De broers John en Roy van Tilburg zijn trots op de prijs.
De broers John en Roy van Tilburg zijn trots op de prijs. (Foto: Nanda van Heteren)

De beste spareribs koop je in Sliedrecht

Sliedrecht - Tijdens het Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) Inspiratiecongres in Innstyle in Maarssen 25 juni heeft de Sliedrechtse slagerij Van Tilburg de vakwedstrijd 'Spareribs Trophy 2018' gewonnen.

Tien slagers deden mee in de titelstrijd: De Ambachtelijke Dorpsslagerij uit Amersfoort, Vleeschmeester uit Hendrik-Ido-Ambacht, Keurslagerij Muilwijk uit Ameide, Keurslagerij Koen van Vugt uit Drunen, Keurslager Horst uit Epe, Keurslager Hermanussen uit Overasselt en Slagerij Beerens uit Eindhoven. Tijdens de finaleronde met mysteryaankoop werden de spareribs beoordeeld op bewerking, samenstelling, smaak en geur.

Jury

Slager Peter van den Broek uit Den Haag, die de titel in 2017 won, Onderwijsmanager SVO vakopleiding food Rinus de Rijder en juryvoorzitter, bbq guru en carnivoor, voorzitter Jord Althuizen vormden de vakjury. Keurslagerij Marco van Strien uit 's Gravenmoer heeft de op een na lekkerste slagersspareribs volgens de jury. De derde plaats was voor keurslager Beverdam uit Rijssen. Althuizen overhandigde de trofee aan de familie Van Tilburg.

In 1952 is de slagerij begonnen door Gerrit van Tilburg. Rond 1987 werd het bedrijf van zoons Wout, Arie en Gert. In 2008 bleef Wout alleen over en staan zijn zoons John en Roy hem bij.

Juryrapport

De jury vond Van Tilburg de perfecte sparerib maken, omdat 'Deze ribs hebben een goede smaak en heerlijke bite. Een product dat ongetwijfeld zeer geliefd is bij de consument. Met het oog op het barbecueseizoen zijn dit spareribs om voor om te rijden.'

Gehaktballen

Vanaf 2010 doet de slagerij jaarlijks mee aan deze vakwedstrijd. Niet alleen om met hun spareribs in de prijzen te vallen, maar ook met de grillworst of gehaktballen. In dit tijd zijn zij vijf keer genomineerd, maar dit is de eerste keer dat zij op het ereschavot eindigen. John van Tilburg, samen met vader Wout en broer Roy de eigenaar, noemt het eer om te winnen, omdat deze prijs in de bedrijfstak felbegeerd is. "Volgend jaar mogen wij niet in deze categorie meedoen, maar dan zitten we in de jury. Ik ben benieuwd naar de eigen smaak van andere slagerijen en de verschillen in bijvoorbeeld de geur of kleur."

Barbecue op Binnenhof

Aan deze prijs zit ook verbonden dat de slagerij donderdag 5 juli op het Binnenhof in Den Haag voor de Ministers de spareribs mag voorbereiden. Iets waar Van Tilburg naar uitkijkt. "Ik zou het erg leuk vinden om voor Mark Rutte of Alexander Pechtold een sparerib klaar te maken. Natuurlijk hoop ik dat zij ons vlees lekker vinden, maar vooral dat we op het einde van de avond een tekort aan spareribs hebben. Dan hebben we het goed gedaan."

Meer berichten