Volgens Ton de Bruin heeft elke trouwreportage een verhaal en dat maakt elke bruiloft voor hem uniek. (Foto: Eline Lohman)
Volgens Ton de Bruin heeft elke trouwreportage een verhaal en dat maakt elke bruiloft voor hem uniek. (Foto: Eline Lohman) (Foto: )

'Ik kan mijn ei kwijt in fotografie'

Ton de Bruin (51) is al vele jaren met hart en ziel fotograaf. Hij houdt zich met name bezig met bruidsfotografie en bedrijfsfotografie, zoals het fotograferen voor aannemers en interieurbouwers. Volgens hem heeft elke trouwreportage een verhaal en dat maakt elke bruiloft voor hem uniek. Zijn motto: mensen fotograferen zoals ze zijn. Van een bruidsreportage waarbij hij in de koeienpoep stapte tot en met glibberend en glijdend in een sneeuwstorm naar een bruiloft toe gaan – Ton heeft het allemaal meegemaakt in zijn jaren als fotograaf.

Door Eline Lohman

SLIEDRECHT – In 1984 is Ton begonnen met fotografie. Nog niet zozeer met het maken van foto's zelf – hij werkte in een fotolaboratorium waar hij foto's ontwikkelde en afdrukte. Vervolgens volgde de Sliedrechter een opleiding aan de fotovakschool. "In 1987 maakte ik mijn eerste trouwreportage," vertelt Ton in zijn kantoor aan huis. "Inmiddels heb ik bijna 1500 trouwreportages gemaakt." In 2000 begon hij voor zichzelf. Dat was nog in het analoge tijdperk. "Digitaal kwam net een beetje op. Geleidelijk ben ik daarop overgegaan; eind 2005 werkte ik volledig digitaal. Belangrijk voor mijn bedrijfsfotografie is de technische kennis, opgedaan aan de fotovakschool. Er is een groot verschil in het fotograferen van bruidsreportages en familiefoto's ten opzichte van bedrijfsfotografie."

Er is tegenwoordig best wat concurrentie in de bruids- en familiefotografie. Steeds meer amateurfotografen gaan aan de slag en mobieltjes zijn populair. Ton: "Ook mijne zoon heeft sinds kort oog voor fotografie. Ik geef tips en ben niet te kritisch. Hij leert snel door filmpjes en tips op internet. Mooi om te zien hoe hij dingen anders aanpakt, daar leer ik ook weer van. Fotograferen is experimenteren; vroeger moest je een paar dagen wachten op de foto's, nu zie je direct resultaat.  Waar ik vroeger trouwreportages uitzocht op een lichtbak en daarna de albums inplakte, zit je nu op de computer foto's te bewerken en het album samen te stellen. Het verschil tegenwoordig is wel dat mensen een hele trouwdag in beeld willen hebben in plaats van alleen een korte fotoshoot op locatie en de ceremonie zoals vroeger. Wel fijner, want dan heb je overal de tijd voor. En het moet ook relaxed zijn voor het bruidspaar."

De passie voor fotografie is er na al die jaren nog steeds. "Voordat ik in dat fotolaboratorium ging werken, fotografeerde ik niet echt. Maar de hobby is wel geboren in die fotowinkel. Het mooie is de diversiteit. Het ene moment sta ik tot mijn knieën in de blubber voor het schieten van een plaatje, het andere moment sta ik op een luxe jacht. Ik ben het nooit zat, want het is altijd anders. Ook bij bruidsfotografie; mensen zijn altijd blij en dat werkt ontspannend; ik kan mijn ei in fotografie kwijt. Met mensen omgaan vind ik geweldig. Je moet met allerlei soorten mensen om kunnen gaan. Ook de omstandigheden zijn altijd anders. Hoe valt het licht; een stapje naar links of naar rechts maakt al veel verschil. Bij slecht weer moet je soms improviseren om te kijken hoe je een bruidspaar het mooiste op een foto krijgt. Elke trouwreportage heeft een verhaal. Ik kom mensen tegen die ik 20 jaar geleden gefotografeerd heb en vaak weet ik dan nog hoe die dag eruit zag, soms inclusief datum. Bruidsparen zijn geen nummers bij mij. Bij mijn bedrijfsfotografie zie je onder meer prachtige interieurs en nieuwbouwwoningen die je zo perfect mogelijk op de gevoelige plaat moet weten te zetten. Dat heeft niets met mensen te maken, meer met techniek."

Privé fotografeert Ton ook. "Onlangs zijn we met ons gezin naar New York geweest en dan leef ik me wel uit. Dan fotografeer ik wel wat losser dan normaal. Maar nog steeds is het een uitdaging om dingen net even wat anders op een kiekje te zetten. Zelf houd ik erg van zwartwitfotografie maar daar kan ik niets mee bij bedrijfsfotografie. Wel bij bruidsfoto's uiteraard."

Het werk van Ton de Bruin is te zien op zijn website, www.tondebruinfotografie.nl. 
 

Meer berichten