Het Vrijwilligerspunt van Stichting Welzijnswerk Sliedrecht is verhuisd van De Reling naar de Bibliotheek AanZet aan de Scheldelaan 1 in Sliedrecht. (Foto: Eline Lohman)
Het Vrijwilligerspunt van Stichting Welzijnswerk Sliedrecht is verhuisd van De Reling naar de Bibliotheek AanZet aan de Scheldelaan 1 in Sliedrecht. (Foto: Eline Lohman)

Vrijwilligerspunt verhuisd naar bieb

Het Vrijwilligerspunt van Stichting Welzijnswerk Sliedrecht is verhuisd van De Reling naar de Bibliotheek AanZet aan de Scheldelaan 1 in Sliedrecht. Het wekelijkse inloopspreekuur op de maandagochtend vindt vanaf nu daar plaats, van 9.00 tot 11.00 uur. De verhuizing zorgt volgens coördinator Charlotte Brouwer voor meer laagdrempeligheid en zichtbaarheid voor iedereen die interesse heeft in het doen van vrijwilligerswerk. Bij het Vrijwilligerspunt kunnen belangstellenden namelijk terecht voor informatie en advies over het doen van vrijwilligerswerk in Sliedrecht en verder voor bemiddeling en deskundigheidsbevordering.

Door Eline Lohman

SLIEDRECHT – Sinds 16 april zit het inloopspreekuur van het Vrijwilligerspunt in de Sliedrechtse bibliotheek. Een bewuste keuze, vertelt Charlotte. "We hebben jarenlang in De Reling gezeten, maar het past binnen de visie op de Bibliotheek en daarom hebben we ervoor gekozen om het inloopspreekuur daar onder te brengen. Het is een heel laagdrempelige plek om het spreekuur te houden. Zo is het inloopspreekuur meer zichtbaar voor burgers. Hier kunnen mensen zich oriënteren op het doen van vrijwilligerswerk en ze kunnen informatie krijgen, bijvoorbeeld over vergoedingen, de vrijwilligersverzekering, enzovoorts. Wie nog niet heel goed weet waar zijn of haar interesses liggen op het gebied van vrijwilligerswerk, kan in gesprek gaan met iemand van het Vrijwilligerspunt. Samen kijken we naar wat bij hem of haar past. Naast het inloopspreekuur organiseren we jaarlijks diverse workshops voor vrijwilligers. Vaak worden die workshops in de bibliotheek gehouden. Verder doen we aan belangenbehartiging en adviseren we de gemeente over het vrijwilligersbeleid. Een andere taak van het Vrijwilligerspunt is het adviseren van vrijwilligersorganisaties bij het verbeteren van het vrijwilligersbeleid. Desgewenst kunnen we hen ook begeleiden naar het keurmerk 'Vrijwillige Inzet: Goed Geregeld'. Daarmee kan een vrijwilligersorganisatie op een objectieve manier laten zien dat het vrijwilligerswerk succesvol en aantrekkelijk is georganiseerd. In een maatschappij waarin vrijwilligers een grote rol spelen, is dat essentieel."

Het Vrijwilligerspunt bestaat al meer dan 15 jaar in Sliedrecht. Charlotte: "Het is iets dat nodig is. Je moet een centraal punt hebben waar mensen met interesse voor vrijwilligerswerk naartoe kunnen en dat punt zit dus vanaf nu in de bibliotheek. Of er veel interesse is voor het inloopspreekuur? Dat wisselt. Het ene jaar komen er meer bezoekers dan het andere. Het heeft ook met de omstandigheden te maken. Nu zie je bijvoorbeeld een aantrekkende economie en een toename van mantelzorgtaken."

Charlotte merkt dat mensen het fijn vinden om zich in te zetten voor anderen. "Mensen die geen werk hebben om wat voor reden dan ook, hebben vaak behoefte aan een dagritme. Ze willen wat doen en dan is vrijwilligerswerk uitermate geschikt. De vraag naar vrijwilligerswerk is de laatste jaren wel een beetje stabiel. Maar we zien dat bestuursfuncties lastig in te vullen zijn. Daar zie je ook wel vergrijzing. In Sliedrecht zijn bovengemiddeld veel vrijwilligers actief en dat vinden we natuurlijk erg mooi!"

Wie niet op maandagochtend van 9.00 tot 11.00 uur naar het inloopspreekuur in de bibliotheek kan komen, kan een afspraak maken voor een andere dag/tijdstip door te bellen met de coördinator van het Vrijwilligerspunt, Charlotte Brouwer, via telefoonnummer 0184-416729 of te mailen naar vrijwillig@welzijnswerksliedrecht.nl.

Kijk ook eens in de digitale vrijwilligersvacaturebank  op www.welzijnswerksliedrecht.nl/vacaturebank. Je kunt je hier oriënteren op de ruim 160 vrijwilligersvacatures die beschikbaar zijn in Sliedrecht.

Meer berichten