Wim Struijk (75) is al meer dan 45 jaar lid van Koninklijke Schuttevaer afdeling Sliedrecht. (Foto: Eline Lohman)
Wim Struijk (75) is al meer dan 45 jaar lid van Koninklijke Schuttevaer afdeling Sliedrecht. (Foto: Eline Lohman)

'Ik genoot van het schippersleven'

Wim Struijk (75) is al meer dan 45 jaar lid van Koninklijke Schuttevaer afdeling Sliedrecht. De maritieme vereniging is Wim's lust en zijn leven. Meer dan 30 jaar lang maakte hij deel uit van het bestuur, maar met die bestuurstaken is hij nu gestopt. Wim heeft nog wel altijd een grote passie voor de scheepvaart en het is dan ook niet zo verwonderlijk dat hij recent een plezierbootje heeft aangeschaft om lekker met zijn vrouw te gaan varen. In december kreeg de Sliedrechter een gemeentepenning voor zijn inzet voor Schuttevaer.

Door Eline Lohman

SLIEDRECHT – De uitreiking van de gemeentepenning was een complete verrassing voor Wim. "Ik ben erin geluisd," lacht hij in zijn woonkamer. "Er werd mij verteld dat mijn zus een penning zou krijgen en ik geloofde dat natuurlijk. Maar ik kreeg 'm. Heel leuk! Ik heb meer dan 30 jaar in het bestuur van Schuttevaer gezeten. Mijn vader was ook al lid van deze vereniging. De afdeling in Sliedrecht is een van de oudste afdelingen van het land. Toen de club bestuursleden zocht, besloot ik het te doen. Ik ben altijd schipper geweest en ben bijna op het water geboren. Het zit in de familie – mijn opa's aan beide kanten waren schipper." 

Wim wilde graag naar de binnenvaartschool en dat deed hij ook. "Ik wilde perse gaan varen. Het is me met de paplepel ingegoten want ik ging al sinds mijn derde meevaren met mijn ouders en dan wil je niet anders. Nu ben ik er wel mee gestopt. Tot voor kort deed ik nog wel eens afloswerk maar verder niet meer. Vroeger zat ik de hele dag op schepen. Ik regelde alles, zoals het onderhoud en de bevoorrading. Ook ben ik nog kapitein/uitvoerder op een hopperzuiger geweest. Hiermee deden we meestal onderhoud in het Rotterdamse havengebied. Verder ben ik nog kapitein geweest. Ik heb alle facetten van het schippersleven meegemaakt. Ik genoot echt van dat leven. Het is prachtig mooi werk. Ik heb heel lang op een hopperzuiger gewerkt in de Rotterdamse haven. Fijn werk. Mijn vrouw ging na ons trouwen ook mee varen. Later is zij aan wal gegaan en ben ik blijven varen. Ik was nog wel eens voortvluchtig, haha. Soms was ik 14 dagen weg."

Schuttevaer zorgt ervoor dat klachten van schippers goed terechtkomen. In Sliedrecht geeft de vereniging daarnaast advies aan de gemeente over bijvoorbeeld de haven. Zelf is Wim ook betrokken bij die adviesfunctie. "In het kader van de dijkverzwaring kon de gemeente destijds subsidie krijgen voor verbetering van de haven. Dat vond de gemeente wat moeilijk om te regelen, omdat ze bang was dat er veel vervuilde grond was. Dus kwam ik met het idee om een damwand te plaatsen. Vonden ze een prachtidee. Ook maakte ik tekeningen van de steiger. In een paar jaar tijd heb ik ongeveer 200 uur vergaderd met de gemeente."

De Sliedrechter mist het schippersleven niet echt. "Maar het water trekt wel, dus hebben we laatst een plezierbootje gekocht. Dat ga ik nu opknappen. Vorig jaar ben ik afgetreden als voorzitter van Schuttevaer. Je moet als voorzitter parate kennis hebben, vind ik en die heb ik niet altijd meer gelijk bij de hand. Mede daarom besloot ik te stoppen. Ik ben nog wel lid en achter de schermen zet ik me soms nog wel in voor de vereniging. Het mooie van Schuttevaer is dat het een echte nautische, technische vereniging is. De leden zijn heel sociaal. Tegenwoordig zijn er minder schippers dan vroeger, maar de problemen zijn er nog wel. Daar zet de vereniging zich voor in. In Sliedrecht hebben we een van de mooiste havens in de regio. Er is veel sociale controle, doordat er mensen omheen wonen. De haven heeft prachtig mooie afmeerplaatsen en het handige is dat je dichtbij winkels hebt, wat goed is voor de middenstand. En weet je wat bijzonder is? Er zijn nog reparatieplaatsen te vinden. Dat aantal wordt steeds minder. Gelukkig zijn er in Sliedrecht en omgeving nog aardig wat scheepswerven."

Wim Struijk is geboren in Sliedrecht. Tegenwoordig geeft hij advies aan bijvoorbeeld bedrijven. Zo gaat hij binnenkort naar Polen om voor een rederij in Ridderkerk nieuwbouw van schepen te controleren. Zie www.schuttevaer.nl. 
 

Meer berichten