Daan Struijk vindt het lintje 'een mooie waardering'. (Foto: Eline Lohman)
Daan Struijk vindt het lintje 'een mooie waardering'. (Foto: Eline Lohman) (Foto: )

'Ik heb meer functies gehad dan ik dacht'

Daan Struijk (70) uit Sliedrecht doet heel veel vrijwilligerswerk en daarom kreeg hij in april een Koninklijke Onderscheiding. Hij kreeg het lintje onder meer omdat hij al sinds 1963 in verschillende functies actief is voor korfbalvereniging SKC Merwede/Multiplaat in Sliedrecht. Ook was hij lid van de Sportraad Sliedrecht en tijdens zijn werkzame leven voorzitter van de personeelsvereniging van Van der Leun waar hij 43 jaar gewerkt heeft. Daarnaast is hij sinds 2008 lid van de Technische Commissie van de Vereniging van Eigenaren Thorbeckehof Sliedrecht-Oost en sinds 2010 voorzitter van deze vereniging. Daan ontving in 2004 al de Gemeentepenning voor zijn verdiensten.

Door Eline Lohman

SLIEDRECHT – Daan vindt het lintje 'een mooie waardering'. "Voor wat ik doe. Met name bij de korfbalvereniging was ik actief en nog steeds zet ik me daarvoor in. 21 mei was ik 60 jaar lid! Op mijn 10e ben ik lid geworden. Mijn oudste broer speelde er en ik was er altijd veel te vinden, maar ik moest wachten tot ik 10 was, want eerder kon je niet lid worden. Ik telde de dagen echt af. Op mijn 15e kwam ik al in het jeugdbestuur. Daarna heb ik diverse functies gehad binnen de korfbalvereniging. Eigenlijk meer dan ik dacht, haha. Ik hoorde het op Koningsdag weer allemaal. Ik heb nooit echt een vaste functie binnen de club gehad. Ik ben trainer en leider van diverse teams geweest, zoals van het G-team, wat ik erg leuk vond want de doelgroep is heel speciaal. Je moet veel geduld hebben en zaken meerdere keren uitleggen, maar dat lag me wel. In 1996 ben ik even interim-voorzitter geweest, ik was wedstrijdsecretaris, scheidsrechter en keurde de velden bij slecht weer. Nu ben ik materiaalcommissaris. Ik zorg ervoor dat de materialen in orde blijven. En als er ballen of palen nodig zijn, dan bestel ik deze. Verder plaats ik reclameborden rondom het veld. Ik heb nu wat meer vrijheid om dit te doen, want ik kan het in principe doen wanneer het mij uitkomt. Wekelijks ben ik twee, drie uur bij de vereniging hiermee bezig. Ik sta ook regelmatig langs het veld, om te kijken naar mijn kleinkinderen die bij SKC Merwede/Multiplaat korfballen."

Op zijn 65e stopte Daan met fluiten. "Na mijn 55e heb ik niet veel meer aan korfbal gedaan. Maar de sport spreekt me nog steeds aan. Onder meer omdat je het gemengd speelt. De dames zijn gelijk aan de heren. Het is een veel moeilijkere sport dan veel mensen denken. Het wordt steeds meer een kijksport, omdat het er tegenwoordig wat sneller aan toe gaat dan vroeger. Er is een aantal aanpassingen gedaan in de sport – het veld is verkleind, waardoor je nog meer snelheid krijgt en er sneller doelpunten gemaakt worden. Als ik nu zou moeten gaan korfballen, dan zou ik enorm tekortschieten, want de sport is erg veranderd." Daan heeft het prima naar zijn zin bij SKC Merwede/Multiplaat. "Het is een heel hechte club, waarbij het verenigingsbelang heel hoog is."

Verder zet de Sliedrechter zich in voor de VVE in het gebouw waarin hij woont. Samen met twee andere bestuursleden voert hij uit wat bewoners willen dat er gebeurt. "Ik houd me onder meer bezig met onderhoud. Zo sluiten wij onderhoudscontracten af, regelen wij schilderwerk, vragen wij offertes voor de uit te voeren werkzaamheden aan en vergader ik maandelijks met het bestuur. Anderen helpen zit in me. Ik heb het verenigingsleven niet zozeer van huis uit meegekregen, want mijn ouders kregen pas op latere leeftijd belangstelling hiervoor door de kinderen. Zo heeft mijn moeder tot haar 80e shirtjes gewassen van de korbalvereniging en mijn vader werd lid van een vogelvereniging waar hij tentoonstellingskooien voor maakte. Het vrijwilligerswerk dat ik nu doe, is goed zo. Ik wil niet teveel moeten, want ik wil ook tijd houden voor wat dagen er tussenuit gaan."

Daan Struijk komt uit de elektrowereld en kan zodoende zijn kennis toepassen op het vrijwilligerswerk dat hij doet. Daan is een geboren en getogen Sliedrechter.

Meer berichten