Pand 33 staat open voor alle mensen. (Foto: Privé)
Pand 33 staat open voor alle mensen. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

Succesvolle start van interculturele maaltijden

SLIEDRECHT - De eerste interculturele maaltijd vond plaats op 9 mei.

'Het was een kennismaking met Somalische mensen die verder ging dan een bord met bijzonder eten. Sado vertelde over haar cultuur. Ze liet zien hoe het vroeger was en de veranderingen van de laatste tijd. Fatima zong liederen uit haar land. Een traantje werd weggepinkt. Tijdens het doorpraten ging het over kledij en lichaamsbedekking. Wat daarover in de koran stond en wat traditie was. Juist omdat we met een overzichtelijk gezelschap waren, merkte je dat er echte contacten ontstonden. De reacties achteraf waren heel positief.' Zo vertelt Gerard Vrooland glimlachend over deze ontmoeting.

'De groep bestond deze keer uit christenen en moslims. Ik kan me voorstellen dat er een volgende keer politici aanschuiven om onder het genot van een maaltijd door te praten over integratie. Of een vriendengroep bestaande uit studenten of leden van een bepaalde club, een belangenvereniging… mensen die oog hebben voor andere mensen met andere gewoontes. Ik wil Koerden, Syriërs, Eritreërs, Turken, Marokkanen, Surinamers en Antillianen uitnodigen om hun leefwereld te delen met hier geboren Nederlanders en andersom. Het zou ongelofelijk mooi zijn als Koerden en Turken in Pand 33 naar elkaars verhalen zouden luisteren, terwijl ze genieten van lekker eten zonder politieke spanningen. Als hier geboren Nederlanders hun onzekerheden over de instroom van nieuwe Nederlanders zouden durven delen met deze groepen. Stel je toch voor dat Joden en Palestijnen aan tafel zouden zitten! Het zijn allemaal gewone mensen die Gods liefde en liefde van elkaar nodig hebben.'

Op de vraag of Pand 33 nog wel opvang biedt aan jongeren, is de verbazing van het gezicht van Vrooland te lezen. 'Natuurlijk bieden we opvang aan jongeren! Maar het beleid van Pand 33 is wel veranderd. We zijn in het weekend geopend voor jong en oud, voor gezinnen en alleenstaanden, voor alle culturen. Vrijdagavond, zaterdagmiddag en –avond en ook zondagmiddag kan iedereen binnenlopen. Wie wil poolen of darten kan dat doen. Er zijn allerlei mogelijkheden om een spelletje te kaarten of gewoon lekker even uit te rusten met een drankje, samen sport te kijken of een film te zien. We zijn de hele week actief. Op andere dagen ontvangen we verschillende groepen. Daaronder ook een groep voor mensen met een beperking. We zoeken steeds hoe we voor anderen een zegen kunnen zijn.' Wie de website van Pand 33 bezoekt, ziet wat daar allemaal gebeurt.

Meer berichten