Burgemeester Van Hemmen en zijn vrouw legde als eerste een krans
Burgemeester Van Hemmen en zijn vrouw legde als eerste een krans (Foto: Nanda van Heteren)

Dodenherdenking in Sliedrecht

Sliedrecht - Net als in de rest van het land deed ook Sliedrecht mee met de Nationale Dodenherdenking. Op 4 mei om 20:00 uur was het dus twee minuten stil. De Sliedrechtse burgemeester Bram van Hemmen en burgemeester Ovidiu Laurentiu Balan van het Roemeense Orastie hebben een krans neergelegd bij het vrijheidsmonumentmonument bij de rotonde Rembrandtlaan/Stationsweg.

Door Nanda van Heteren

Zo'n driehonderd mensen waren aanwezig bij de Dodenherdenking. De groep bestond uit belangstellenden, maar ook mensen die een kans neer mochten leggen bij het vrijheidsmonument.
Zo waren burgemeester Van Hemmen en zijn vrouw de eersten, gevolgd door onder andere burgemeester Balan, veteranen van Sliedrecht, nabestaanden, Oranjevereniging Sliedrecht en Stichting Comité 4 en 5 mei Sliedrecht. Ook een aantal leerlingen van de diverse scholen legden witte rozen neer.


Van Hemmen zegt op zijn persoonlijke Facebookpagina dat hij de bijeenkomst indrukwekkend vond, omdat deze in zijn ogen mooi en ingetogen was. Hij begon zijn toespraak met de vraag: Wie vertelt het verhaal? 'U kent allemaal de uitspraak: "Wie de geschiedenis niet kent, is gedoemd ze te herhalen". Er zit veel wijsheid in deze uitspraak en is een van de motto's, die al vele decennia onze herdenkingen bepalen. Ook in Sliedrecht houden zo we het gevoel vast dat we nooit meer oorlog moeten willen. We houden de geschiedenis levend, om haar niet te herhalen.' De burgemeester gaf aan dat we nu in een belangrijke fase zijn beland, omdat de mensheid nu bij de laatste generatie is aangekomen die het verhaal van ooggetuigen hoort en de Tweede Wereldoorlog dan écht geschiedenis wordt.


'Gelukkig zijn er verhalenverzamelaars en -vertellers in ons dorp.' Van Hemmen verwees hier naar Judith Brinkman, auteur van het boek 'De Helsluis – een verhaal over de Merwederazzia'. Brinkman schreef het boek voor basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 om het verhaal van 650 Sliedrechters en Giessendammers te vertellen. Zij zijn op 7 juli 1944 op transport gegaan, honderd van hen zijn overleden aan ziektes, ondervoeding, mishandeling en bombardementen. Ook werd verhalenverzamelaar Gerrit Venis genoemd. Met de stichting Struikelstenen Sliedrecht geeft hij vermoordde Joodse mensen uit Sliedrecht een gezicht. Ab van Gool verzamelt ook verhalen, maar dan over de Liniecrossers. Van Gool wil, als zoon van een linie-crosser, een nieuw boek met onbekende verhalen schrijven over dit stuk nationale oorlogsgeschiedenis.

Meer berichten