Het eerste Ghiessenburghts Whisky Festival vindt plaats. (Foto: Privé)
Het eerste Ghiessenburghts Whisky Festival vindt plaats. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

Eerste Ghiessenburghts Whisky Festival

Bij Wijn- en Drankenhandel Fred van den Heuvel aan de Ambachtsweg 1 in Giessenburg wordt op zaterdag 21 april het Ghiessenburghts Whisky Festival gehouden.

Door Eline Lohman

GIESSENBURG – Hoe Fred op het idee gekomen is van het Ghiessenburghts Whisky Festival? Heel simpel, vertelt hij. "Vier jaar lang hebben we een soort proeverij van whisky gehouden, waarbij whisky geproefd kon worden en er werd verteld over de verschillende soorten. Maar we merkten dat er vraag was naar meer. Elders in het land zijn whiskyfestivals populair en klanten vroegen me: 'wanneer ga jij dat eens doen?'. Dat, plus het feit dat mijn assortiment aan whisky de afgelopen jaren verdrievoudigd is, was reden voor mij om het Ghiessenburghts Whisky Festival te houden."

Op 21 april zijn er twee sessies waaruit bezoekers kunnen kiezen: van 14.00 tot 17.00 uur en van 19.00 tot 22.00 uur. Mensen moeten er snel bij zijn, waarschuwt Fred al. "We zitten al bijna helemaal vol. We verwachten 200 tot 300 man. Het is een bewuste keuze om twee sessies te houden. We kunnen iedereen wel tegelijk kwijt, maar op deze manier is het wat persoonlijker en is er meer ruimte voor gezelligheid. Er zal ook wat te snacken zijn, zoals stukjes vis. Die vormen een perfecte combinatie met whisky. Het is eigenlijk net als met wijn. Wijn moet ook bij je eten passen en dat is bij whisky net zo."

Fred heeft niet echt een verklaring voor de toenemende populariteit van whisky. "Dat is een goede, ik weet niet zo goed waardoor dat komt. Ik denk dat het ermee te maken heeft dat wat jongere mensen, van rond de 30, de whisky hebben ontdekt. Het is een wat duurder product, vanwege het alcoholpercentage, maar die doelgroep koopt het wel, merk ik. Op het festival staan geen lokale importeurs, want die zijn er simpelweg niet in de regio. Bier wordt lokaal wel geproduceerd." Dat blijkt, want Fred heeft net een succesvolle bierproeverij achter de rug bij zijn zaak, op Tweede Paasdag. Daar stonden diverse lokale bierbrouwers.

Wie het Ghiessenburghts Whisky Festival wil bezoeken, kan vooraf een entreekaart kopen van 25 euro. Hierin zitten tien munten waarmee whisky geproefd kan worden.

Voor meer informatie over Wijn- en Drankenhandel Fred van den Heuvel en de activiteiten die er regelmatig gehouden worden, kan een kijkje genomen worden op de website van de Giessenburgse zaak, www.fredvandenheuvel.nl.

Meer berichten