Drie dagen achtereen kunnen de bezoekers lekker slenteren door de historische Graanbuurt, om – als het een beetje wil – te stuiten op die ene gelukstreffer. (Foto: Privé)
Drie dagen achtereen kunnen de bezoekers lekker slenteren door de historische Graanbuurt, om – als het een beetje wil – te stuiten op die ene gelukstreffer. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

Brocante aan de Giessen in Graanbuurt

In de Graanbuurt in Giessenburg wordt op donderdag 19, vrijdag 20 en zaterdag 21 april de brocantemarkt 'Brocante aan de Giessen' gehouden. Deze jaarlijks terugkerende antiek- en curiosamarkt heeft een enorme aantrekkingskracht op het publiek, volgens de organisatie.

Door Eline Lohman

GIESSENBURG - Drie dagen achtereen kunnen de bezoekers lekker slenteren door de historische Graanbuurt, om – als het een beetje wil – te stuiten op die ene gelukstreffer. Er is van alles: stijlvol en landelijk, stoer en industrieel, victoriaans en shabby chic. "De ware brocantejagers staan op donderdagochtend al vroeg in de startblokken," lacht Leida Boer, samen met haar man Jan de drijvende kracht achter de organisatie. "Veertig brocanteurs uit het hele land, die op hun beurt weer reizen naar Frankrijk, België en Engeland, brengen hun mooiste vondsten naar de Graanbuurt. Daar ben ik wel trots op. We hebben een goede naam onder de antiek- en curiosahandelaren, ze komen graag. Voor de bezoekers is het mede daardoor echt genieten, weten we uit reacties van voorgaande jaren."
 
In de hele Graanbuurt heerst een vrolijke 'joie de vivre'-sfeer als op een bruisende Franse markt, met op verschillende plekken aangename terrassen om de aankopen nog eens op het gemak te bewonderen. Voor de bezoekers begint het feestje al met de tocht ernaartoe. Toerend langs het schilderachtige riviertje de Giessen is de markante stoomgraanmaalderij het niet te missen ijkpunt voor de Graanbuurt, tot de nok toe gevuld met oude bouwmaterialen en brocante. "Mensen ervaren hun bezoek als een avontuur," vertelt Leida. "Achter elke gevel valt iets bijzonders te ontdekken. Iedere ondernemer geeft daar zijn en haar eigen invulling aan. In de Graanbuurt staan gezelligheid en ongedwongenheid voorop.  Jan zegt altijd: 'Telefoon uit, relax, tijd voor jezelf.' Gelijk heeft-ie!"

Ook Simone van Nes is goed te spreken over het evenement. "De Graanbuurt leent zich geweldig voor zo'n antiek- en curiosamarkt. De sfeer is er op voorhand. De Graanbuurt bestaat namelijk uit historische gebouwen en tot in detail nagebouwde gevels van kenmerkende panden die ooit in de nabije omgeving stonden, zoals de rietgedekte herberg 't Pinkeveer en het oude treinstationnetje van Giessen-Oudekerk. De eerste keer kostte het nog moeite om veertig brocantehandelaren van statuur bij elkaar te krijgen, maar door het succes en de bijzondere sfeer staan de handelaren nu te trappelen om mee te doen. We verwachten 3.000 tot 4.000 bezoekers."

De brocantemarkt is open op 19, 20 en 21 april van 10.00 tot 17.00 uur. Wie Doetseweg 34 in Giessenburg intoetst op de navigatie wordt vanzelf naar de Graanbuurt geleid. Parkeren en entree zijn gratis.  
 

Meer berichten