Adri Stam op zijn vliering. (Foto: Eline Lohman)
Adri Stam op zijn vliering. (Foto: Eline Lohman)

'Biesbosch is paradijs voor mij'

Het lijken net foto's, de schilderijen die Adri Stam (76) uit Sliedrecht maakt. Maar niets is minder waar. Met veel gevoel en oog voor detail maakt hij realistische schilderijtjes op A4 formaat. Een bewuste keuze, want de vliering in zijn huis waarop hij schildert, is niet zo hoog qua afmetingen en zo kan Adri rustig werken. De meeste olieverfschilderijen van de Sliedrechter laten landschappen zien en dan in het bijzonder uit de Biesbosch. Een deel van zijn werk is momenteel te zien tijdens een expositie bij woon- en zorgcentrum Graafzicht in Bleskensgraaf, nog tot en met half april.

Door Eline Lohman

SLIEDRECHT - Adri Stam werd geboren in 1941 te Sliedrecht, waar al vroeg de liefde voor het water en later de Biesbosch gewekt werd. Zijn eerste werk in olieverf schilderde hij, gestimuleerd door zijn inmiddels overleden neef Gerard Stam, die kunstschilder was en zijn toenmalige leraar Ad de Keijzer. Maar het liep toch iets anders, want overdag ging Adri werken als huisschilder voor onder meer monumentenzorg in Museum van Gijn en 's avonds vertrok hij naar Rotterdam voor de lerarenopleiding. Adri gaf een tijdlang lessen wiskunde en natuurkunde en pakte het schilderen later weer op, zo vertelt hij in zijn woonkamer, waar allerlei schilderijen van hem hangen en waar ook een werk hangt te drogen. 

"Op de lagere school begon ik al met tekenen. Dat liep altijd wel lekker. Al vrij snel begon ik met olieverf te schilderen, gestimuleerd door mijn neef bij wie ik geregeld in het atelier meekeek. Ik kreeg ook wel eens verf van hem mee. Toen ik met de VUT ging, besloot ik het schilderen weer op te pakken. De liefde voor de Biesbosch is steeds gebleven. Sinds mijn pensioen vertoef ik weer heel veel in de Biesbosch. Daar doe ik inspiratie op. Het is een soort paradijs voor me. Je vindt er rust, je ziet er steeds weer veranderende kleuren – het is er altijd prachtig. Ik doe er nog steeds nieuwe inspiratie op. Toen ik jong was zat ik nog wel eens in de polder een houtkoolschets te maken, maar tegenwoordig maak ik foto's en schilder ik thuis, in mijn eigen atelier op zolder. Ik pas precies onder de nokbalk daar, haha."

Met name landschappen verschijnen op het doek van Adri en soms een stadsgezicht. Vanwege zijn liefde voor de Biesbosch is het niet heel verwonderlijk dat zijn eerste expositie in het Biesboschmuseum was, op aanraden van de directeur. "Een prachtlocatie! Daar hoort mijn werk natuurlijk thuis. Het mooie is dat mij vaak gevraagd wordt om ergens te exposeren in plaats van dat ik er zelf achteraan moet gaan. Dat is een goed teken. Inmiddels heb ik op 25 plekken geëxposeerd, veelal in de regio, zoals Sliedrecht, Hardinxveld-Giessendam, Groot-Ammers en Ridderkerk. Allemaal met olieverfschilderijen, want het voordeel van deze verf is dat je de kleuren vrij natuurlijk kunt krijgen. Veel mensen vinden mijn werk net foto's. Ze zijn dan ook heel natuurgetrouw."

Of het werk van de Sliedrechter verkocht wordt, interesseert hem niet zoveel, want daar gaat het hem niet om. "Ik doe het puur voor de hobby. Mensen genieten vaak enorm van mijn werk, zoals in verzorgingshuizen. Daar doe ik het voor. En voor mijn rust. Tijdens het schilderen kan ik me goed concentreren en vergeet ik de wereld om me heen. Ik kan even ontspannen. Ik schilder van alles in mijn landschapswerken. Van bootjes en bomen tot en met bloemen en winterse taferelen. Altijd met veel details, want dat is mijn stijl. Deze gave om te schilderen heb ik gekregen – ik heb gelukkig de mogelijkheid om er gebruik van te maken."

Amateurkunstvereniging Goed gezien - goed bekeken heeft vier exposities in Ottoland, Streefkerk, en Nieuw-Lekkerland. Adri Stam is een van de kunstenaars. Zie voor meer info de website ww.goedgezien-goedbekeken.nl.

Meer berichten