Foto: Yvonne Vogel

Swingen met Sliedrecht Legends

Sliedrecht - Nummers van Pink Floyd, Fleetwood Mac, The Who, Deep Purple, Cream, The Kinks en David Bowie: het is een greep uit de setlist die Sliedrecht Legends zaterdag bij de jaren zeventig reünie van Elektra zal spelen. De gelegenheidsband met muzikanten uit die tijd heeft de afgelopen weken flink gerepeteerd. Mét resultaat, want de mannen zijn er helemaal klaar voor. Willem van de Graaf, Rene Slieker, Willem Lavooy, Dick van der Leun en Joost Verhoef vertellen over verleden en heden in het laatste deel van het drieluik over Elektra.

Door Yvonne Vogel

Sweet Revenge, The Heat, De Rosmolen houseband: het zijn bandnamen die nostalgie oproepen. Met het spelen van de meest uiteenlopende covers kregen zij het publiek altijd enthousiast. "Blues vormde de hoofdmoot. Dat was de meest populaire muziekstroming bij bezoekers van De Rosmolen. Maar we speelden ook wel wat rock. Rocky Mountain Way van Joe Walsh deed het bijvoorbeeld altijd goed, kan ik mij herinneren," zegt Van der Leun.

Dé band van Sliedrecht uit die tijd was volgens velen Orange Surprise, met daarin Willem van de Graaf. Verhoef: "Daar was ik echt fan van. Wat die band zo goed maakte? Ze waren enorm muzikaal en speelden gewoon altijd vette, harde muziek." Van de Graaf: "We speelden enkel covers en traden regionaal op. We hadden een harde kern van mensen die onze muziek zo waardeerden, dat ze naar zo'n beetje alle optredens kwamen. Ook in de meest zweverige tenten waren ze erbij. Ik weet nog dat we bij één optreden alles hebben geïmproviseerd. Een kwartier durende solo van de drummer: dat kon toen gewoon."

De kwaliteit van de band was van dien aard, dat Van de Graaf denkt dat Orange Surprise best door had kunnen breken. Het ontbrak daarvoor echter aan iets: eigen werk. "Dat was een vereiste om hogerop te komen. Het is er echter nooit van gekomen. Niet heel erg, want met covers bezorgden wij het publiek ook leuke avonden." Van de Graaf beschikte in die tijd over een muziekatelier in De Rosmolen. "Ik had er ook een bed staan. Het voelde echt als mijn thuis."

Muziek is altijd onlosmakelijk verbonden gebleven met Van de Graaf, en voor de anderen geldt dat eigenlijk ook. Toen werd geopperd om met gelegenheidsband Sliedrecht Legends de jaren zeventig reünie van Elektra op te leuken, leverde dat haast als vanzelfsprekend positieve reacties op. Van der Leun bracht iedereen snel bij elkaar. "Het duurt altijd best even om alles op de rit te krijgen, dus er was geen tijd te verliezen. De afgelopen weken is er flink gerepeteerd." Dat gebeurde in de oefenruimte die Slieker, directeur van een scheepswerf, in de buurt van zijn kantoor heeft. "Toen ik werd gevraagd om met jongens als Willem Lavooy te spelen, was ik vereerd. The Heat: daar keek je vroeger best tegenop. Ik ben zelf pas op latere leeftijd als gitarist bij bands gaan spelen. In mijn jongere jaren was ik vooral druk met basketbal. Tegenwoordig is muziek mijn grote hobby. Ieder vrij kwartiertje op het werk probeer ik te benutten door even de repetitieruimte in te duiken. Ik speelde veel akoestisch, maar de laatste tijd draait mijn elektrische gitaar overuren." Want het moet natuurlijk wel onvergetelijk worden; dat optreden op 3 maart.

Lavooy: "In korte tijd hebben we flinke stappen gemaakt. We hebben het nog wel in de vingers, hoor." Van de Graaf nam het voortouw in het creatieve proces. "Iedereen heeft zijn huiswerk gedaan. Tijdens ons optreden willen we het origineel van de nummers zo dicht mogelijk benaderen, ook qua stemmen. Alle jongens hebben flink wat ervaring, dus dat werd snel opgepikt. De dynamiek van een band is eveneens heel belangrijk, net als timing. Op die gebieden is flinke progressie geboekt. Ik kan niet anders dan tevreden zijn. En het belangrijkste is dat we er met elkaar ongelooflijk veel plezier in hebben."

Meer berichten