Foto: Nanda van Heteren

'Zo'n kans krijg je maar één keer'

Sliedrecht - Bronbad de Lockhorst was afgelopen week het decor van de 49e editie van de Nationale Zwem4Daagse in Sliedrecht. Het initiatief komt van de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB), de Sliedrechtse zwem- en polovereniging Door Water Fit (DWF) organiseert het evenement waar olympiër Kira Toussaint dinsdag een promotiefilmpje opnam.

Door Nanda van Heteren

De Zwem4Daagse werd bezocht door 250 belangstellenden die minimaal zwemdiploma A hebben. Het doel van het evenement is om tien baantjes (250 meter) of meer per sessie te zwemmen in het binnen- en/of buitenbad. 's Ochtends tussen 7.00 en 9.00 uur en 's avonds tussen 19.00 en 20.30 uur kon er banen gezwommen worden. Na afloop mochten van de sauna, het recreatie- en het bubbelbad gebruikt worden.
Maandagavond 4 juni opende PRO Sliedrecht wethouder Hanny Visser de Zwem4Daagse officieel. Op vrijdagavond vond het traditionele 'stuivertje duiken' plaats. Maar het hoogtepunt van deze week was het promotiefilmpje over de Zwem4Daagse dat topzwemster Kira Toussaint opnam met ongeveer 25 deelnemers en deelneemsters. De KNZB had gekozen om het promotiefilmpje samen met DWF op te nemen, omdat 'het een actieve vereniging is, al jaren een leuke Zwem4Daagse organiseert wij ze de kans wilden geven voor een leuke promotiefilm'.

Olympisch bloed

Topzwemster Kira Toussaint (dochter van Olympisch zwemster Jolande de Rover) is de eerste Nederlandse vrouw die onder de 'magische één-minuut grens' zwom op de honderd meter rugslag in een lang bad (vijftig meter). Tot eind 2017 werkte zij haar trainingen af in het Amerikaanse Knoxville, Tennessee. Sinds dit jaar trekt zij dagelijks in Amsterdam bij het Nationaal Trainingscentrum haar baantjes.

Enthousiast

Toussaint is de nieuwe ambassadeur van de Zwem4Daagse in Nederland geworden, omdat ze zwemmen heel erg leuk vindt en meer zwemmers enthousiast wil maken. "Vroeger heb ik vijf keer meegedaan aan de Zwem4Daagse en iets van een jaar of dertien geleden mocht ik een race zwemmen tegen Chantal Groot. Erica Terpstra was er toen ook bij. Dat filmpje wat van ons gemaakt is, vond ik zo leuk om te doen." Hoewel ze nu zelf in de rol van professioneel zwemster zit in het filmpje, vindt Toussaint het nog steeds leuk. "Het is leuk om te zien dat Amy het leuk vindt."
De 10-jarige Amy Ambachtsheer speelt de andere hoofdrol in de film. De Sliedrechtse zwemster, die lid is van DWF, pakte de kans met beide handen aan. "Voorzitter John van Heteren had mij gevraagd. Ik heb meteen 'ja' gezegd, omdat je zo'n kans maar een keer krijgt."

Meer berichten