Het creatieve zat er al vroeg in bij Bram de Jong. (Foto: Eline Lohman)
Het creatieve zat er al vroeg in bij Bram de Jong. (Foto: Eline Lohman) (Foto: )

'Alles wat ik schilder, is herkenbaar'

Bram de Jong (66) heeft altijd al iets gehad met kunst. Vroeger was hij al tevreden met wat potloden en papier en een hele tijd later, in de jaren '70, begon de Hardinxvelder te schilderen. Landschappen, stadsgezichten, portretten, stillevens -  het is allemaal te vinden op de schilderijen die Bram met veel plezier maakt. Al schilderend vertelt hij een verhaal. En daar is soms aardig wat research voor nodig – Bram gaat niet over één nacht ijs en zoekt zaken tot in de details uit voordat hij zijn penseel ter hand neemt voor het maken van een schilderij.

Door Eline Lohman

HARDINXVELD-GIESSENDAM – Het creatieve zat er al vroeg in bij Bram de Jong, vertelt hij in zijn woonkamer, waar allerlei schilderijen van zijn hand hangen. "Ik was alleen zoet wanneer iemand met mij speelde, maar mijn moeder gaf mij een keer een stukje papier en wat potloden en daar werd ik helemaal door in beslag genomen. Alle papiertjes werden opgespaard voor mij. Nadat ik de mulo had gedaan, wilde ik naar de kunstacademie. Maar daar vonden ze me nog wat te jong. Ik kreeg vervolgens een baantje bij mijn oom, in de bouw. Ik deed een cursus reclametekenen/illustreren en ben bij een reclamebureau gaan werken. Daar heb ik veel geleerd. In die tijd maakte ik ook veel illustraties en cartoons voor het Nederlands Dagblad. Later werd ik tekenaar bij het Amerikaanse leger, in Rotterdam. Ik was daar illustrator en fotograaf. Ik heb dat werk bijna 40 jaar uitgehouden. Ik maakte tekeningen voor presentaties en kon daar veel creativiteit in kwijt. Ik begon daar als illustrator en fotograaf en eindigde als hoofd voorlichting."

Schilderen kwam in de jaren '70 in beeld bij Bram, die in zijn werkende leven dus altijd creatief bezig geweest is. "Ik ben gelovig en geloof dat iedereen talenten heeft en vind dat je die ook moet gebruiken. Ik heb geen vaste onderwerpen voor mijn schilderingen. Het is heel gevarieerd – de ene keer schilder ik een landschap, de andere keer heb ik zin om een stilleven te maken. Ik houd van de natuur; die bewonder ik erg. Ik schilder heel realistisch. Alles dat ik schilder, is heel herkenbaar. Ik houd niet van blauwe of vierkante koeien. Dan doe je de natuur geweld aan, vind ik. Ik heb ook nooit geprobeerd iemand na te doen. Ik denk dat je in mijn werk kunt zien dat ik als illustrator begonnen ben, ik ben een pietje precies, haha. Ik begon met een dikke kwast en eindigde met één haar. Maar ik word wel wat losser. Mijn werk is niet meer al te fotografisch."

Bram houdt ervan om stads- en dorpsgezichten te schilderen. "Prachtig om te doen. Tijdens het schilderen kan ik mezelf helemaal ontladen en vind ik rust. Ik vind het vooral mooi als ergens een verhaal in zit. Zoals een gewassen inkttekening waarop een voorjaarsschoonmaak te zien is, bijvoorbeeld. Ik vind het fijn om van alles uit te zoeken voordat ik begin te schilderen. Zoals over geschiedenis. Vaak figureren kleine modellen van voertuigen of vliegtuigen als voorbeeld. Verder onderzoek ik bijvoorbeeld hoe een pand er vroeger uit zag, om zo werkelijkheidsgetrouw mogelijk te werk te gaan. Soms experimenteer ik wel een beetje. Scheelt dat ik er niet van hoef te leven – ik kan maken wat ik wil. In het begin gebruikte ik veel Oost-Indische inkt, daarna wat aquarelverf en tegenwoordig doe ik veel met olieverf op linnen. Ideaal, want je kunt het eindeloos mengen. Soms werk ik met een paletmes, dan kan je wat grover werken. Van boerenmaaltijd en vliegtuiten tot en met een stilleven en een portret van Winston Churchill: mijn werk is heel divers. Het spel van licht, kleurenvariaties en schaduw is in elk schilderij een uitdaging." 

Bram de Jong heeft een eigen website, www.agdj.nl, waarop een impressie te zien is van de schilderen die hij maakt.
 

Meer berichten