Logo demerwestreek.nl


De Redddingsbrigade Hardinxveld-Giessendam doet ook weer mee. (Foto: SHe Fotografie)
De Redddingsbrigade Hardinxveld-Giessendam doet ook weer mee. (Foto: SHe Fotografie) (SHe Fotografie)

Handen uit mouwen bij NLdoet

Het Oranje Fonds houdt op 9 en 10 maart, samen met duizenden organisaties in het land, NLdoet. Deze jaarlijkse actie is de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Ook in Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam doen organisaties mee, met tientallen klussen waaruit mensen kunnen kiezen. Van verfklussen tot en met het opschonen van tuinen - er worden nog volop vrijwilligers gezocht voor de diverse activiteiten. Deelnemende organisaties vertellen waarom zij meedoen aan de vrijwilligersdag.

Door Eline Lohman

SLIEDRECHT/HARDINXVELD-GIESSENDAM – Samen Voor Sliedrecht doet voor het eerst mee aan NLdoet, vertelt René Serno. "Obs de Wilgen is de kleinste school van Sliedrecht. Wij willen buiten zoveel mogelijk attributen in een nieuw verf jasje steken, want dit is 15 jaar geleden voor het laatst gedaan. Onder meer de schuur verven en voorzien van een leuke tekening. Verder alle bankjes en speelattributen schilderen. Met behulp van een hoop vrijwilligers en sponsoren hopen wij deze speelplaats weer aantrekkelijk te krijgen. Wij doen mee omdat het in onze genen zit: Samen Voor Sliedrecht is er om te helpen."

Ook de Reddingsbrigade Hardinxveld-Giessendam doet mee. Suzanne Heikoop: "Wij zijn al jaren actief tijdens NLdoet. Onze vereniging draait op vrijwilligers. Met elkaar moeten we, naast het verzorgen van zwem- en vaarlessen, de beveiliging van evenementen en het uitruk-gereed staan van onze oproepbare eenheid, ook onze gebouwen en het materieel onderhouden. Dit vergt veel van onze mensen. Daarom is het fijn als we tijdens NLdoet, met elkaar en hulp van buiten, onze schouders eronder kunnen zetten en in één dag een enorme berg werk kunnen verzetten. De afgelopen jaren hebben we ook gemerkt dat NLdoet vooral een gezellige activiteit is. De werkzaamheden zijn heel divers, we hebben klusjes voor jong en oud. Het club- en botenhuis kunnen gesopt worden, de kozijnen en deuren hebben een lik verf nodig. Ons terrein bevat groenstroken, die vlak voor de lente wel wat aandacht en liefde kunnen gebruiken."

Bij Stichting Waardeburgh locatie Parkzicht wordt een wandeling gemaakt met bewoners, vertelt Liza Verwoerd. "Wij doen mee met NLdoet omdat vrijwilligers voor onze organisatie heel erg belangrijk zijn. Tijdens deze dag kunnen ook vrijwilligers van buitenaf ervaren hoe het is om vrijwilliger te zijn en iets te betekenen voor anderen. Daarnaast vinden wij het erg leuk om onze bewoners deze dag in het zonnetje te zetten en mensen van buitenaf kennis te laten maken met onze organisatie en met onze bewoners. We gaan deze middag een wandeling maken door Sliedrecht. Dit doen we al een paar jaar en blijkt elke keer weer een groot succes. Onze bewoners vinden het heel fijn om naar buiten te gaan. Daarnaast hebben ze gelijk een praatje met de vrijwilliger die hen begeleidt. Ook krijgen we altijd positieve reacties van de vrijwilligers terug die zich hebben aangemeld via de site. Zij ervaren het ook altijd als heel fijn en gezellig. We hebben al vaker meegedaan, meestal gingen we dan wandelen. Ook hebben we een keer een creatieve middag gedaan. Zo hopen we met elkaar een steentje bij te dragen aan onze ouderen!"

Bij muziekvereniging EMS uit Hardinxveld-Giessendam wordt het verenigingsgebouw opgeknapt. Renske Vogel: "Het zijn twee leuke vastgestelde dagen om met elkaar bezig te zijn. We gaan de binnenkant van ons verenigingsgebouw voorzien van een lik verf en de keuken weer een keer goed schoonmaken. Op zo'n dag wordt er heel veel gedaan met zijn allen. De sfeer is goed en we hebben een doel voor ogen. In de rest van het jaar is het toch lastiger om de leden op te trommelen om mee te helpen. We doen dit jaar voor de 4e keer mee. Vorig jaar hebben we noodgedwongen een jaar over geslagen. Maar dit jaar gaan we er weer flink tegen aan."

SLTC doet ook mee. "Omdat wij het een mooi initiatief van het Oranjefonds vinden," vertelt Jolanda van Andel. "Het sluit heel goed aan bij de periode waarin wij starten met de voorbereidingen van het nieuwe tennisseizoen. Met een grote groep leden maken we er een leuke dag van waarop we veel werk verzetten: de kantine en het tuinmeubilair worden schoongemaakt, er wordt geveegd, getuinierd, onderhoudswerkzaamheden worden verricht en de banen worden speelklaar gemaakt. Het mooie van NLdoet is dat het Oranjefonds de vereniging ondersteunt door een financiële bijdrage waardoor we geld beschikbaar hebben om ons park weer klaar te maken voor het nieuwe seizoen. SLTC doet dit jaar voor de vierde keer mee met NLdoet. De eerste keer heeft Rabobank Merwestroom ons geholpen. Medewerkers van de bank zijn onze vereniging toen wezen helpen, een heel mooi initiatief! Daarnaast zorgde de bank ook nog voor materialen en een heerlijke lunch voor alle vrijwilligers."

Een overzicht van alle klussen is te vinden op de website www.nldoet.nl. Daar kunnen mensen zich aanmelden.
 

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox