Marijke Bongers is een echte textiel-fan. (Foto: Eline Lohman)
Marijke Bongers is een echte textiel-fan. (Foto: Eline Lohman)

'Ik zie overal een mooi patroon in'

Marijke Bongers is een echte textiel-fan. De Hardinxveldse heeft een eigen studio aan de Peulenstraat, waar alles textiel ademt. Ze maakt veel kleding, samen met haar dochter, maar ook houdt ze zich bezig met het creëren van kunst. Haar kunst heeft altijd te maken met identiteit, natuur, textiel en een sociaal aspect. Daarbij vindt Marijke het belangrijk om duurzaam te werken, met hergebruikte materialen van kwaliteit. Als het even kan, probeert zij haar materialen lokaal in te kopen.

Door Eline Lohman

HARDINXVELD-GIESSENDAM – Nadat Marijke op een gegeven moment letterlijk kunst maakte in de natuur, begon ze erover na te denken wat mensen eigenlijk allemaal achterlaten in de natuur. Die bewustwording is een onderwerp waar ze zich veel mee bezig houdt, vertelt ze in haar studio, omringd door niets anders dan textiel. "Ik ben me heel erg bewust van mode, maar ga er ook tegenin door handgemaakte kleding te maken en die vervolgens eindeloos te repareren. Ik ga vrij ver bij het uitzoeken van materialen en stel bijvoorbeeld veel vragen over duurzaamheid aan fabrikanten. Ik vind het daarbij belangrijk dat een bedrijf goed met werknemers omgaat. Als ik lokaal iets kan vinden, dan kies ik daarvoor. Ik werk veel met natuurlijke verfstoffen, zoals met meekrap, uienschillen en berkenbladeren. Dat zie je ook aan mijn kleurenpalet."

Marijke heeft recent een heel bijzonder project afgerond. Zij maakte kleding voor iemand die ging sterven. Maar niet zomaar kleding. "Diegene wilde dat alles wat zij droeg, heel natuurlijk was. Ik heb voor haar met de hand kleding gemaakt van fairtrade zijde, voor de wilgenmand waar ze in begraven werd. Heel bijzonder – het ging wel diep. Tijdens het maken luisterde ik naar haar favoriete muziek. We bleken veel overeenkomsten te hebben, zoals op het gebied van onze achtergrond en ontwikkeling. Het werd voor mij veel meer dan een reguliere opdracht. Het ging veel verder dan coupeusewerk, wat ik ook gedaan heb, zoals bruidsmode. Komt iemand met een kant en klaar idee, dan is er voor mij weinig uitdaging. Juist wanneer ik niet alles helemaal van tevoren weet, dan maak ik mooier werk. Ik ga liever mee op reis met iemand, dan wordt het meer persoonlijk."

De Hardinxveldse houdt zich bezig met het echte handwerk. Als het gaat om kleding maken, maar ook wanneer zij kunst maakt van textiel. "Ik ben heel erg van een goed ambacht. Heerlijk om rustig te zitten werken – het meditatieve aspect van handwerken wordt voor mij steeds waardevoller. Ik merk dat steeds meer mensen, ook al is het nog maar een kleine groep, het fijn vinden om natuurlijke materialen in producten te hebben. Maar de keuze is nog niet heel groot. Ik wil unieke kledingstukken maken die steeds veranderen door deze aan te passen, als een soort dagboek. Het idee is om minder dingen te hebben, maar dat wat je hebt, heel mooi en uniek is. Bijvoorbeeld wanneer je een borduursel maakt op een jurk. Kijk naar de jurk die ik aan heb: ik had er een vlek op gemaakt en toen heb ik een ornament in de vorm van die vlek geborduurd. Heb ik mooi een uniek kledingstuk."

Marijke runt de studio samen met haar dochter. Ze ontwikkelen samen kleding, maar Marijke houdt zich daarnaast ook bezig met kunst. Zo zijn haar textielkunstwerken vanaf 9 mei te zien bij een expositie in het Gorcums Museum over borduren. "Ik heb veel kunst gemaakt en mijn eerdere werk is te zien bij deze tentoonstelling. Ik gebruik ook voor mijn kunst hergebruikte materialen. De natuur komt constant terug in mijn kunst, ook letterlijk wanneer ik bijvoorbeeld hout of gras gebruik in een kunstwerk. Als kind liep ik 's ochtends vroeg al in de mistige polder om gras te verzamelen. Ik zag het toen al als iets waardevols. Ik heb ook altijd in huizen gewoond met ruim uitzicht. Ik kan heel blij worden van de verandering van luchten. Ik zie overal wel een mooi patroon in. Er is altijd wel een nieuwe laag te ontdekken in de natuur, altijd iets nieuws."

De studio van Marijke Bongers en haar dochter Caitlin is te vinden aan de Peulenstraat 228. Zie ook de website www.ecotextilestudio.nl voor meer informatie.
 

Meer berichten