Fotopersburo Busink

Duurzame Wantij doet Sliedrecht aan

Sliedrecht - Het 86 meter lange binnenvaartschip Wantij voer maandag met twee duurzame Vink MX motoren de Sliedrechtse haven binnen. In 2017 ontwikkelde Vink diesel, vooruitlopend op de nieuwe emissienorm Euro Stage V, een duurzame binnenvaartmotor.

Om 11.00 uur vergaderde alle betrokken partijen, waaronder afgevaardigden van de Europese Commissie, het ministerie van Infrastructuur en Milieu, het Expertise- en Innovatiecentrum Binnenvaart (EICB), en overige deskundigen in het Raadhuis over de nieuwe wet- en regelgeving.
Wethouder Ton Spek was namens de gemeente aanwezig.

Per 1 januari 2019 moeten nieuw aangeschafte dieselmotoren met een vermogen onder de 300 kW voldoen aan de nieuwe emissienorm Stage V.
Voor motoren met een vermogen boven de 300 kW is de ingangsdatum 1 januari 2020.
Vink diesel is wereldwijd een voorloper Het bedrijf gebruikt de bewezen en beproefde technieken van de Euro VI truck als basis voor het ontwikkelen van deze duurzame binnenvaartmotor, een wereldprimeur in dit segment.

Met de motoren wordt antwoord gegeven op de vraag naar aanpassing van de binnenvaartvloot naar 'groene voortstuwing', die voldoet aan de eisen van nieuwe wet- en regelgeving zoals gesteld door overheden, opdrachtgevers, verladers of havendirecties.
Ten opzichte van de huidige motoren wordt de volgende emissiereductie behaald; CO >67%, NOx 85% en PM (roet) met 93%.
Ook verbruiken de motoren tot 20% minder brandstof, dit in combinatie met de lage onderhoudskosten, geeft deze motor een gunstig terugverdienmodel.
Over Vink diesel Vink diesel is een modern bedrijf dat is gespecialiseerd in dieselmotoren voor scheepvaart en industrie. Naast service, reparatie en revisie aan dieselmotoren verzorgt Vink diesel de volledige uit- en inbouw van voortstuwingsinstallaties, boegschroefmotoren, generator-compressorsets en de hydraulische installatie aan boord.
Direct gelegen aan de Merwede kunnen de werkzaamheden voor de wal worden uitgevoerd en schepen tot 100 ton worden drooggezet.

Het bedrijf is al meer dan een eeuw verbonden aan de binnenvaart en heeft altijd als zelfstandig bedrijf bestaan, in het bezit van dezelfde familie gebleven, inmiddels de vierde generatie Vink.

Meer berichten