Iza van Riemsdijk verzamelt vliegenmeppers. Een gedeelte van haar verzameling wordt tentoongesteld in museum Het Reghthuys. (Foto: Ditty Drenthe)
Iza van Riemsdijk verzamelt vliegenmeppers. Een gedeelte van haar verzameling wordt tentoongesteld in museum Het Reghthuys. (Foto: Ditty Drenthe) (Foto: Ditty Drenthe)

Verzamelingen: feest der herkenning

Giessenburg - De expositie 'Kleine Verzamelingen' is afgelopen zaterdagmorgen in museum 'Het Reghthuys' geopend door de kleinzoon Hugo van de etaleur Wim van Wijngaarden. Drieëntwintig verzamelaars tonen een gedeelte van hun verzameling. Van sigarenbandjes tot Lord of the Rings karakterfiguren. Een gevarieerde tentoonstelling voor jong en oud.

Door Ditty Drenthe

Iza van Riemsdijk verzamelt vliegenmeppers. Ze heeft er maar liefst negenentwintig honderd. Haar verzamelwoede begon dertig jaar geleden in Japan. Ze was op huwelijksreis en zag een bijzondere vliegenmepper in de vorm van een vlinder. "Ik was nieuwsgierig naar de geschiedenis van dit gebruiksvoorwerp", vertelt Iza. ''Ik ging op onderzoek uit en ontdekte dat de eerste vliegenmepper uit 1908 stamt. De oogst in Amerika werd bedreigd door vliegen. De toenmalige minister van gezondheid adviseerde de bewoners horrengaas aan een stok te bevestigen en met dit zelf gefabriceerde voorwerp de vliegen dood te slaan. Later werden de vliegenmeppers van plastic gemaakt. Daar werden reclames op aangebracht. Iza: "De mooiste vliegenmeppers komen uit China. Het slaggedeelte is een soort kantwerkje in de vorm van bijvoorbeeld een beertje. China is de grootste producent van vliegenmeppers. Alle Chinezen moeten een vliegenmepper hebben voor de bestrijding van vogels, ratten en vliegen. Tegenwoordig zijn er vliegenmeppers waarbij de vlieg wordt geëlektrocuteerd."

Iza heeft ook het gedrag van de vlieg bestudeerd. "Een vlieg kan achteruitvliegen. Hij heeft een blikwijdte van maar liefst 360 graden. De beste manier om een vlieg te vangen is een vliegenmepper te gebruiken met twee slaggedeelten. Ik blijf verzamelen, want ieder jaar komt er een nieuwe vliegenmepper uit bij Tiger." De verzamelaarster heeft het boekje 'Vliegenmeppers' geschreven. Het boekje is verkrijgbaar in museum Het Reghthuis.

Naast de vliegenmeppers zijn er miniatuur kranen, puzzels, suikerzakjes, strijkijzers, amandelmolentjes, parfumverstuivers, jaren'60 kinderkopjes, Rolling Stones lp's, briefpapier, filmsterfoto's en handbeschilderde kralen te bewonderen. Hilda Krijgsman verzamelt geboortekaartjes. Haar verzameling begon met het geboortekaartje van haar zoon. "Ik vond het zonde om weg te gooien." Haar oudste geboortekaartje stamt uit 1871 en komt uit Frankrijk. Ze heeft er inmiddels dertig duizend en spreekt regelmatig af met haar ruilvriendinnen. "Toch ruilen we minder uit dan voorheen. Veel mensen bestellen tegenwoordig via internet een geboortekaartje en passen het kaartje aan en dat zijn dus unieke kaartjes." De expositie is tot en met zaterdag 8 september te zien.

Meer berichten