Het is alweer de vijfde keer dat er een aubadekoor gevormd wordt, een eerste lustrum dus. (Foto: Rianne Stouten)
Het is alweer de vijfde keer dat er een aubadekoor gevormd wordt, een eerste lustrum dus. (Foto: Rianne Stouten) (Foto: Rianne Stouten)

'Sliedrechtse aubade is één groot feest'

Ook dit jaar wordt christelijk kinder- en tienerkoor Laudate Deum uit Sliedrecht op Koningsdag voor even omgedoopt tot Aubadekoor Sliedrecht. Het koor nodigt kinderen van alle Sliedrechtse basisscholen uit om op projectbasis een aantal keer oranjeliederen voor de aubade te komen zingen en wel op Koningsdag zelf, om 9.30 uur op het bordes van het oude raadhuis. Het is volgens koorvoorzitter Mathijs van Tuijl fantastisch om te zien dat op deze manier de traditie van de aubade in een fris en modern jasje in stand gehouden kan worden. Het is alweer de vijfde keer dat er een aubadekoor gevormd wordt, een eerste lustrum dus.
 
Door Eline Lohman

SLIEDRECHT – Zes jaar geleden kregen Rianne Stouten en Heidi van der Poel het idee om samen een aubadekoor te starten voor Koningsdag, vertelt Mathijs van Tuijl. "Zij vonden het jammer dat de aubade in Sliedrecht zo weinig leeft en dat er niet zoveel werd meegezongen. Het kon wel wat actiever, vonden de dames. Heidi is onze voormalige dirigent en Rianne is onze huidige dirigent. Samen gingen zij destijds naar de Oranjevereniging in Sliedrecht en vroegen zij of ze de aubade op konden pakken."

Inmiddels is het aubadekoor niet meer weg te denken op Koningsdag in Sliedrecht. Alle basisschoolkinderen worden uitgenodigd via een flyer. Mathijs: "Wij pakken het project als koor nu voor de tweede keer op. We zijn een christelijk kinderkoor, verbonden aan de hervormde kerk. We vinden het belangrijk om naar buiten toe te treden en zo middenin de samenleving te staan. Zingen vinden we heel leuk en zeker samen met andere kinderen."

Er zijn diverse oefenavonden, voorafgaand aan de aubade – die als thema 'oranje boven' heeft - op Koningsdag. Zo wordt op 26 maart geoefend en verder op 9. 16 en 23 april, van 18.30 tot 19.30 uur in verenigingsgebouw De Handpalm aan de Merwestraat 13 in Sliedrecht. Vorige keer deden 50 kinderen mee aan de aubade. Dat mag wel wat meer worden, vindt Mathijs. "Maar met ieder kind dat komt zingen, zijn we natuurlijk tevreden. Aubade klinkt misschien traditioneel en wat stoffig, maar door veel dynamiek erin te brengen, krijgt de aubade een heel nieuw elan. We zoeken naar liedjes die voor kinderen leuk en gezellig zijn om te zingen, maar die tegelijkertijd ook herkenbaar zijn voor de oudere doelgroep. Zo krijg je een heel breed repertoire. De Sliedrechtse aubade is altijd één groot feest, een Sliedrechts feestje, waar veel mensen op af komen. Want ook ouders en opa's en oma's van de kinderen komen mee. Ontzettend leuk om te zien."

Muziekvereniging Crescendo is ook van de partij voor de muzikale begeleiding van de aubade en met een beetje mazzel is net als eerder de burgemeester weer aanwezig bij een van de repetities. "Vorige keren kregen we alleen maar positieve feedback, vanuit alle lagen van de Sliedrechtse bevolking. We zoeken verbinding met de rest van het dorp, mede door voor het organiseren van de aubade samen te werken met de Oranjevereniging."

Ook buiten Koningsdag om wordt er bij Laudate Deum gezocht naar verbinding, volgens de voorzitter. "Wij bestaan al meer dan 25 jaar en proberen kinderen niet alleen te laten zingen, maar ook heel bewust te maken van de maatschappij om hen heen. We hebben een duidelijke visie: zingen is de hoofdmoot bij ons koor, maar we gaan verder door de kinderen wat mee te geven. We willen ze leren geloven, maar ook praktisch om laten zien naar naasten. Daar valt de aubade ook onder. Met elkaar feest vieren is belangrijk – dat hoeft echt niet alleen met mensen die je op zondag in de kerk ziet of alleen met mensen van het eigen koor, maar dat kan juist met iedereen."

Als je mee wilt zingen is het fijn als je je even opgeeft. Ook voor info kun je kan mailen naar aubadekoningsdag@gmail.com. Meer informatie is ook te vinden op Facebook, zoeken naar 'Laudate Deum'.
 

Meer berichten