Muziek maken zit in het bloed van zanger Sjaco van der Speld uit Sliedrecht. (Foto: Eline Lohman)
Muziek maken zit in het bloed van zanger Sjaco van der Speld uit Sliedrecht. (Foto: Eline Lohman)

'Muziek maken is iets heel speciaals'

SLIEDRECHT – Muziek maken zit in het bloed van zanger Sjaco van der Speld uit Sliedrecht. Sinds hij met de VUT is, treedt hij op in onder meer woonzorgcentra in de regio.

Door Eline Lohman

Maar ook van Den Helder tot Maastricht en van de Noordzee tot aan de Achterhoek. Zelfs in België. Hij neemt de mensen mee terug naar hun jeugd door liedjes te zingen met zijn warme stem en vertelt verhalen over vroeger. Zijn motto is 'zang, humor en gezelligheid'. Sjaco doet alles zelf. Dat houdt in dat hij niet alleen zanger is, maar ook zijn eigen boekhouder en manager. Ook onderhoudt hij zijn repertoire om de mensen steeds nieuwe liedjes te kunnen bieden. Dat heb je als ZZP'er, volgens Sjaco: 'Zanger Zonder Personeel'.

Vanaf zijn jeugd is Sjaco al met muziek en optreden bezig. In Gouda, waar hij is geboren, speelde en zong hij in de jaren '70 in diverse bands. In september 2007, toen hij met de VUT ging, had hij de kans om daar fulltime mee bezig te zijn. En die kans liet hij niet onbenut: hij begon met optreden op allerlei locaties in binnen- en buitenland. Met heel veel plezier.

"Ik zei tegen mijn vrouw: nu ga ik doen wat ik leuk vind. En dat is muziek maken. Omdat ik nog geen contacten had, vroeg ik aan Stichting Ouderenwerk in Sliedrecht of ik daar mocht komen optreden en ja, ik werd uitgenodigd. Ik maakte een programma, 'Voor de jeugd van vroeger' en dat sloeg enorm aan. Vanaf die tijd breng ik de mensen voor wie ik zing een mix van humor en liedjes. Dat geeft vaak leuke herinneringen bij mijn publiek; het spreekt de mensen aan. Ik pas ook bestaande liedjes aan met grappige teksten."

In de pauze van een optreden worden er kaarten met het repertoire van de Sliedrechtse zanger erop aan de bezoekers uitgedeeld. Zij kunnen dan zelf een liedje uitkiezen - eventueel met hulp - en stellen zo hun eigen programma samen. Sjaco: "Dit is een mooi en gezellig concept, omdat ze hun favoriete liedjes horen."

De Sliedrechtse zanger treedt onder andere op in woonzorgcentra, gemeenschappelijke ruimten van flats waar 55 plussers wonen, plaatselijke afdelingen van KBO en De Zonnebloem. Dit in Nederland en ook al een paar keer in België. Ook is Sjaco benaderd door een busmaatschappij die hem laat optreden op de eindbestemming van een dagtocht. De deelnemers kunnen tijdens een buffet genieten van een optreden van Sjaco. Ook op rondvaartboten treedt de zanger op en voor verjaardagen en jubilea. Dat laatste vindt hij erg leuk om te doen, zo vertelt hij enthousiast.

"Kinderen bieden dan een optreden van mij aan als cadeau voor hun ouders die jarig zijn of hun huwelijksfeest vieren. Ik neem van tevoren contact op om te bespreken wat voor liedjes ze leuk vinden. Dan kan ik mijn programma daar op aanpassen en zo wordt het een heel persoonlijk optreden."

Het zijn drukke tijden voor Sjaco. In Noord-Holland heeft hij recent een serie van 17 optredens gegeven voor een stichting van vrienden van een Woonzorgketen. "Dat is niet naast de deur, maar ik reis graag. De hele kop van Noord-Holland heb ik op z'n kop gezet! Ik zeg altijd maar zo: Sjaco gaat ver en komt dichtbij."

Sjaco doet alles dat met muziek te maken heeft helemaal zelf en heeft daarmee alles in eigen hand. Dat houdt in dat hij niet alleen zanger is, maar ook zijn eigen boekhouder en manager. Ook onderhoudt hij zijn repertoire om de mensen steeds nieuwe liedjes te kunnen bieden tijdens zijn optredens. Dat heb je als ZZP'er, volgens Sjaco, die hier een heel eigen betekenis aan geeft: 'Zanger Zonder Personeel'.

Meer informatie over Sjaco van der Speld en zijn programma is te vinden op zijn website, www.voordejeugdvanvroeger.nl.

Meer berichten