Ook al is Rick Landa geen voorzitter meer van korfbalvereniging SKC Merwede/Multiplaat uit Sliedrecht en maakt hij geen deel meer uit van het bestuur, Rick is nog altijd betrokken bij 'zijn' club. (Foto: Eline Lohman)
Ook al is Rick Landa geen voorzitter meer van korfbalvereniging SKC Merwede/Multiplaat uit Sliedrecht en maakt hij geen deel meer uit van het bestuur, Rick is nog altijd betrokken bij 'zijn' club. (Foto: Eline Lohman)

'Prettig om meer afstand te hebben'

Ook al is Rick Landa geen voorzitter meer van korfbalvereniging SKC Merwede/Multiplaat uit Sliedrecht en maakt hij geen deel meer uit van het bestuur, Rick is nog altijd betrokken bij 'zijn' club. Hij vindt het prettig om nu wat meer afstand te hebben tot de vereniging, maar dat betekent niet dat hij geen passie heeft voor de club en voor de sport. Vanwege zijn jarenlange inzet kreeg hij in december 2017 een gemeentepenning. De Sliedrechter wilde aanvankelijk vrijwilligers van zijn vereniging opgeven voor de penning, maar kreeg er uiteindelijk zelf een.

Door Eline Lohman

SLIEDRECHT – Onder valse voorwendselen werd Rick die bewuste dag in december naar De Lockhorst gelokt, voor het krijgen van de gemeentepenning. "Ik ben gigantisch in de maling genomen door het bestuur en mijn dochter," lacht de Sliedrechter in de kantine van SKC. "Toen ik daar kwam, zat mijn hele familie en een aantal bestuursleden er. Erg leuk! Ik had nooit gedacht dat ik de penning zou krijgen. Sterker nog, ik wilde zelf álle vrijwilligers van de vereniging opgeven, want ik wilde geen onderscheid maken. Maar dat lukte helaas niet en ik wist toen natuurlijk niet dat ik zelf voorgedragen was. De penning is eigenlijk voor de hele vereniging. Maar het is wel een eer. Het geeft aan dat een aantal mensen binnen de club vindt dat ik het goed gedaan heb."

Rick is acht jaar voorzitter geweest van SKC en legde onlangs die functie neer. In 1997 werd hij lid. "Mijn kinderen korfbalden hier en toen er vanwege de brand bij SKC in 1996 acties gehouden werden om geld binnen te halen voor de club, deed ik mee aan ouder-kind korfbal. Als kind heb ik ook gekorfbald en ik merkte dat ik de sport nog steeds erg leuk vind. Ik wilde meer gaan bewegen, dus ik werd lid van SKC. Ik trad toe tot het bestuur van de jeugdcommissie, werd voorzitter daarvan en later voorzitter van de vereniging. In oktober ben ik gestopt, omdat ik het na acht jaar wel genoeg vond. Je kunt wel doorgaan, maar het verenigingsleven veranderd. We zijn toe aan een andere vorm van besturen en daar sta ik achter, maar het is goed dat er op zo'n moment een nieuw gezicht komt als voorzitter."

Rick was een voorzitter die naar zijn zeggen 'overal bij betrokken was'. Hij was er elke zaterdag, om achter de bar staan, om te spelen, om te fluiten tijdens een wedstrijd. "Ik deed misschien teveel," blikt Rick terug. "Dan komt je bestuurstaak soms in het gedrang. Het bestuur liep ook tegen tijdsdruk aan. Nu is er meer structuur, met meer verantwoordelijke vrijwilligers. Ik fluit nu bij de jeugd en ben een van de juryvoorzitters bij de wedstrijden van de eerste selectie. En als het moet, sta ik in de kantine. Ik probeer mijn tijd bij de vereniging wel te doseren, want anders ben ik straks weer elke zaterdag in touw. Het is prettig om nu wat meer afstand te hebben – eerder was ik overal bij betrokken. Het gaat me steeds meer bevallen, die afstand."

Natuurlijk is de passie voor de club en voor korfbal er nog altijd. "Het leuke van deze sport is dat er veel verborgen moeilijkheden zijn. Als je het niet speelt, is het een vreemd spelletje. Je moet als team zorgen dat je het zo speelt dat je scoringskansen creëert. Afgezien van de vraag hoe een bal in zo'n kleine korf kan, haha. Korfbal – dat we gemengd spelen – is goed voor de ontwikkeling van kinderen en het is dan ook heel populair onder de jeugd. We hebben veel jeugdleden. Ons ledenaantal staat nu op 450 en er is nog wel wat ruimte voor groei."

Rick voelt zich altijd heel fijn bij de club. "De saamhorigheid is groot. We nemen heel gemakkelijk iemand op in de groep. We hebben loyale, trouwe leden, waarvan een aantal echte successen heeft behaald bij de jeugd en de selectie. Goed om te zien dat we als club op een hoger niveau zijn gaan korfballen. Dat is niet mijn verdienste, maar van iedereen."

SKC Merwede/Multiplaat krijgt steeds meer belangstelling van de regio. De club wordt gezien als volwaardige vereniging en dat was volgens Rick Landa in het verleden minder. Zie voor meer informatie de website www.skcmerwede.nl.
 

Meer berichten