Foto: Yvonne Vogel

Dansen bij Talima: 'Een echte uitlaatklep'

Sliedrecht - Thea de Geus komt oorspronkelijk uit Enschede. Daar deed zij aan volksdansen. Toen Thea verhuisde naar Sliedrecht, kwam ze erachter dat er in haar nieuwe woonplaats ook een volksdansvereniging was: Talima. Ze besloot haar hobby weer op te pakken en werd lid.

Door Yvonne Vogel

Oude liefde roest niet. Dat gezegde gaat zeker op voor Thea en volksdansen. "Ik heb het lange tijd met veel plezier gedaan en daarna een hele tijd niet. Dan praten we echt over 20 jaar. Mijn verhuizing naar Sliedrecht was het moment om mijn hobby nieuw leven in het blazen. Alles was nieuw, dus ik moest hier weer een leven opbouwen. Het leek mij leuk om me aan te sluiten bij een vereniging. De keuze was makkelijk toen duidelijk werd dat Sliedrecht over een volksdansvereniging beschikte. Ik ben gaan kijken bij Talima en nooit meer weggegaan."

Thea kwam er al snel achter dat je volksdansen, net als fietsen, niet verleert. "Bepaalde pasjes hadden een andere naam, maar daar was ik snel aan gewend. De basis is verder overal hetzelfde. Ik was het na twee decennia in ieder geval nog niet verleerd."

Eén heer

Inmiddels maakt Thea alweer zes jaar deel uit van Talima. "We hebben een gezellige groep. Wel is het jammer dat er maar één heer deel uitmaakt van het gezelschap. Hoe het komt dat vrouwen zo in de meerderheid zijn? Misschien hebben mannen minder ritmegevoel. Of ze vinden het geen stoere bezigheid, dat kan ook. We lossen het binnen Talima op door tijdens parendansen een vrouw de rol van man te laten spelen. Dat kan natuurlijk niet anders." Iedere dinsdagavond wordt er tussen 19.00 en 21.30 uur geoefend door beginners en gevorderden. Eerst in De Reling, maar sinds een half jaar bij de Anne de Vries school. "Die locatie is goedkoper, vandaar de overstap. We hebben de beschikking over een mooie zaal, waar we prima uit de voeten kunnen."

Vooroordelen

Over volksdansen bestaan nog altijd veel vooroordelen, merkt Thea. "Het heeft een wat oubollig imago. Als ik over mijn hobby vertel, krijg ik soms ook meteen de vraag of ik dan altijd op klompen dans. Dat ontkracht ik meteen. We dansen afwisselend in een shirt en broek of rok en in traditionele kleding. Outfits maken we zelf of lenen we van een andere volksdansgroep. Zo'n uitwisseling kan handig zijn, al is het soms wel passen en meten qua juiste maatvoering voor ieder lid. Met name in bejaardentehuizen wordt onze klederdracht erg gewaardeerd. Ouderen vormen een belangrijke doelgroep voor Talima. Maar we stonden bijvoorbeeld onlangs ook weer op de Late Summer Fair en traden regelmatig op tijdens festiviteiten in het kader van het 950-jarig bestaan van Sliedrecht."

Volksdansen is een onuitputtelijke bron, weet Thea. "We oefenen dansen uit de meest uiteenlopende landen. Favoriet bij mij zijn de Israëlische dansen. Die hebben leuke melodieën, die lekker in het gehoor liggen. Qua dans kun je daar vele kanten mee op. Oost-Europeaanse dansen zijn ook leuk, maar de muziek vind ik vaak erg schel. Dus dat vind ik iets minder. Nederlandse dansen voeren we natuurlijk ook uit. Dat is veel 'hakken, tenen, draaien'. Het zijn niet de meest ingewikkelde dansen, maar ze vallen vaak wel in de smaak bij ons publiek. Met name ouderen herkennen de muziek vaak van vroeger. Dat zorgt voor leuke reacties. In verzorgingstehuizen is er vaak veel interactie. Daar zetten we ook bewust op in. Mensen mogen stampen met hun voeten, klappen in hun handen en met hun armen zwaaien om de armbandjes met belletjes die we vooraf uitdelen, te laten rinkelen. Regelmatig zie je ouderen daardoor opbloeien. Allerlei herinneringen komen naar boven en dat doet ze zichtbaar goed. We krijgen ook vaak complimenten over onze kleding. Het is een dankbaar publiek."

Uitlaatklep

Dat volksdansen een fijne uitlaatklep is, weet Thea als geen ander. "Toen mijn moeder enkele jaren geleden overleed, bood het ook steun. Tussen het uitzoeken van spullen door en het regelen van allerlei zaken zijn mijn zus en ik er toen bewust even tussenuit geknepen om even te gaan volksdansen. Dat bood op dat moment even afleiding en troost."

Als het aan Thea ligt, blijft ze nog lang doorgaan met volksdansen bij Talima. "Zolang mijn lichaam het toelaat blijf ik dansen. Ik heb helaas artrose in mijn knie, dus daarom sla ik tijdens trainingen tegenwoordig soms bepaalde stukken over. Maar het merendeel lukt nog prima, hoor. Ons oudste lid is onlangs gestopt. Die dame was 82 jaar. Het geeft wel aan dat volksdansen desgewenst echt een sport voor het leven is."

Meer berichten