Conny vindt het een geweldige hobby om stambomen uit te zoeken. (Foto: Eline Lohman)
Conny vindt het een geweldige hobby om stambomen uit te zoeken. (Foto: Eline Lohman)

'Soms ben je er jaren zoet mee'

Genealogische Vereniging De Stamboom is een vereniging voor familieonderzoek in Sliedrecht en de Alblasserwaard en omgeving. De vereniging heeft een ruimte in gebouw De Reling aan de Industrieweg 13 in Sliedrecht. Conny de Groot is een van de bevlogen vrijwilligers. Inmiddels heeft ze al vele familiegeschiedenissen onderzocht, uiteraard ook die van haarzelf. Het echte speurwerk, dat vindt Conny het leukst. Want soms kan het lang duren voordat een stamboomonderzoek vordert of afgerond wordt, is de ervaring van de Sliedrechtse.

Door Eline Lohman

SLIEDRECHT – Vanaf het begin is Conny al betrokken bij De Stamboom. Het begon allemaal met een oproep die zij in 1989 in de krant zag, vertelt Conny in de ruimte van de vereniging, omringd door rijen met boeken, computers en naslagwerken. "In die oproep stond dat er mensen bezig waren met familieonderzoek en dat ze hulp zochten. Toen zijn we wat later begonnen in een huiskamer, met een clubje van zes mannen en ik dus. We geven elkaar tips over waar we bepaalde zaken moeten zoeken en helpen elkaar met stamboomonderzoeken."

Aanvankelijk deden de leden met name onderzoek naar de eigen families. Tot een van hen opperde om een project te beginnen. De familie 'Sliedrecht' werd onderzocht. "Toen we daarmee klaar waren, dachten we: wat nu? We besloten de familie 'Nederlof' uit te zoeken. We ontdekten dat de stamvader echt uit Sliedrecht komt. We hadden zoveel gegevens over deze familie, dat we er een boek van hebben gemaakt. Dat was binnen no time uitverkocht. Toen wist met ons te vinden en kregen we een ruimte onderin het Sliedrechts Museum. We groeiden daar uit ons jasje en in 2005 zijn we in De Reling gekomen. Straks gaan we naar de nieuwbouw in het museum, samen met de Historische Vereniging."

Mensen die zelf stamboomonderzoek doen, kunnen hulp of advies krijgen van de vereniging en ook is het mogelijk om te kijken in de naslagwerken en doop-, trouw- en begraafboeken van De Stamboom. Ook zijn er boeken van de burgerlijke stand. Conny merkt dat steeds meer mensen de resultaten van een stamboomonderzoek cadeau doen aan familie. "Dan maken ze er een klein boekje van, bijvoorbeeld als cadeau voor een jubileum. Erg leuk. Vaak mailen mensen met een vraag. Vorig jaar kregen we een vraag van iemand uit Zuid-Afrika. We hebben toen de opa van diegene gevonden, uit een Sliedrechtse familie. Dat draaide uit op een hereniging hier in Sliedrecht, heel bijzonder."

Conny vindt het een geweldige hobby om stambomen uit te zoeken. "Het is een puzzel die nooit afkomt, dat is het mooie. Je blijft zoeken: kan ik nog verder terug gaan in het verleden? Het beste is natuurlijk als je zoveel mogelijk familieleden terug kunt vinden. Dat vergt soms echt speurwerk. Wanneer je het via de ene weg niet vindt, vind je het vaak in een ander archief wel. Soms ben je er weken, maanden of zelfs jaren zoet mee. Dan is het extra leuk als je iets terugvindt. Af en toe heb je toevalstreffers. En soms is er niets meer terug te vinden, dat komt ook voor."

Met name oudere mensen hebben nog belangstelling in stamboomonderzoek, merkt de Sliedrechtse. "Er is niet zoveel animo onder jongere mensen. Zelf heb ik mijn eigen familie ook onderzocht. Ik begon met de familie van mijn oma. Zij was donker van huid, haar en ogen en ik was nieuwsgierig waar dat vandaan komt. Ik heb tot 1800 gegevens teruggevonden. Van mijn eigen naam, 'De Groot', heb ik tot 1550 informatie teruggevonden. Ik heb DNA-onderzoek laten doen, want mijn man heeft toevallig dezelfde achternaam als ik. Heel ver zijn we verwant; ik kwam erachter dat onze families rond 1400 met elkaar in contact zijn gekomen. Mooi om terug te vinden! Je blijft bezig. Ik heb een schoonzoon en een schoondochter en daar bekijk ik de stamboom ook van."

Meer informatie over Genealogische Vereniging De Stamboom is te vinden op de website van de verenging, www.destamboomsliedrecht.nl. 
 

Meer berichten