Burgemeester Bram van Hemmen geeft zelf alcohol- en drugs preventieles op basisscholen. (Foto: Nanda van Heteren)
Burgemeester Bram van Hemmen geeft zelf alcohol- en drugs preventieles op basisscholen. (Foto: Nanda van Heteren) (Foto: Nanda van Heteren)

'Voorkom zélf dat je gaat drinken'

Sliedrecht - De Sliedrechtse burgemeester Bram van Hemmen was donderdagochtend te gast bij Speciaal Basis Onderwijs De Akker en Openbare basisschool Roald Dahl. De achtste groepen van de Sliedrechtse scholen werden bezocht voor een alcoholpreventie. De 24 leerlingen van juffrouw Kayleigh Jansen van de Roald Dahl kijken terug op een boeiende en leerzame ochtend.

Door Nanda van Heteren

Het is niet de eerste keer dat de burgemeester een les alcoholpreventie verzorgt. Hij begon zijn presentatie met dat dit zijn zestigste klas is.

"Ik doe er tien per jaar en ben nu vijf jaar en acht maanden burgemeester van Sliedrecht."

Smartphone

Tijdens de bijeenkomst die van 10.30 uur tot ongeveer 11:45 uur duurde aan de Deltalaan 204, vertelde Van Hemmen over de gevaren van alcoholgebruik op jonge leeftijd. Daarbij vergeleek hij hersens in ontwikkeling met een smartphone en het daarbij installeren van applicaties (apps).

Apps

"Je moet apps installeren, anders kan je weinig met je telefoon. Zo werkt het ook in de hersenen. Je moet ook een soort apps installeren, zoals rekenen of lezen en dan kan je er wat mee."

Belangrijk

Voor de burgemeester is het heel belangrijk om de hoogste groep basisschool leerlingen uitleg te geven over de gevaren van alcohol. In de bijeenkomst gaf hij mee dat deze scholieren binnen nu en drie maanden veranderen van kind naar puber en gaan ontdekken wie ze zijn.

"Straks krijg je misschien alcohol voor je neus en mijn advies is om het niet te doen. Een drankje worden er daarna twee enzovoorts, maar het zorgt hoe dan ook voor een verminderde hersenactiviteit. De enige die kan voorkomen dat je alcohol gaat drinken, ben je zelf."

Boeiend

Ook de leerlingen waren na afloop te spreken over hun gastspreker. Zo werd tijdens de feedbackronde vanuit de klas gezegd dat het een boeiende ochtend was waarin het verhaal goed werd uitgelegd en duidelijk gemaakt met een filmpje. Ook vonden leerlingen dat ze er veel van hebben geleerd, omdat ze nu meer van alcohol drinken weten.

Leeftijd

In het begin nam Van Hemmen uitgebreid de tijd om persoonlijke vragen te beantwoorden.

Een van de 'leukste vragen' in de ogen van de burgemeester, hoe oud hij is, kwam voorbij. De leerlingen hadden volgens hem de unieke kans om hem met bril te zien. Na het gokken van 53, 43, 39 en 41 jaar kwam Van Hemmen tot de conclusie dat hij zonder bril altijd achter in de 40 wordt geschat en met bril boven in de 30. "Mijn bril leidt af van mijn grijze haren", lachte Van Hemmen, "ik ben nu 45."

Meer berichten