Hans Barth uit Sliedrecht is maatje voor zijn plaatsgenoot Evert Castelein. (Foto: Eline Lohman)
Hans Barth uit Sliedrecht is maatje voor zijn plaatsgenoot Evert Castelein. (Foto: Eline Lohman) (Foto: )

'Ik heb het echt getroffen met Hans'

Het kan iedereen overkomen. Door levensgebeurtenissen als een overlijden van een dierbare, werkloosheid, een chronische ziekte, ouderdom verkeer je in een isolement of heb je een steuntje in de rug nodig. Een maatje kan dan uitkomst bieden. Stichting Welzijnswerk Sliedrecht biedt dit maatjesproject aan. Hans Barth uit Sliedrecht is maatje voor zijn plaatsgenoot Evert Castelein, die het niet gemakkelijk heeft in het leven. Het contact met zijn maatje biedt verlichting voor hem. Hij vindt het fijn om aanspraak te hebben, tijdens het wekelijkse zwemuitje dat Evert met Hans heeft.

Door Eline Lohman

SLIEDRECHT – In zijn vorige woonplaats heeft Hans ook vrijwilligerswerk gedaan en toen hij in Sliedrecht kwam wonen, besloot hij zich aan te melden voor het maatjesproject van Stichting Welzijnswerk Sliedrecht. "Ik werd gekoppeld aan Evert. Sinds een half jaar zijn wij maatjes," vertelt Hans in de woonkamer van Evert. Die vertelt dat hij het heel fijn vindt om Hans als maatje te hebben. "Ons contact is heel goed; we drinken een kopje koffie met elkaar, maken een praatje. Iedere donderdag haalt Hans me op en dan gaan we samen twee uur zwemmen in De Lockhorst. Gaan we via de stoomcabine en het bubbelbad naar het zwembad. Ik kan alleen niet in het diepe, omdat ik moeilijk in en uit het water kan komen."

Evert heeft namelijk een bacterie in zijn been gekregen, waardoor zijn been geamputeerd moest worden. Hij kan er een beetje mee lopen, maar zit vooral in een rolstoel. "Vorig jaar heb ik lichamelijk een zwaar jaar gehad. Ik ben een paar keer geopereerd. Verder zorg ik voor mijn vrouw, als mantelzorger. We zijn al heel lang getrouwd. Recent ben ik ook getroffen door een tragedie in mijn directe omgeving…" De Sliedrechter heeft het zwaar, maar probeert naar eigen zeggen 'nooit te klagen'. "Ik vind het fijn om aanspraak te hebben door dat maatjesproject. Ik kijk er echt naar uit. Fijn ook dat ik weer kan zwemmen. Ik ben van huis uit een goede zwemmer, ook met één been. Maar ik heb echt hulp nodig daarbij, zoals bij het water ingaan."

Ook Hans geniet van het contact. "Ik ben met pensioen. Ik heb wel wat hobby's, maar ik wilde weer wat doen. Het is een prima match. Ik heb vaak lol met Evert en het is prettig wanneer je het gevoel hebt dat het klikt met elkaar. Zijn positieve inslag helpt ook wel. Communicatief is hij heel sterk. Ik merk dat hij in het zwembad vaak aanspraak heeft en dat is mooi om te zien. Hij heeft me verteld dat hij nog wel eens wil schaken – wie weet gaan we dat doen. Ik vind het maatjesproject heel goed. Ik kan me voorstellen dat er best wat mensen zijn die behoefde hebben aan contact op deze manier. Die bijvoorbeeld fysiek beperkt zijn en eenzaam zijn. Het is goed te beseffen dat je blij mag zijn dat alles nog goed functioneert. Ik vind het mooi dat ik een klein steentje mag bijdragen aan de week van iemand." "Een grote steen," reageert Evert. "Het is echt een goed initiatief. Ik heb het ook echt getroffen met Hans." 

Maatjes bieden enkele uren per twee tot drie weken een luisterend oor. Aanmelden voor het maatjesproject via het telefoonnummer 0184-420539 of door te mailen naar c.brouwer@welzijnswerksliedrecht.nl. Er wordt dan contact opgenomen om een afspraak te maken voor een intakegesprek om na te gaan of het maatjesproject geschikt is.

Meer berichten