De Avelingen is een heel rijk gebied. (Foto: Marco Meeling)
De Avelingen is een heel rijk gebied. (Foto: Marco Meeling) (Foto: Marco Meeling)

Lekker struinen in De Avelingen

Bloemrijke hooilanden, knotwilgen, grienden, rivierbossen en meidoorncomplexen wisselen elkaar af en zorgen voor het unieke landschap van De Avelingen, dat te vinden is tussen Boven-Hardinxveld en Gorinchem. Het gebied lag vroeger binnendijks, maar eeuwen geleden is het door een dijkverlegging buitendijks komen te liggen. Hierdoor kreeg het riviergetijde weer grip op De Avelingen en kon er unieke natuur ontstaan. Een landschap dat zowel voor de mens als de natuur van grote waarde is, volgens Marco Meeling, boswachter van Staatsbosbeheer in dit gebied.

Door Eline Lohman

HARDINXVELD-GIESSENDAM – De Avelingen ligt in een uiterwaardengebied en daarmee buitendijks, vertelt Marco over het gebied. "De Avelingen kan helemaal onder water lopen wanneer het waterpeil in de Merwede hoog staat en dat maakt dit gebied zo bijzonder." De Avelingen is in de jaren 60 aangekocht door Staatsbosbeheer vanwege de bijzondere natuurwaarde. Marco: "Het is een cultuurhistorisch gebied met ouderwetse hakgrienden. Met een beetje geluk zie je er reeën, er zijn zes of zeven beverburchten en een grote aalscholverkolonie huist in een boom. De Avellingen is echt een parel langs de rivier de Merwede en een voorpost van de Biesbosch."

De Avelingen is een populair gebied voor een korte wandeling en om te genieten van al het moois dat het gebied te bieden heeft, volgens de boswachter. "Je merkt dat er veel mensen zijn die het heerlijk vinden om hier te wandelen. Bijvoorbeeld met de hond. Er zijn losloopgedeeltes en delen waar honden aangelijnd moeten worden, vanwege de reeën die er rondlopen. Het zijn met name mensen uit omliggende plaatsen die De Avelingen bezoeken, die even een frisse neus willen halen. Het is geen groot gebied – je kunt er niet urenlang wandelen, want vanaf de parkeerplaats kun je een rondje maken en dat is hooguit een kilometer groot. Maar dat geeft niet, want er is veel te zien. Je loopt middenin weideland, waardoor er veel vogels te vinden zijn, zoals grutto's en kieviten. Maar wel alleen op de open delen. Het is een heel rijk gebied."

De Avelingen is niet heel bekend onder toeristen, maar mensen uit de regio weten het gebied wel te vinden, zegt Marco, die heel regelmatig zelf in het gebied te vinden is. "Je moet vooral zelf ervaren hoe mooi het gebied is. Zeker door die ouderwetse hakgrienden. Als het rustig is, heb je echt een goede kans om een ree te spotten. En als je op een mooie zomeravond stilletjes langs de waterkant gaat zitten, heb je kans dat je de bevers ziet als ze op zoek gaan naar voedsel. Op de oevers tref je sporen die de aanwezigheid van deze dieren verraden; wilgentakjes, om geknaagde wilgenbomen en uitwerpselen."

De ingang van natuurgebied De Avelingen is te vinden op de Nieuwe Wolpherensedijk, tegenover huisnummer 36 naar beneden. Daar is de parkeerplaats.

Meer berichten