Het lintje was een echte verrassing. (Foto: Eline Lohman)
Het lintje was een echte verrassing. (Foto: Eline Lohman) (Foto: )

'Ik krijg energie van vrijwilligerswerk'

Dicky Vogel-Loeve uit Hardinxveld-Giessendam is 80 jaar, maar doet nog altijd met veel plezier vrijwilligerswerk. Ze zet zich al jaren met hart en ziel in voor verpleeghuis De Lange Wei en verpleeghuis Tiendwaert, allebei in haar woonplaats. In april kreeg Dicky voor haar inzet voor deze organisaties een Koninklijke Onderscheiding. Ondanks haar hoge leeftijd wil de Hardinxveldse, zolang het qua gezondheid nog gaat, zich blijven inzetten voor De Lange Wei en Tiendwaert, want ze vindt het een mooie invulling van haar vrije tijd.

Door Eline Lohman

HARDINXVELD-GIESSENDAM – Het was een echte verrassing toen Dicky in april een lintje kreeg. Voor haar had het naar eigen zeggen 'niet gehoeven', maar ze is in ieder geval blij dat de organisaties waarvoor zij vrijwilligerswerk doet, in het zonnetje gezet worden. Al 30 jaar lang zet Dicky zich in voor De Lange Wei, dat niet ver van haar huis af zit. Op 1 april 1988 is ze daar om precies te zijn begonnen. Eerst heette het verpleeghuis nog Burgemeester De Boer Stichting. Dicky maakte er als vrijwilliger eten klaar, hielp met het uitserveren ervan en ondersteunde mensen bij het eten van de maaltijden als dat nodig was. Verder verzorgde ze er koffie en thee en als er een verjaardag was, dan assisteerde Dicky ook geregeld. Ook haalde en bracht ze cliënten van en naar de kamer, las ze voor en verzorgde ze de samenzang. Waren er uitstapjes, dan zorgde Dicky voor begeleiding en verzorging van de cliënten tijdens die uitstapjes.

"Ik ben vaste vrijwilligster," vertelt Dicky, zittend in het zonnetje op haar balkon. "Ik houd niet zo van op vakantie gaan, dus in de zomermaanden ben ik beschikbaar en doe ik extra veel vrijwilligerswerk in de zomervakantie. Tegenwoordig doe ik het wel wat rustiger aan, vanwege gezondheidsredenen, maar ik ben nog steeds actief als hulpkracht bij de avondbroodmaaltijd in het restaurant van De Lange Wei, eens in de twee weken. Ik serveer eten uit en soms help ik met eten geven."

Sinds 1 januari 2009 is de 80-jarige ook vrijwilliger bij Tiendwaert. "Tot op de dag van vandaag bied ik begeleiding bij de christelijke zang, elke vrijdagochtend. Dat kost me twee uurtjes in de week." Maar er is nog meer. Zo vervulde Dicky eerder een moederrol voor een asielzoeker uit Iran die in hetzelfde complex woonde als zij. "Ik heb hem geholpen met de Nederlandse taal en om zijn plek in de maatschappij te verstevigen. Hij leerde gemakkelijk. Ik bood een luisterend oor en was zijn vraagbaak. Ik heb hem geholpen bij bezoekjes aan de dokter, tandarts en fietsenmaker. Helaas is hij naar Den Haag verhuisd, echt heel jammer dat hij nu weg is. Hij hielp mij andersom ook. Bijvoorbeeld wanneer er wat was met mijn telefoon of de televisie. Hij was erg behulpzaam en beschouwde mij als zijn tweede moeder."

Ondanks haar hoge leeftijd wil Dicky gewoon doorgaan met haar vrijwilligerswerk bij De Lange Wei en Tiendwaert. "Ik word ouder en dat merk ik, maar wanneer ik bij een van de locaties ben, dan krijg ik daar energie van. Bij De Lange Wei bieden ze me altijd een luisterend oor en in die jaren heb ik echt een band opgebouwd met de mensen daar. Er zijn wel verschillende directeuren voorbij gekomen, net als activiteitenbegeleiders en met de een kun je beter overweg dan met de ander, maar dat is overal. Ik vind het fijn dat ik op deze leeftijd nog vrijwilligerswerk kan doen."

Aan de uitreiking van het lintje koestert Dicky mooie herinneringen. "Het was heel bijzonder. De hele familie was erbij en mijn zoon sprak prachtige woorden – ik moest een traantje wegpinken!"

Dicky is altijd al behulpzaam geweest. Zo zorgde ze voor menig familielid. Nu ze een pacemaker heeft, wordt haar inzet wat beperkter, maar ze zou haar vrijwilligerswerk niet willen missen.
 

Meer berichten