijk jij naar de rol van PRO Sliedrecht in de afgelopen vier jaar?
,,Voor het eerst in het bestaan maakte PRO deel uit van het college. Ik vind dat onze wethouder Hanny Visser het heel goed heeft gedaan. Maar ook als partij hebben we het goed gedaan. We hebben heel veel punten uit ons partijprogramma weten te realiseren. We zijn weer vier jaar op straat geweest en hebben ons weer vier jaar laten zien."

Wat zijn volgens jou de drie belangrijkste standpunten van jouw partij?
,,We willen investeren in jongerenhuisvesting. Daarbij vinden we het belangrijk om te kijken naar herbestemming van gebouwen als een oude school en bedrijfspanden. Maar er moet iets gebeuren aan de jongerenhuisvesting. Ik spreek uit ervaring: het valt niet mee om als alleenstaande starter een leuk huis te vinden in Sliedrecht. Ten tweede vind ik het belangrijk dat sport voor iedereen betaalbaar is. Daarnaast moet de gemeente faciliterend optreden om het verenigingsleven in stand te houden. Denk aan scholing voor bestuursleden en penningmeesters. Als derde punt ga ik voor het groen houden van het Groene Hart. We moeten het Groene Hart niet opofferen voor expansiedrift. Niet alles moet worden volgebouwd. Daarnaast houdt onze partij de ontwikkelingen rondom DuPont en Chemours goed in de gaten. Hoelang is het nog verstandig om dat bedrijf daar te houden?"
Hoeveel van de in totaal 21 zetels gaat jouw partij bemachtigen?
,,We hebben er nu vijf. Als we die na de verkiezingen weer hebben, dan zou dat top zijn. Als mijn stoute droom werkelijkheid wordt, dan halen we er zes. De dag na de verkiezingen heb ik vrij van mijn werk. Voor als ik een positieve of negatieve kater heb."

Wat zou het voor jou betekenen als je in de raad komt?
,,Als burgerraadslid heb ik woordvoeringen mogen doen en achter de schermen veel werk kunnen verzetten, maar ik mocht nooit stemmen. Ik wil mee kunnen bepalen in de raad. Daarom zou ik heel graag in de raad komen. Het is de afgelopen jaren een natuurlijk proces geweest. Ik ben er klaar voor om raadslid te worden."

Hoe ga je de periode tot aan de verkiezingen invullen?
,,We gaan nog meer de straat op, dan we al doen. Daarvoor zullen we ook onze bakfiets gebruiken. We gaan bij verenigingen langs. Op 17 maart houden we het PRO Festijn in Monkey Town."

Hanny Visser is de lijsttrekker en kandidaat-wethouder van PRO Sliedrecht. Het verkiezingsprogramma Gewoon Sliedrecht telt twaalf pagina's. In totaal staan er 23 mensen op de kieslijst. Meer info staat op de site www.verkiezingensliedrecht.nl

Meer berichten